Στη μουσουλμανική Αφρική η κλειτορίδα θεωρείται ως ένα ύποπτο απομεινάρι του αντρικού φύλου στη γυναίκα και πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρεθεί, ως κάτι ακάθαρτο και επικίνδυνο για τον άνδρα που θα έρθει σε επαφή μαζί της . Πιστεύεται ακόμη ότι αν δεν την αφήσουν, η κλειτορίδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου ανεξέλεγκτα και θα απειλήσει ίσως κάποια στιγμή την ακεραιότητα του αρσενικού…
Ετσι, μόνο όταν αποκοπεί το παράταιρο αυτό αρσενικό στοιχείο που διαθέτει το κορίτσι, είναι έτοιμη για γάμο.
Τα κορίτσια που δεν έχουν υποστεί την «περιτομή» θεωρούνται ακάθαρτα και αποκλείονται από την αγορά του γάμου, δηλαδή δεν τις παντρεύεται κανείς και ζουν ως περιθωριακά άτομα μέσα στη κοινότητα.
Στις δυτικές κοινωνίες, μέχρι το 1930 η κλειτοριδεκτομή θεωρούνταν ως μέσο για την πρόληψη και θεραπεία της γυναικείας υστερίας και των ψυχικών διαταραχών που συνδέονταν με τη καταπιεσμένη σεξουαλικότητα των γυναικών.
Τα αποτελέσματα από τον σεξουαλικό αυτόν ακρωτηριασμό είναι καταστροφικά όχι μόνο για την μετέπειτα ερωτική ζωή της γυναίκας. Προκαλεί επίσης προβλήματα στην έμμηνο ρύση, μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά και μεγάλο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας λόγω επιπλοκών στη γέννα. Για να μην μιλήσουμε για τα ανεξίτηλα ψυχολογικά τραύματα.
Εκατομμύρια ακρωτηριασμένα θύματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 125 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια και γυναίκες έχουν πέσει θύματα ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων σε 29 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η βίαιη αυτή πρακτική αφορά τον πλήρη ή μερικό ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας για πολιτιστικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, έχει μεταφερθεί και στις δυτικές χώρες εξαιτίας της μετανάστευσης.
Η πρώτη δίκη για κλειτοριδεκτομή
Τη στιγμή που η κλειτοριδεκτομή έχει απαγορευτεί σε όλες σχεδόν χώρες της Αφρικής, δύο δράστες της βίαιης αυτής πρακτικής δικάστηκαν στην Αγγλία.
Οι δύο άνδρες δικάστηκαν στις 15 Απριλίου 2012 στο Λονδίνο. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι κάθειρξη 14 χρόνια.
Είναι η πρώτη φορά από το 1985 οπότε και ποινικοποιήθηκε ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων στην Αγγλία και την Ουαλία, που απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Ο ένας ήταν γιατρός του νοσοκομείου Ουΐτινγκτον και κατηγορήθηκε για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων μιας ασθενούς που είχε μόλις γεννήσει το Νοέμβριο του 2012.
Για την ίδια περίπτωση κατηγορήθηκε και δεύτερος άνδρας ο οποίος δεν ήταν γιατρός αλλά κατηγορήθηκε για παρακίνηση σε ακρωτηριασμό.
Ελληνίδα γύρισε ντοκιμαντέρ για την κλειτοριδεκτομή
Η 27χρονη Χριστίνα Πιτούλη γύρισε το Bref, ένα ντοκιμαντέρ που ερευνά την πρακτική της κλειτοριδεκτομής μέσα από μαρτυρίες γυναικών. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο φαινόμενο, όπως αναφέρει η ίδια.
Δείτε το treiler.