Στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις προτάσεις και τις θέσεις τους σε τρεις κοινές ερωτήσεις αναφορικά με βασικούς άξονες των προγραμματικών τους δεσμεύσεων αλλά και ουσιαστικών προβλημάτων της Περιφέρειας.
Στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Κατερίνα Ρουμελιώτη απαντούν οι: Ρένα Δούρου περιφερειάρχης Αττικής και υποψήφια με τη «Δύναμη Ζωής», Γιώργος Πατούλης «Νέα Αρχή για την Αττική», Γιάννης Σγουρός «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Γιάννης Πρωτούλης «Λαϊκή Συσπείρωση», Μαριάννα Τσίχλη «Ανυπότακτη Αττική», Κώστας Τουλγαρίδης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», Θάνος Τζήμερος «Δημιουργία Ξανά», Νίκος Παπαδάκης, «Αττική – Πράσινη Περιφέρεια».
1η Ερώτηση : Ποιο είναι το όραμα σας για την Περιφέρεια Αττικής και ποιοι οι πρωταρχικοί άξονες για την προσεχή 4ετία;
Ρ. Δούρου: Δεν θέλουμε να κοπεί το νήμα με όσα σημαντικά κάναμε αυτά τα 4 1/2 χρόνια, φέρνοντας την Περιφέρεια Αττικής στο προσκήνιο, διαμορφώνοντας συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, και θεμελιώνοντας υποδομές που μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον.
Η οικονομική ανάπτυξη με όρους κοινωνικής ενσωμάτωσης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η μεγαλύτερη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία πολιτική, παραμένουν κεντρικές προτεραιότητες του προγραμματισμού μας.
Γ. Πατούλης: Θέλουμε να «απογειώσουμε» την Αττική. Να την καταστήσουμε Περιφέρεια πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη, στην ποιότητα ζωής. Οι προγραμματικές μας προτεραιότητες εστιάζουν στη διαχείριση των μεγαλύτερων ζητημάτων όπως η υιοθέτηση ενός νέου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση. Η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης όλης της Αττικής. Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας ώστε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η ενίσχυση του πρασίνου και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας, σε κάθε γειτονιά. Η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής και η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών για την υγεία και την εκπαίδευση.
Γ. Σγουρός: Στην πρώτη γραμμή της προτεραιότητας είναι τα ζητήματα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας από ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η επίλυση του προβλήματος της ανεπαρκούς διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων. Τρίτη προτεραιότητα είναι η ανάσχεση του φαινομένου του brain drain που έχει ως αποτέλεσμα τα μεγαλύτερο κεφάλαιο για την χώρα μας που είναι οι νέοι άνθρωποι να φεύγουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Έτσι το πρόγραμμά μας αποτελείται από 6 άξονες και 21 προτεραιότητες με πολύ συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Γ. Πρωτούλης: Θα πρωταγωνιστήσουμε για τη δημιουργία ενός δυνατού μετώπου διεκδίκησης μαζί με όλο τον λαό της Αττικής, για την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν λογαριάζουν καμία ανθρώπινη ζωή μπροστά στην κερδοφορία τους.
Διεκδικούμε αντιπυρική και αντισεισμική προστασία, έργα υποδομής για τα λύματα, τα σχολεία, τις δομές υγείας, τους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Σηκώνουμε τείχος προστασίας της λαϊκής οικογένειας, ώστε να μην περάσουν οι πλειστηριασμοί, να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην προσχολική αγωγή.
Μ. Τσιχλή: Η στήριξη των κοινωνικών αναγκών, κατά προτεραιότητα των εργαζόμενων, των νέων και των άνεργων. Μέτρα για την υπέρβαση της στεγαστικής επισφάλειας που εντείνεται από τη φτωχοποίηση, τους πλειστηριασμούς και τις τουριστικές πολιτικές (Airbnb). Προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων από την τσιμεντοποίηση είτε στο παραλιακό μέτωπο είτε στο Βόρειο Τομέα με τη μετεγκατάσταση του καζίνο κ.α. Εκδημοκρατισμός της Αυτοδιοίκησης ώστε οι κοινωνικοί πόροι των ΟΤΑ να μην είναι «παράπλευρες απώλειες» του ληστρικού χρέους και της δημοσιονομικής επιτροπείας.
Κ. Τουλγαρίδης: Να αντιστραφεί το βομβαρδισμένο τοπίο που έχουν αφήσει πίσω τους οι από δεκαετίας μνημονιακές πολιτικές της Περιφέρειας και της κυβέρνησης. Να αντιστραφεί η φτώχεια, η ανεργία, η ελαστική εργασία. Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η παράδοση κάθε δημόσιας υποδομής (όπως το λιμάνι) και κάθε ελεύθερου χώρου (όπως το Ελληνικό). Να προστατευτούν τα δάση, τα ρέματα, τα πάρκα, οι παραλίες και να είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες. Μόνο που αυτό προϋποθέτει ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης που θα τα βάλει με όσα μας πνίγουν: τους «δανειστές» και το «δημόσιο» χρέος, την ΕΕ, τους καπιταλιστές που λυμαίνονται τη ζωή μας και τους «υπαλλήλους» τους σε κυβέρνηση και Περιφέρεια.
Θαν. Τζήμερος : Οι Περιφέρειες σχεδιάστηκαν ως το βασικό διοικητικό κύτταρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, σε μας έγιναν ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της γραφειοκρατίας. Η Περιφέρεια έχεις αρμοδιότητες ελάσσονος σημασίας. Οι ουσιαστικές ανήκουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που της φόρεσε «καπέλο» ο Καλλικράτης. Με τους Δήμους «δεν έχει σχέσεις εποπτείας και ελέγχου αλλά συναλληλίας και συνεργασίας». Αστειότητες. Οι πόροι της αποφασίζονται από την κεντρική κυβέρνηση – αν θέλει δίνει, αν δεν θέλει δεν δίνει. Ελπίζω η Αυτοδιοίκηση να γίνει κάποτε ένας σοβαρός θεσμός ενταγμένη σε ένα σοβαρό κράτος.
Ν. Παπαδάκης: Το όραμά μας για την Περιφέρεια Αττικής είναι να συμβάλουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνει περισσότερο Πράσινη και Οικολογική. Άλλωστε είναι δεδομένο σε όλους ότι πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει με την Κλιματική Αλλαγή, γιατί όπως χαρακτηριστικά είναι αντιληπτό «Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι Fake news».
Είμαστε η μοναδική παράταξη που μιλάμε για αυτό, έχουμε εργαστεί σε θέσεις και προτάσεις και θα συμβάλουμε στο να υλοποιηθούν. Γιατί δεν μπορεί όταν βρέχει περισσότερο να πνίγονται στη Μάνδρα και όταν φυσάει δυνατά να καίγονται στο Μάτι και την ίδια ώρα να κινδυνεύουμε από τα σκουπίδια αν κλείσει η Φυλή.
2η Ερώτηση: Πώς αντιλαμβάνεστε τη συνεργασία σας στη Διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία θα προκύψει από την εισαγωγή της απλής αναλογικής για πρώτη φορά στον θεσμό, δεδομένου ότι δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος επί προγραμματικών θέσεων;
Ρ. Δούρου: Στη Δύναμη Ζωής, τη σύνθεση, τη συνεννόηση, τη συνεργασία και την πρόσθεση δυνάμεων, την κάναμε πράξη από το ξεκίνημα της παρουσίας μας στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.
Είναι εξόχως απογοητευτική η εικόνα των ανθυποψηφίων μου να αρνούνται να καταθέσουν στον δημόσιο διάλογο συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις.
Η απλή αναλογική αποτελεί τομή Δημοκρατίας. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μετεκλογικά θα υποχρεωθούν όλοι να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και ευθύνη τον ρόλο τους.
Το χρειάζονται οι πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. Και θα το απαιτήσουν με την ψήφο τους στις κάλπες των εκλογών.
Γ. Πατούλης: Όλες τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβα σε όσες θέσεις ευθύνης υπηρέτησα, τις έλαβα με ευρείες πλειοψηφίες. Είναι στο DNA η κουλτούρα της συναίνεσης και της συνεργασίας. Αυτό θα επιδιώξω κι ως Περιφερειάρχης, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και με προτεραιότητα, την εξυπηρέτηση του συμφέροντος των πολιτών
Γ. Σγουρός: Εκ πεποιθήσεως δεν είμαι αντίθετος στην απλή αναλογική. Ωστόσο για να παραχθεί έργο από έναν φορέα απαιτείται σταθερότητα, συνεννόηση και συναίνεση στη λήψη αποφάσεων. Η απλή αναλογική με τη μορφή που ψηφίστηκε, καθιστά τις πλειοψηφίες ομήρους των μειοψηφιών και δεν διασφαλίζει αυτά τα βασικά στοιχεία. Η χώρα μας χρειάζεται σταθερότητα για να πάει μπροστά και όχι πειραματισμούς με τους θεσμούς. Πάντως εάν αποτύχει η απλή αναλογική είναι σαφές ότι δεν θα φταίει το ίδιο το εκλογικό σύστημα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε.
Γ. Πρωτούλης: Η απλή αναλογική που ψηφίσαμε πρέπει και μπορεί να αξιοποιηθεί για να εκλεγούν περισσότεροι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι αγωνιστές δοκιμασμένοι, για να διασφαλίσει, ότι δε θα γίνουμε μάρτυρες «συγκλίσεων» που έχουμε δει στην κεντρική πολιτική σκηνή, «μεταγραφές», υπουργοποιήσεις που τα βλέπει ο κόσμος και αηδιάζει. Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης απλώνουμε το χέρι σε κάθε εργαζόμενο. Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση κατάφεραν και αυτά τα πέντε χρόνια, να δημιουργήσουν μεγάλες πλειοψηφίες που δυνάμωσαν και δεν έβαλαν στη γωνία τη λαϊκή διεκδίκηση και κινητοποίηση.
Μ. Τσιχλή: Η έλλειψη ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου είναι συνειδητή επιλογή των υποψηφίων που υποστηρίζονται από τις μνημονιακές καθεστωτικές δυνάμεις. Η πλατύτερη εκπροσώπηση δυνάμεων μέσω της απλής αναλογικής είναι ένα θετικό δεδομένο, πλην ψευδεπίγραφο, καθώς συνδυάζεται με την ασφυκτική εποπτεία των ΟΤΑ μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου και των αντιδημοκρατικών ρυθμίσεων του «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη Ι». Αν η Αυτοδιοίκηση δεν ανοίξει τις πόρτες στην κοινωνία, η Περιφέρεια θα παραμείνει ένας απόμακρος μηχανισμός επιβολής των κεντρικών πολιτικών λιτότητας. Εμείς δημιουργήσαμε μια άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους και τα κινήματα που διεκδικούν πόλεις βιώσιμες.
Κ. Τουλγαρίδης: Η θέση μας είναι σαφής στο θέμα αυτό, και έχει εκφραστεί εξαρχής: δεν θα συνεργαστούμε με καμία από τις μνημονιακές Διοικήσεις της Περιφέρειας! Θα συνεργαστούμε, όπως το κάναμε από το 2010 ως τώρα, μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με τα κινήματα, τις επιτροπές κατοίκων και κάθε άνθρωπο που παλεύει για την Αττική, για να επιβληθεί η θέληση και οι ανάγκες των πολλών στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Θ. Τζήμερος: ψηφίζουμε ό,τι συμφωνούμε και θα καταψηφίζουμε ό,τι διαφωνούμε. Αιτιολογημένα πάντα, χωρίς να εξετάζουμε ποιος το προτείνει και χωρίς μικροπολιτικά φίλτρα. Όπως κάναμε αυτά τα 5 σχεδόν χρόνια στο Π.Σ. ‘Αλλωστε τα θέματα της αυτοδιοίκησης είναι πρακτικού χαρακτήρα. Δεν είναι αντιπαράθεση μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών, αλλά μεταξύ ικανών και ανίκανων. Με την απλή αναλογική τελειώνει η δικτατορία της πλειοψηφίας, το «ναι» σε όλα, οπότε η νέα Περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να εξασφαλίζει ευρύτερες συναινέσεις και να έρχεται πιο διαβασμένη.
Ν. Παδάκης: Το Πράσινο Κίνημα και κατ΄ επέκταση η Αττική Πράσινη Περιφέρεια είμαστε υπέρμαχοι της Απλής Αναλογικής και των προγραμματικών συγκλίσεων. Παράλληλα είμαστε υπέρ της συμμετοχής στη διοίκηση. Από τις 2 Ιουνίου 2019 που θα έχει ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2019 που θα αναλάβουν οι νέες διοικήσεις, υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες συγκλίσεις, οι οποίες φυσικά και θα ανακοινωθούν λεπτομερώς στους πολίτες.
3η Ερώτηση: Ποια είναι η θέση σας σε δύο από τα καίρια προβλήματα της Περιφέρειας όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής;
Ρ. Δούρου: Στο μέτωπο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, υλοποιούμε, για πρώτη φορά, ένα συνολικό στρατηγικό πρόγραμμα 168 έργων, 514 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα τους, η διευθέτηση του ρέματος της Αγ. Αικατερίνης στη Μάνδρα, αλλά και η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, που απαλλάσσει τους όμορους δήμους από την πλημμυρική απειλή. Έχουμε προτείνει fast track διαδικασίες για κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου.
* Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο το εναρμονίσαμε με τις εθνικές – ευρωπαϊκές προδιαγραφές και εγκρίθηκε από την ΕΕ, όπως και οι σχετικές χρηματοδοτήσεις. Ο νέος σχεδιασμός απαγορεύει τους ΧΥΤΑ και προωθεί την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Εφαρμόζεται ήδη με προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, με την αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης κ.α, μέσα από συναινέσεις που είναι απαραίτητες για ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Για να κάνουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων πόρο ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και όχι μέρος του προβλήματος.
Γ. Πατούλης: Προγραμματική μας δέσμευση είναι η εκπόνηση ενός νέου, ρεαλιστικού Περιφερειακού Σχεδιασμού, με βάση τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους. Υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, κίνητρα στους Δήμους. Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, με χωροθέτηση πράσινων σημείων με fasttrack διαδικασίες.
* Για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής προωθούμε: ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων καθώς και των μελετών για την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων. Διεκδικούμε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για να αντιμετωπιστεί το χάος συναρμοδιοτήτων. Προχωράμε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη μείωση των συνεπειών τους.
Γ. Σγουρός: Για τη διαχείριση των απορριμμάτων θέτουμε ως βασικό στόχο την επαναξιολόγηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, την εξέταση μετά από μελέτη με πανεπιστημιακά ιδρύματα νέων χωροθετήσεων και κυρίως την αύξηση των ποσοτήτων που εκτρέπονται από την ταφή με σειρά στοχευμένων δράσεων διαλογής στην πηγή βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.
Όσον αφορά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, πρότασή μας είναι να αναλάβει εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Αττικής την αρμοδιότητα για όλα τα ρέματα της Αττικής από τον σχεδιασμό μέχρι την υλοποίηση, μαζί με τους πόρους. Να τελειώσουμε με τον φαύλο κύκλο της συναρμοδιότητας.
Γ. Πρωτούλης: Να συγκροτηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας για την υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. ‘Αμεσα να προωθηθούν δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την ανάθεση και κατασκευή των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ).
Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, χρειάζεται άμεση καταγραφή των αναγκών ανά δήμο και περιοχή με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και άμεση εκταμίευση των αναγκαίων κονδυλίων για την υλοποίηση των έργων.
Μ. Τσίχλη: Διεκδικούμε Περιφερειακό σχεδιασμό με δημόσιο σύστημα υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων που θα στηρίζεται στην πρόληψη και την αποκέντρωση. Με υποδομές για τη δραστική αύξηση της προδιαλογής, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης, αλλά και διαχείρισης των υπολειμματικών σύμμεικτων για την ελαχιστοποίηση τους, μέσω διαχειριστικών ενοτήτων σε επίπεδο περιφερειών, ή όμορων δήμων.
Για την αντιπλημμυρική προστασία ζητούμε αποκάλυψη και επαναφορά των ρεμάτων και του φυσικού σχηματισμού τους (daylighting) ώστε να ενσωματωθούν ομαλά στο αστικό περιβάλλον. Να μπει τέλος στην πολιτική του μπαζώματος και του εγκιβωτισμού τους που καταστρέφει οικοσυστήματα και αυξάνει δραματικά τον πλημμυρικό κίνδυνο στην Αττική.
Κ. Τουλγαρίδης: Το σχέδιο της παράταξης για τα απορρίμματα εστιάζει: ΔσΠ, κομποστοποίηση και επανάχρηση, χωρίς χωματερές και καύση. Με δημόσιο χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο, που θα οργανωθεί κεντρικά και τοπικά, ώστε να επιστρέψει σε όλους μας τον παραγόμενο πλούτο.
Η φυσική αντιπλημμυρική προστασία διασφαλίζεται από τη φυσική ροή όλων των ρεμάτων και των ποταμών. Γι’ αυτό προτείνουμε συνολικό επανασχεδιασμό τους με αποκατάσταση της κοίτης σε όλο το μήκος, από τα ανάντη ως τα κατάντη. Επίσης να γκρεμιστούν όλα τα αυθαίρετα στις κοίτες και οι φτωχοί άνθρωποι να στεγαστούν σε κτίρια των ΟΤΑ και του δημοσίου, με ευθύνη της Περιφέρειας καθώς το ζήτημα αφορά όλη την Αττική.
Θ. Τζήμερος: Πουθενά στον σύγχρονο κόσμο δεν θάβουν τα απορρίμματα. Τα ανακυκλώνουν στην πηγή και ό,τι μένει γίνεται λίπασμα και ενέργεια. Τα εργοστάσια επεξεργασίας που φτιάχνουν οι «κουτόφραγκοι» είναι πεντακάθαρα – και μέσα στις πόλεις. Όμως εκεί αναθέτουν τη δουλειά σε ιδιώτες και το κράτος απλώς ορίζει το νομικό πλαίσιο. Πρωτοστατούν οι Δήμοι, οι οποίοι εφαρμόζουν στους πολίτες σύστημα bonus – malus στα δημοτικά τέλη, ανάλογα με τη συμβολή του καθενός στους στόχους της ανακύκλωσης.
Δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση. Η τεχνολογία προσφέρει λύσεις, αν αποφασίσουμε να την υιοθετήσουμε. Δορυφόροι μετρούν τον όγκο νερού κάθε σύννεφου (Global Precipitation Measurement), βροχόμετρα στις πλαγιές των βουνών καταγράφουν ύψος και ένταση της βροχόπτωσης και ενημερώνουν αυτόματα το κέντρο διαχείρισης, το οποίο με υπολογιστικό πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης εδάφους (Digital Elevation Models), προβλέπει πού και πότε θα σχηματισθούν χείμαρροι. Στέλνει μήνυμα σε συσκευές τηλεφωνίας που βρίσκονται στην επικίνδυνη περιοχή και ειδοποιεί πολίτες, αρχές και ΜΜΕ, πριν εκδηλωθεί το φαινόμενο.
Ν. Παπαδάκης: H πρόταση βασίζεται στη διαλογή στην πηγή και την επανάκτηση: Υπό την εποπτεία της Περιφέρειας, κάθε Δήμος κάνει συγκεκριμένη μελέτη και βάση της ποσότητας των απορριμμάτων προκύπτουν οι αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας και οι Πράσινες Γωνίες, όπου ο πολίτης θα πηγαίνει τα ανακυκλώσιμα υλικά του και θα λαμβάνει ανταποδοτικό όφελος.
Όσον αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής χρειάζεται ένα ολιστικό περιφερειακό σχέδιο εκτέλεσης έργων. Τα αποσπασματικά έργα έχουν φέρει οδυνηρά αποτελέσματα. Παγκοσμίως, οι εγκιβωτισμοί των αστικών ρεμάτων έχουν εγκαταλειφθεί ως αναποτελεσματικοί. Πρέπει τα έργα διευθέτησης τους να επανασχεδιαστούν με γνώμονα τη νέα αντίληψη και πρακτική παγκοσμίως για την οικολογική αποκατάσταση αστικών ποταμών και ρεμάτων, με τεχνικά έργα οικολογικά, αλλά και αισθητικά αποδεκτά, που μειώνουν τους κινδύνους πλημμύρας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ /Τρίτη 21 Μαΐου 2019, 08:08:52 / Τελευταία Ενημέρωση: 12:27 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ