Με fast track διαδικασίες ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά με αυτόματο τρόπο θα γίνεται από εδώ και στο εξής η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας σε αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων.
Το υπουργείο Παιδείας προωθεί στη Βουλή τη σχετική τροπολογία που θα απλουστεύσει τη διαδικασία για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση των πτυχίων κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων. Με τη διάταξη καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και οι αρμοδιότητες της επαγγελματικής ισοδυναμίας θα εκχωρηθούν στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ).
Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά της επαγγελματικής ισοδυναμίας των συγκεκριμένων πτυχίων και για θεσμοθέτηση της αυτοματοποίησης επαγγελματικής ισοδυναμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την τροπολογία θα αποδίδεται άμεσα και με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων, κατόπιν αίτησής τους, η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, που θα εισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή προσεχώς, επαναφέρεται, δηλαδή απλοποιείται, η δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.
Επίσης, διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει, ενώ διευκολύνεται διαδικαστικά η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.
Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμη πτυχές του νομοθετικού πλαισίου που εξετάζονται και πιθανώς να τροποποιηθούν κατά την εξέταση από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Έως σήμερα η διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων και ισοτιμιών τους ήταν μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, που στοίχιζε χρόνο και χρήμα στους αποφοίτους κολεγίων και πανεπιστημίων τρίτων χωρών, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να στοίχιζε και χρήμα στο Δημόσιο, καθώς δεν μπορούσε να αποκλειστεί η επιβολή ενός προστίμου στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δεν απλοποιούσε το πλαίσιο πιστοποίησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων και δεν έκανε συμβατό το Ελληνικό με το Ενωσιακό Δίκαιο.
Πηγή : newsbreak.gr