Σε συνεργασία με το κράτος και τους δήμους κάνουμε νέο ξεκίνημα στην πολιτική προστασία, διαμήνυσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης από τη συνάντηση εργασίας που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους δήμων της Αττικής, για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής στον τομέα της πολιτικής προστασίας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, ο υπ. Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο γεν. γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε την ηγεσία του ΥΠΕΣ για την έμπρακτη στήριξη της αυτοδιοίκησης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τόνισε : «Θέλουμε μία ασφαλή Αττική για τους πολίτες της. Μέσα από ένα νέο αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, που θα δίνει βάρος στην πρόληψη, την εκπαίδευση του προσωπικού και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με τη γνώση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας αλλά και του εθελοντικού κινήματος».
Ο υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, στην τοποθέτηση του ανακοίνωσε πως το ΥΠΕΣ διαθέτει πόρους ύψους 180 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 27 εκατ. στην Αττική. Πρόσθεσε δε, πως σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέχρι το τέλος του έτους θα ανακοινώσει νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση. «Στο νόμο που θα ετοιμάσουμε θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με νέες αρμοδιότητες και με καινούργια χρηματοοικονομικά εργαλεία και πόρους. Είμαι αποφασισμένος να ενισχύσουμε περαιτέρω την αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο υπουργός.
Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να «είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί για τους πολίτες». Ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής μελέτη για την καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου, με έμφαση στα διαδημοτικά έργα, ενώ «θα υπάρξει ειδικό χωρικό σχέδιο για την Αττική, με στόχο τη διεκδίκηση κονδυλίων από την Ε.Ε».
Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε τους τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η διαχείριση της πολιτικής προστασίας και είναι: Η επιστημονική κοινότητα η οποία καλείται να παράξει εφαρμόσιμο έργο. Το επιχειρησιακό σχέδιο από τους αρμόδιους φορείς και ο ενεργός ρόλος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες της Περιφέρειας για τη θωράκιση της Αττική
Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι η αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής θα εστιάσουν στην πρόληψη, προσθέτοντας πως «η σημερινή μέρα είναι η αφετηρία για να δούμε ποιοι είμαστε, τι εξοπλισμό διαθέτουμε, τι χρειαζόμαστε, πόσες και ποιές είναι οι οργανωμένες εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια των δήμων της Αττικής, για να τις να εντάξουμε στο μηχανισμό μας οργανωμένα».
Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης προσδιορίζοντας τις επόμενες κινήσεις της Περιφέρειας είπε:
– Θα δημιουργηθεί λειτουργικός χώρος, ως συντονιστικό κέντρο για να στεγαστεί ο τομέας της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, ο οποίος θα εξοπλιστεί με τα κατάλληλα τεχνικά μέσα και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
– ‘Αμεση καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που υπάρχει σε κάθε δήμο με τα μέσα που διαθέτουν και πώς αυτά μπορεί να αξιοποιηθούν, σε ειδική φόρμα, η οποία θα επικαιροποιείται συνεχώς.
-Έμφαση σε παρεμβάσεις και μελέτες που υλοποιεί ή εκπονεί η Περιφέρεια, ενώ έχουν καταγραφεί τα επικίνδυνα σημεία κι έχουν εκτελεστεί παρεμβάσεις, όπως π.χ. καθαρισμοί ρεμάτων.
– Λειτουργία Παρατηρητήριου Επικινδυνότητας Ρεμάτων, το οποίο σε εβδομαδιαία βάση, θα παρακολουθεί τα επικίνδυνα σημεία και θα προωθεί παρεμβάσεις, εφόσον χρειάζονται.
– Προώθηση σειράς παρεμβάσεων σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα κι αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, όπως η χρήση σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, η εκπόνηση μελετών επικινδυνότητας ανά δήμο, κλπ.
– Αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Αττική.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως στόχος είναι «να δοθεί αξία στον εθελοντή», πως στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει πρακτική εκπαίδευση και θα χορηγηθεί κάρτα εθελοντή που θα στηρίζεται σε πιστοποιημένες διαδικασίες.
Επίσης τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των Συνδέσμων ώστε να μπορούν να αποτελέσουν φορείς στήριξης και έκφρασης της πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο του Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνοντας, ο περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, είναι να αρθούν από τη νομοθετική εξουσία γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να γίνει συστηματική επεξεργασία των διατάξεων του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. «Είναι προϋπόθεση η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων και δίκαιη κατανομή σε Περιφέρειες και δήμους, λαμβάνοντας υπόψη γεωλογικά, χωροταξικά και μορφολογικά κριτήρια», πρόσθεσε.