Η έκθεση “Remembering Remembered” ολοκληρώθηκε με 16 καλλιτέχνες να δημιουργούν και να εκθέτουν τα έργα τους στις αυλές, στους δρόμους, στα πεζοδρόμια και σε μαγαζιά της περιοχής του Συνοικισμού Χαλανδρίου.
Σε ένα προάστιο τόπο μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Οι εικαστικές παρεμβάσεις και δράσεις, που έλαβαν μέρος, είχαν ως στόχο την εμπλοκή των καλλιτεχνών με τον τοπικό πληθυσμό, αφού το στήσιμο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε σε δημόσιους χώρους της περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί ένας ενεργός διάλογος με τους κατοίκους της.
Η ιδιομορφία ενός τόπου κατασκευάζεται τόσο από επιτόπιες αλληλεπιδράσεις όσο και από αλληλεπιδράσεις με το εκτός του. Η ικανότητα να σχετίζεσαι, να εντοπίζεις τις ιδιόμορφες και συχνά αντιφατικές αφηγήσεις ενός τόπου είναι ίσως και ο μόνος τρόπος να μάθεις να διαβάζεις τις διαφορές, να μιλάς για άλλους και κατά συνέπεια να σχετίζεσαι με το οικουμενικό, γράφει σε ένα απόσπασμα η Δ. Χατζησάββα στον κατάλογο της έκθεσης.
Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια της έκθεσης τους κάτοικους της περιοχής του Συνοικισμού, που δέχτηκαν αυτή την πρόκληση των «διαφορετικών και παράξενων έργων» και τα ένταξαν από την πρώτη στιγμή μέσα στην κοινότητά τους. Αγκάλιασαν αυτή τη δράση και μας βοήθησαν με τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους. Οι συζητήσεις μας μόλις τώρα άρχισαν και θα συνεχίσουν.
Το μεγάλο στοίχημα της τέχνης είναι πως μέσα από μικρές κοινότητες οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν έννοιες όπως η αποκέντρωση από τη Μητρόπολη, η εντοπιότητα, η ταυτότητα, όπως και μια σειρά από δίπολα με δυναμικές μεταξύ τους σχέσεις: φυσικό περιβάλλον και αστικό τοπίο, παγκοσμιότητα και παγκοσμιοποίηση, δήμος και άτομο, κέντρο και έκκεντρο, έξω και έσω, μνήμη και λήθη μας λέει η Φαίη Τζανετουλάκου από το κείμενό της στον κατάλογο της έκθεσης.
Μέσα από αυτό το δημόσιο επίπεδο της συλλογικής έρευνας και κατάθεσης μνήμης, που ήταν και το κεντρικό θέμα της έκθεσης, πιστεύουμε ότι δημιουργήθηκαν τα αναγκαία ρήγματα σε στεγανά αντιλήψεων και αναφορών. Οι μετατοπίσεις αυτές δημιούργησαν το νέο πλαίσιο εξερεύνησης μιας ενεργούς και άγραφης ιστορίας ως προς τα πολιτιστικά κεκτημένα της.
Ευχαριστούμε όλες και όλους που μας επισκέφτηκαν από πολλές περιοχές της Αθήνας, γεμίζοντας και τα δύο φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα (που διήρκησε η έκθεση) τα στενά του Συνοικισμού για να ανακαλύψουν, μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο έντυπο της έκθεσης, τα διασκορπισμένα έργα των καλλιτεχνών. Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις που εξελίχθηκαν στους δρόμους, στο πάρκο, στις αυλές και στα μαγαζιά, όπως ακριβώς συντελείται στην καθημερινότητά μας.
Τέλος, ευχαριστούμε τον δήμο Χαλανδρίου και τις τεχνικές υπηρεσίες του για την άμεση υποστήριξη και συγκεκριμένα τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σέργιο Γκάκα για την θετική αντιμετώπιση όλου του εγχειρήματος και για την άψογη συνεργασία μας.