Γ. Πατούλης: Κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας, η Αττική θα γίνει «Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη»
Δημιουργείται ηλεκτρονική κάρτα πρόληψης για την υγεία των πολιτών
Ως βασική προτεραιότητά της Περιφέρειας Αττικής χαρακτήρισε το θέμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Πρόληψης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Εθνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του προκειμένου να μετεξελιχθεί η Αττική σε μια περιφέρεια υγείας και ευεξίας.
Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τους πολίτες «με σκοπό την προστασία της υγείας τους και τον έγκαιρο εντοπισμό διαφόρων ομάδων του γενικού πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από σοβαρά νοσήματα».
«Μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε σε συνεργασία, με τους Αντιπεριφερειάρχες όλων των τομέων, με τους 66 δήμους της Αττικής και το Εθνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων το οποίο θα μας παράσχει τεχνική υποστήριξη, θα κάνουμε πράξη την υπόσχεση μας, ότι η Αττική θα γίνει Περιφέρεια Προστασίας της Υγείας του Πολίτη. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν οι πολίτες τη σιγουριά ότι Περιφέρεια και Δήμοι νοιάζονται για την προστασία της υγείας τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα προστασίας υγείας
Η ηλεκτρονική αυτή κάρτα αποκτάται από τον πολίτη με την εγγραφή του σε μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ενημερώνεται με μηνύματα στο κινητό ή στο email του για τις εξετάσεις που χρειάζεται να κάνει σε επίπεδο πρόληψης υγείας, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση που ο δήμος ή η Περιφέρεια θέλει να τον ενημερώσει για θέματα της υγείας του που τον αφορούν προσωπικά.
Η δικτύωση με τους Δήμους της Αττικής έχει εξασφαλιστεί μέσω και των ΚΕΠ Υγείας τα οποία αποτελούν Δημοτικές Δομές που ιδρύθηκαν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Προγράμματος Παροχής Υπηρεσιών Προαγωγής της Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής στους Δήμους της Χώρας.
Το πρόγραμμα της Περιφέρειας, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Πατούλης, ήδη βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας και θα αρχίσει σταδιακά να μπαίνει σε εφαρμογή από τον Μάρτιο του 2020. Στο διάστημα που μεσολαβεί θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες για να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι πολίτες που το επιθυμούν.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις σε όλους τους περιφερειακούς τομείς, παρουσία και των δημάρχων, προκειμένου να προσδιοριστεί το πλαίσιο συνεργασίας και οι τομείς ανάπτυξης του προγράμματος. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές συναντήσεις στο Βόρειο και τον Κεντρικό Τομέα (δείτε λεπτομέρειες στο τέλος του Δελτίου τύπου).
Όπως επισημάνθηκε και από τον επιστημονικό συνεργάτη του Περιφερειάρχη Αττικής Σ. Παπασπυρόπουλο, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που επιχειρείται η εφαρμογή διεθνών πρωτοκόλλων screening του πληθυσμού μέσα από ένα θεσμοθετημένο αυτοδιοικητικό πλαίσιο σε βάθος χρόνους και όχι αποσπασματικά. Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Αττικής θα έχουν – με τη συγκατάθεση του πολίτη – το follow up της διατήρησης της υγείας του».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Α. Βαθιώτης υπογράμμισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες οι οποίες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Ά. Μεγαλού, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, παρά τις ελλείψεις που έχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, είναι στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου να υλοποιηθεί το όραμα και οι προτεραιότητες που θα δοθούν. Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρόντες και οι Αντιπεριφερειάρχες Γ. Δημόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Θ. Αυγερινός, Δ. Νάνου, καθώς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γ. Σελίμης.
Προτεραιότητες υλοποίησης του προγράμματος και τα πεδία πρόληψης
Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, προτεραιότητα στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος είναι η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Πρόληψη. Για το σκοπό αυτό οι πολίτες θα ενημερωθούν για τη πρόληψη σε 25 ξεχωριστά θεματικά πεδία:
Βασικοί κανόνες υγιεινής
Φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή
Κάπνισμα
Σεξουαλική Αγωγή
Στοματική Υγιεινή
Βασικός έλεγχος σχολικής ηλικίας
Bulling και χρήση του Internet
Ορθή χρήση Αντιβιοτικών
Ορθή χρήση του Αλκοόλ
Εμβολιασμός Ενηλίκων
Εμβολιασμός παιδιών
Πρόληψη Ατυχημάτων
Πρώτες Βοήθειες – ΚΑΡΠΑ
Καρδιαγγειακός Κίνδυνος
Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής
Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας
Καρκίνος Μαστού
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Καρκίνος του Προστάτη
Μελάνωμα
Οστεοπόρωση
Κατάθλιψη
Άνοια
Πνευμονοπάθειες
Δωρεά Οργάνων, μυελού και αίματος
Για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών θα υλοποιηθούν εκστρατείες και δράσεις μέσω των ΜΜΕ και των social media.
Τα νοσήματα που θα δοθεί προτεραιότητα στο προσυμπτωματικό έλεγχο
Σε πρώτη φάση σύμφωνα με την επιστημονική αξιολόγηση των ιατρικών δεδομένων τα νοσήματα για τα οποία θα κινητοποιηθεί ο πολίτης ώστε να ξεκινήσει τον προσυμπτωματικό είναι τα παρακάτω:
Ca παχέος εντέρου
Ca προστάτη
Ca τραχήλου μήτρας
Ca μαστού
Μελάνωμα
Ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής
Καρδιαγγειακά (εμφράγματα και εγκεφαλικά)
Κατάθλιψη και
Οστεοπόρωση
Τομεακές συναντήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος υγείας
Κεντρικός Τομέας
Χθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλου είχε συνάντηση εκπροσώπους των δήμων του κεντρικού τομέα όπου και συζήτησαν για την υλοποίηση των προγραμμάτων του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο Περιφερειάρχης κάλεσε του εκπροσώπους των 8 Δήμων να συνεργαστούν με την Περιφέρεια για την υλοποίηση ενός καινοτόμου και φιλόδοξου σχεδίου το οποίο στόχο του έχει την προστασία της υγείας των πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόντες στην παρουσίαση του προγράμματος για τον Κεντρικό Τομέα ήταν από τον Δήμο Αθηναίων ο Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, από τον Δήμο Βύρωνα ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας Χρήστος Σπυρόπουλος. Από τον Δήμο Γαλατσίου παρέστη η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, Μαρία Γκόγκου και η Προϊσταμένη του τμήματος Υγείας και Υγιεινής, Μαύρα Χατζηδημητρίου. Από το Δήμο Δάφνης-Υμηττού παρέστη ο Δήμαρχος Αναστάσιος Μπινίσκος και η Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Σκιαδοπούλου ενώ από το Δήμο Ζωγράφου παρόν στην ενημέρωση Βασίλειος Θώδας. Επίσης από το Δήμο Ηλιούπολης παρόν ήταν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Ιωάννης Πούλος και από το Δήμο Καισαριανής ο Δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Φασκιώτης. Στη συνάντηση δεν μπόρεσε να παραστεί ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, για λόγους υγείας. Την παρουσίαση προλόγισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος, ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα του εν λόγω προγράμματος, υπερτονίζοντας ότι κάτι ανάλογο δεν έχει υπάρξει για την πρόληψη και την προστασία των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης δήλωσε ότι η συμμετοχή των Δήμων στην υλοποίηση του προγράμματος του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι καταλυτική αφού χωρίς την συνεργασία τους δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει αυτό το καινοτόμο και φιλόδοξο σχέδιο».
Βόρειος Τομέας
Με κεντρικό εισηγητή τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (25/11) στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών συνάντηση με θέμα την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας των Πολιτών. Το «παρών» έδωσαν οι Δήμαρχοι: Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, Βριλλησίων Ξένος Μανιατογιάννης, Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, Λυκόβρυσης-Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, Μεταμόρφωσης Στράτος Σαραούδας, Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαϊδου, Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά ενώ και οι δώδεκα Δήμοι του Βορείου Τομέα είχαν αθρόα εκπροσώπηση με συνεργάτες και υπευθύνους των αρμόδιων υπηρεσιών Υγείας.