Στις μέρες μας οι εταιρείες εμφιαλώνουν τις μπύρες τους σε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων από μπουκάλια, αλλά αλήθεια γιατί προτιμούν οι εταιρίες το γυαλί ή ακόμα γιατί επιλέγουν το καφέ ή το πράσινο χρώμα για τα μπουκάλια τους .
Τα μπουκάλια υπήρχαν από τα μέσα του 17ου αιώνα όμως το πρόβλημα ήταν ότι το γυαλί που φτιάχτηκε για την εμφιάλωση δεν ήταν αρκετά γερό για να κρατήσει την πίεση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Παρόλα αυτά όμως κάποιοι παραγωγοί τα χρησιμοποιούσαν καθώς κρατούσε περισσότερο χρονικό διάστημα την μπύρα φρέσκια. Γύρω στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η τεχνολογία έδωσε την λύση . Έτσι όλοι οι παραγωγοί άρχισαν να προτιμούν την γυάλινη φιάλη και η ζήτηση της αυξήθηκε κατακόρυφα.
Οι φιάλες όμως δεν είχαν χρώμα ήταν διάφανες και οι ζυθοποιοί όταν αποθήκευαν την μπύρα τους και οι αχτίνες του ήλιοι έπεφταν επάνω τους η μπύρα άρχιζε να έχει μια απαίσια οσμή, βρώμαγε σαν ασβός και είχε πολύ άσχημη γεύση. Κυριολεκτικά μύριζε όπως οι ασβοί.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διασπούν τα αλφα-οξέα στον λυκίσκο και στη συνέχεια αντιδρούν με το θείο που υπάρχει στη μπύρα για να σχηματίσουν μια χημική ουσία σχεδόν ταυτόσημη με τη χημική ουσία που απελευθερώνουν οι ασβοί για να ψεκάζουν τα αρπακτικά όταν κινδυνεύουν από αυτά. Η λύση ήταν να χρωματίσουν το μπουκάλι της μπύρας για να το προστατεύσουν από τις ακτίνες UV.
Την λύση την έδωσε πάλι η επιστήμη , έτσι ανακάλυψαν πως το σκούρο καφέ μπουκάλι προστατεύει την μπύρα από τις αχτίνες του ηλίου. Παρόμοια με τον τρόπο που τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν την όρασή μας, το σκούρο καφέ μπουκάλι προστατεύει την μπύρα.
Πως εμφανίστηκαν οι πράσινες φιάλες μπύρας
Οι πράσινες φιάλες μπύρας προσφέρουν ελάχιστη προστασία από το φως του ήλιου, λίγο περισσότερο από τις διαφανείς αλλά σίγουρα όχι όση χρειάζεται.
Την εποχή του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου αυξήθηκε η ζήτηση για το καφέ γυαλί και πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να το δώσουν για χάρη της πατρίδας τους. Δυστυχώς αυτό σήμαινε ότι οι εταιρείες με μπύρες υψηλότερης ποιότητας έπρεπε να χρησιμοποιούν καθαρό γυαλί, γεγονός που έκανε τις μπύρες τους να μοιάζουν με τις φθηνότερες, εμφιαλωμένες σε διαφανές μπουκάλι μπύρες.
Η λύση όμως βρέθηκε γρήγορα, οι ζυθοποιοί υψηλότερης ποιότητας άρχισαν να εμφιαλώνουν τη μπύρα τους σε πράσινες φιάλες, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ξεχωρίζει μια κανονική και μιας υψηλότερης ποιότητας μπύρα. Η πράσινη φιάλη έγινε σύμβολο για πολλά ευρωπαϊκά ζυθοποιεία.