Γ. Πατούλης: «Θα συμβάλλουμε στην προσπάθεια για την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα της θηριώδους εξόντωσης των προγόνων μας ως Γενοκτονία, η οποία, ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται»
Ως ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών Ελλήνων Ποντίων, χαιρετίζοντας το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη.
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.
Παρουσία πλήθους κόσμου, ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τους υπευθύνους για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου το οποίο, όπως ανέφερε, σφραγίζει το τέλος της επετειακής χρονιάς αντηχώντας σε παγκόσμια κλίμακα τη διεκδίκηση για την διεθνή αναγνώριση της φρικτής Γενοκτονίας που «προσμένουν» οι 353.000 ψυχές των προγόνων μας που θυσιάστηκαν.
«Από εδώ, κάτω από το φως της Ακρόπολης ενώνουμε τη φωνή του, ανά τον κόσμο διάσπαρτου Ποντιακού Ελληνισμού προς την Ανθρωπότητα,η οποία καλείται να συναντήσει τα αληθινά ιδανικά του Ελληνισμού και τις αξίες που έχτισαν τον πολιτισμό του κόσμου», ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Γιατί είναι διεκδίκηση του Πολιτισμού της Ανθρωπότητας ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Είναι ο αγώνας του Πολιτισμού κατά της Βαρβαρότητας. Είναι ο αγώνας να προστατευθεί ο πολιτισμένος κόσμος, στην συνέχιση της ιστορίας του από κάθε έγκλημα Γενοκτονίας κατά της ανθρωπότητας, οπουδήποτε, οποτεδήποτε και εναντίον οιουδήποτε».
Στη συνέχεια της ομιλίας του επικαλέστηκε την πολύ εποικοδομητική σχέση και συνεργασία που είχε με την ιδιότητα του Προέδρου της ΚΕΔΕ με την Πανποντιακή Ομοσπονδία και επισήμανε ότι η σημερινή μέρα είναι μία ευκαιρία, αφενός να υποκλιθούμε με σεβασμό στα τραύματα του ποντιακού ελληνισμού και αφετέρου να τιμήσουμε το παράδειγμα πατριωτισμού που οφείλουμε όλοι να διδάξουμε τις νεότερες γενιές μας, περήφανοι ως Έλληνες για τους Πόντιους ήρωες μας.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής εστίασε στην ανάγκη να διατηρούνται τα ήθη, τα έθιμα και οι πολιτισμικές παραδόσεις από τις σύγχρονες γενιές και προς αυτή την κατεύθυνση εξήρε τον ρόλο των Ποντιακών Συλλόγων.
«Αγωνιζόμαστε από κοινού για την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα της θηριώδους εξόντωσης των προγόνων μας ως Γενοκτονία, η οποία, ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται» τόνισε και ανέφερε κλείνοντας τον χαιρετισμό του:
«Η Περιφέρεια Αττικής αγκαλιάζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλους τους συλλόγους και τα Ποντιακά σωματεία που προάγουν την ελληνικότητά μας και δεν σταματούν να παράγουν πολιτισμό. Εδώ στην Αττική γη, στο λίκνο του πολιτισμού καλούμε σήμερα τους διεθνείς μελετητές της ιστορίας να αποτυπώσουν την πολυδιάστατη σημασία του εγκλήματος της γενοκτονίας του Πόντου με τις νομικές, κοινωνικές πολιτικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις του.