Γ. Πατούλης: Η Περιφέρεια Αττικής θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που θα συμβάλουν στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη
Τη δέσμευση ότι ως Περιφερειάρχης Αττικής θα κατευθύνει όλες τις προσπάθειές του για την επιτυχή μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και ότι η Περιφέρεια Αττικής «θα κάνει την βιώσιμη ανάπτυξη πράξη», διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Urban Growth Conference 2019.
Στη διάσκεψη, στην οποία κεντρικό θέμα είναι η αστική ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία, ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι «η παροχή κινήτρων έτσι ώστε η οικονομική ανάπτυξη να συμβαδίζει παράλληλα με ζητήματα όπως η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, η εξάλειψη των αποβλήτων και η συστηματική μείωση των εκπομπών άνθρακα». Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, τόνισε ο Γ. Πατούλης, είναι αναγκαία η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και η συνεργασία με τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις.
Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας
Ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στα οφέλη της κυκλικής οικονομίας υπογράμμισε ότι «η μετάβαση στην κυκλική οικονομία, από τη μία προστατεύει το περιβάλλον και από την άλλη συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, ενώ δημιουργεί νέες ευκαιρίες που συνδέονται με τη δημιουργία νέων ενεργειακών και καινοτόμων προϊόντων, με επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, με νέες υποδομές και με νέες θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής πρόσθεσε: «Μεγάλη πρόκληση για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης αποτελούν η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η εξοικονόμηση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αναμφίβολα, καταλυτικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί το ανθρώπινο κεφάλαιο και η αξιοποίηση της ευφυίας και της επιχειρηματικότητας με εξειδίκευση στις τεχνολογικές καινοτομίες.
Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου μοντέλου (με τη συνδρομή της ΕΕ) θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Πρέπει να αναδειχθεί η Ελλάδα ως χώρα παροχής νέων τομέων τεχνολογικών καινοτομιών, όπου το δυναμικό ανάπτυξης είναι τεράστιο τα επόμενα 5-10 χρόνια».