Γ. Πατούλης: «Η ασφάλεια των πολιτών πρώτη προτεραιότητά μας -Υλοποιούμε δράσεις πρόληψης και συντήρησης για ασφαλείς γέφυρες και οδικό δίκτυο»
Ειδική επίδειξη εφαρμογής της πλέον προηγμένης τεχνολογίας πολυκάναλου γεωραντάρ πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και της καθηγήτριας ΕΜΠ Αντωνίας Μοροπούλου στις Γέφυρες Κηφισού Κωνσταντινουπόλεως και Κηφισού Πέτρου Ράλλη.
Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος το οποίο εφαρμόζει πιλοτικά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,μπορεί να αξιολογηθεί η στατική επάρκεια των γεφυρών, συνεκτιμώντας και τον κυκλοφοριακό φόρτο και να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, όπου απαιτείται, με στόχο την οδική ασφάλεια.
Όπως υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο συγκεκριμένο σημείο «ηασφάλεια των πολιτών αποτελεί πρώτη προτεραιότητά μας. Σε αυτό το πλαίσιο εστιάζουμε σε δράσεις πρόληψης και συντήρησης σε γέφυρες αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής».
«Η ασφάλειατων πολιτών είναι βασική μας προτεραιότητα. Απαιτείται διάγνωση, πρόνοια και συντήρηση. Προς την κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιήσουμε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο χρησιμοποιεί υψηλή και διεπιστημονική τεχνολογία που μπορεί να μας βοηθήσει οι παρεμβάσεις μας να είναι ακριβείς και αποτελεσματικές. Δυστυχώς υπάρχουν γέφυρες άνω των 30 ετών στις οποίες δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμία παρέμβαση συντήρησης.
Με αίσθημα ευθύνης, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου μέσα από τις σχετικές μετρήσεις να αξιολογήσουμε που απαιτούνται παρεμβάσεις. Είμαστε σε στενή συνεργασία και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μεταφορών προκειμένου να ζητήσουμε την παρέμβασή του σε σημεία που είναι εκτός αρμοδιότητάς μας».
Η Καθηγήτρια ΕΜΠ Α. Μοροπούλου επισήμανε ότι με τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να αποτιμηθεί η πραγματική φέρουσα ικανότητα αντιπροσωπευτικών τύπων των υφιστάμενων γεφυρών. Η Περιφέρεια Αττικής, η οποία και έχει την διάθεση να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή αυτού του έργου έχει ως προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών.
«Μέσω των πιλοτικών αυτών εφαρμογών είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε τις επιπτώσεις της φθοράς, της παθολογίας του χρόνου του περιβάλλοντος της κλιματικής αλλαγής και της υπερβολικής χρήσης και να παρέμβουμε όπου χρειάζεται».