Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής: «Να δώσουμε ξανά αξία στην ευρωπαϊκή “ταυτότητα”»
Την πεποίθηση πως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθούν οι στόχοι της βιώσιμης ανάπτυξης είναι η διασφάλιση μίας ισχυρής Ευρώπης, διατύπωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής και νέος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του στη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της ΕτΠ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης».
«Οι χώρες μας γίνονται λιγότερο ευρωπαϊκές»
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί μία νέα πνοή και ώθηση στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ιδέα και στις αξίες που αυτή πρεσβεύει, μέσα από δράσεις «που πρέπει να αναλάβουμε όλοι στις χώρες και τις κοινωνίες μας», επισημαίνοντας ότι σήμερα ζούμε μία εποχή της λιγότερης Ευρώπης.
Εξειδικεύοντας την εκτίμηση του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το κέντρο των κρίσιμων αποφάσεων για του λαούς μετατοπίζεται μακριά από την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και ότι ισχυροποιούνται πολιτικές ηγεσίες που αμφισβητούν ευθέως το παραδοσιακό ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης και τις αξίες που αυτό υπηρετεί. «Οι χώρες μας γίνονται λιγότερο ευρωπαϊκές» ανέφερε.
«Η λογική των κλειστών συνόρων δεν είναι ευρωπαϊκή λογική»
Ως ενδεικτικό της αλλαγής που συντελείται ανέφερε τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας πως «η λογική των κλειστών συνόρων δεν είναι ευρωπαϊκή λογική», ενώ εστίασε στην έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε μια σειρά από περιπτώσεις γεγονός που, όπως ανέφερε, «αμφισβητεί ευθέως τον κορμό της ευρωπαϊκής ιδέας».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο κ. Πατούλης και αφού υπογράμμισε ότι η παρούσα περίοδος κρίσης και εσωτερικής αμφισβήτησης στην Ευρώπη είναι η πιο σοβαρή, απεύθυνε πρόσκληση ενότητας και συνεργασίας.
«Οφείλουμε λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βρούμε ξανά την ταυτότητά μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Πατούλη
Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα και έχουμε συμφωνήσει ότι υπηρετούμε τις ίδιες προτεραιότητες, όσον αφορά την ενσωμάτωση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Όμως δεν αρκεί σήμερα να μιλάμε για στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, αν δεν αναλάβουμε όλοι μας δράση στις χώρες και τις κοινωνίες μας, ώστε να δώσουμε νέα πνοή και ώθηση στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ιδέα και στις αξίες που αυτή πρεσβεύει.
Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε. Σήμερα ζούμε στην εποχή της λιγότερης Ευρώπης.
Ο κόσμος μας γίνεται όλο και λιγότερο ευρωπαϊκός, όλο και λιγότερο «δυτικός».
Το κέντρο βάρους κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν το μέλλον των λαών μας, του πλανήτη αλλά και το χρήμα, μετατοπίζεται μακριά από την ήπειρό μας.
Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και οι ίδιες οι χώρες μας γίνονται λιγότερο ευρωπαϊκές, αφού ισχυροποιούνται πολιτικές ηγεσίες που αμφισβητούν ευθέως το παραδοσιακό ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης και τις αξίες που αυτό υπηρετεί.
Ο τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος είναι ενδεικτικός της αλλαγής που συντελείται.
Η λογική των κλειστών συνόρων δεν είναι λογική ευρωπαϊκή.
Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών σε μια σειρά από περιπτώσεις, αμφισβητεί ευθέως τον κορμό της ευρωπαϊκής ιδέας.
Η έλλειψη επικοινωνίας με το μέσο ευρωπαίο πολίτη ενισχύει την κατάσταση αυτή, που θα γίνει μη αναστρέψιμη, αν δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Η Ευρώπη έχει περάσει και παλαιότερα περιόδους έντονης κρίσης κι εσωτερικής αμφισβήτησης.
Αυτή όμως είναι η πιο σοβαρή.
Οφείλουμε λοιπόν να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βρούμε ξανά την ταυτότητά μας.
Γιατί κανένας στόχος βιώσιμης ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ισχυρή Ευρώ