Η καινοτόμος διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Χαλανδρίου συγκεντρώνει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επιστημόνων, πολιτικών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό υψηλόβαθμη και πολυμελής αντιπροσωπεία της Σλοβακίας με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος NorbertKurrila ενημερώθηκε από εκπροσώπους του Δήμου Χαλανδρίουγια τις πρωτοποριακές περιβαλλοντικές δράσεις που έχει αναλάβει ο Δήμοςτα τελευταία χρόνια.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, καθηγητής του ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος ενημέρωσε τους παρισταμένους για όλες τις δράσεις που έχει αναλάβει το Χαλάνδρι στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα πεπραγμένα του Δήμου μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Waste4Think. Ο κ. Λυμπεράτος εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια τη στρατηγική του Δήμου για τη διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή και κυρίως για την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων.
Αναφέρθηκε επιπλέον στους εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των βιοαποβλήτων που έχει δοκιμάσει στην πράξη ο Δήμος Χαλανδρίου και οι οποίοι αφορούν αφενός στη χρησιμοποίηση των αποξηραμένων υπολειμμάτων τροφών (FORBI) ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία, αφετέρου στην παραγωγή κομπόστ και κυρίως στην πολύ ενδιαφέρουσα προοπτικής της παραγωγής βιοαερίου.
Η εμπειρία της Σλοβακίας
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Σλοβακίας από την πλευρά του, αφού εξήρε ως ιδιαίτερα πρωτοποριακές τις πρακτικές του Δήμου, αναφέρθηκε στις πολιτικές διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν αναληφθεί στη Σλοβακία, κατά βάση σε κεντρικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του, όπως και η Ελλάδα άλλωστε, συγκαταλέγεται μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που ακόμα κατευθύνουν τον κύριο όγκο των απορριμμάτων τους στην υγειονομική ταφή.
Παρουσίασε ωστόσο τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στη Σλοβακία ειδικά στην ανακύκλωση του αλουμινίου και του πλαστικού. Όπως τόνισε μάλιστα ειδικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης του πλαστικού αναπτύσσεται στη Σλοβακία μια νέα βιομηχανία upcycling, με τη δημιουργία μονάδων που παράγουν πλαστικές ίνες, οι οποίες επαναχρησιμοποιούνται κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Μεταφέροντας την εμπειρία της χώρας του στη διαχείριση των βιοαποβλήτων ο κ. Kurilla υποστήριξε ότι εφαρμόζεται πιο συστηματικά στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την εφαρμογή νομοθεσίας που υπαγορεύει, σε εθνικό επίπεδο, την ανακύκλωση συγκεκριμένου ποσοστού των βιοαποβλήτων που παράγουν.
Σημείωσε μάλιστα ότι στον τομέα της διαχείρισης των βιοαποβλήτων η εμπειρία του Δήμου Χαλανδρίου θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμη για αντίστοιχες δράσεις στη Σλοβακία.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν στο τέλος τη συνάντησης ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη χρήσιμη ανταλλαγή πληροφοριών και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω συνεννόηση τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικών όσο και πολιτιστικών δράσεων.
Τον υφυπουργό Περιβάλλοντος της Σλοβακίας συνόδευσαν από το υπουργείο η δ/ντρια ευρωπαϊκών υποθέσεων κ. BarboraBatorova, ο δ/ντης διεθνών σχέσεων LukasKuchta, και επίσης η πρέσβειρα της Σλοβακίας στην Ελλάδα κ. IvetaHricova και η υπεύθυνη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων κ. JanaPalatova.
Το Δήμο Χαλανδρίου εκπροσώπησαν στη συνάντηση, πλην του κ. Γεράσιμου Λυμπεράτου, η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ιωάννα Αθανασάτου, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης αλλά και στις πολυποίκιλες δράσεις που γίνονται στα σχολεία του Χαλανδρίου για την προώθηση της ανακύκλωσης. Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας, η εντεταλμένη σύμβουλος στοντομέα Κοινωνικής Πολιτικής Ευγενία Κατούφα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» Νίκος Πράσσος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι» Γιάννης Λαδόπουλος.