Υπάρχει μια αντίληψη πως τα νηστίσιμα φαγητά δεν παχαίνουν και μπορούμε να φάμε όσο θέλουμε . Αντίληψη που είναι λανθασμένη αφού και παχαίνουν αλλά και συμβάλουν στο να μας απορρυθμίσουν τον οργανισμό αν δεν προσέξουμε .
Μιας και άλλα είναι αλμυρά όπως τα τουρσιά και αλλά είναι γλυκά ή και λιπαρά όπως ο χαλβάς . Μπορεί η περίοδος της Σαρακοστής να αποτελεί για πολλούς ευκαιρία για νηστεία και αποτοξίνωση του οργανισμού , ωστόσο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη και προσοχή στις ποσότητες που καταναλώνουμε καθώς πολλά από τα Σαρακοστιανά εδέσματα αποτελούν μια βόμβα θερμίδων που μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Αλλά ας δούμε αναλυτικά τα πιο δημοφιλή καλούδια του τραπεζιού της καθαράς Δευτέρας .
Ταχίνι:
Περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά και αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου φωσφόρου και μαγνησίου. Επίσης περιέχει καλής ποιότητας λιπαρά που συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης. Είναι πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε και περιέχει υψηλό ποσοστό φυτικών ινών . Ωστόσο, αποδίδει πολλές θερμίδες καθώς τα 100γρ ταχίνι αποδίδουν περίπου 607 kcals για ‘υτό χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωση του.
Χαλβάς:
Η αλήθεια είναι ότι ο χαλβάς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Ε και του συμπλέγματος Β, είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, πλούσιος σε ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη. Βέβαια, πρόκειται για ένα τρόφιμο που αποδίδει πολλές θερμίδες καθώς τα 100γρ χαλβά αποδίδουν περίπου 500 kcals.
Θαλασσινά (Καλαμαράκι, χταπόδι):
Γενικότερα, τα θαλασσινά αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, ιώδιο, ψευδάργυρο, σελήνιο καθώς και στα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα . Αποδίδουν σχετικά λίγες θερμίδες, αφού 1 μερίδα ψητού καλαμαριού αποδίδει περίπου 100 θερμίδες , ενώ τα 100γρ βρασμένο χταπόδι αποδίδει περίπου 190 kcals.
Ταραμάς:
Ο ταραμάς είναι πλούσιος σε κάποια θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, ψευδάργυρο , φώσφορο, βιταμίνες Α και D. Όμως αποδίδει και αρκετές θερμίδες αφού τα 100γρ ταραμά μας παρέχουν 408 θερμίδες. Εκτός αυτού, είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι), γι αυτό καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν πρόβλημα υπέρτασης. Χρειάζεται λοιπόν μέτρο και στην περίπτωση της ταραμοσαλάτας, η υψηλή κατανάλωση της οποίας μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Ελιές:
Οι ελιές είναι ένα τρόφιμο με σπουδαία διατροφική αξία, αφού είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερίνη και αποτελούν πλούσια πηγή των αντιοξειδωτικών βιταμινών Ε και Α. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο αφού 3 μεγάλες ή 5 μικρές ελιές αποδίδουν περίπου 45 kcals και συχνά είναι και πολύ αλατισμένες.
Τουρσί:
Από άποψη θερμιδικού περιεχομένου, τα 100γρ τουρσί αποδίδουν περίπου 120 θερμίδες. Ωστόσο και εδώ πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από άτομα που πάσχουν από υπέρταση καθώς περιέχει υψηλά ποσοστά αλατιού.
Λαγάνα:
Η λαγάνα είναι πλούσια πηγή σύνθετων υδατανθράκων και προσφέρει άμεση ενέργεια στον οργανισμό, ενώ περιέχει και ασβέστιο εξαιτίας του σουσαμιού. Ωστόσο η λαγάνα θέλει προσοχή στην κατανάλωση της καθώς οι θερμίδες της μπορεί να φτάσουν τις 100 σε μια μεγάλη φέτα.