Η μεγάλη εγκατάλειψη από το κράτος ,τα τελευταία χρόνια στον τομέα του γάλακτος, στραγγαλίζει τους Έλληνες παραγωγούς και τους οδηγεί στο να εγκαταλείπουν τον κλάδο.
Το Ελληνικό φρέσκο νωπό γάλα και η κτηνοτροφική παραγωγή της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια υφίσταται τεράστιο πλήγμα και εάν το κράτος δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες θα κινδυνεύσει με οικονομικό μαρασμό. Η ελληνική κτηνοτροφία που είναι από τους βασικότερους πυλώνες του πρωτογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας αφήνεται από το κράτος στην τύχη της και ολόκληρες μονάδες καταστρέφονται, έχοντας αντέξει όλα αυτά τα χρόνια σε απίστευτα μεγάλες δοκιμασίες.
Οι αιτίες είναι πολλές, όπως οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, ο ισχυρός ανταγωνισμός μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, οι ελληνοποιήσεις γάλακτος αλλά και η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών κ.α αλλάζοντας αρνητικά το τοπίο στην ελληνική κτηνοτροφία.
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος των παραγωγών είναι απλά το κόστος παραγωγής που στην πατρίδα μας δεν έχει γίνει τίποτα, από τον μεγάλο «υπεύθυνο» το κράτος, για να μειωθεί. Το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους μας είναι στα ύψη, την ώρα που η τιμή του γάλακτος λόγω της «ελληνοποίησης» εισαγόμενου γάλακτος, που η τιμή του διατηρείται πολύ πιο χαμηλά, έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Οι γαλακτοβιομηχανίες από την άλλη αγοράζουν το γάλα από τους κτηνοτρόφους σε εξευτελιστικά χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής.
Η κατάργηση της ποσόστωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσουν ακόμα χαμηλότερα οι τιμές αγοράς γάλακτος από τον Έλληνα παραγωγό και η πολιτεία πάλι δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να περιορίσει τις επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη.
Η ΚΥΑ του 2016 που επίτρεψε τη χρήση συμπυκνωμένου γάλακτος στο γιαούρτι, διότι ως τότε το ελληνικό γιαούρτι παραγόταν αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα, προκειμένου να προστατεύεται η ελληνική γαλακτοπαραγωγή και βέβαια το διεθνές brand name του ελληνικού γιαουρτιού. Δικαία οι 80.000 παραγωγοί της χώρας το χαρακτήρισαν ταφόπλακα στον κλάδο τους.
Είναι θλιβερό να φτάνουν στο σημείο παραδοσιακοί παραγωγοί να αποτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, επειδή η Πολιτεία δεν κάνει απλά το καθήκον της απέναντι στον Έλληνα παραγωγό.
Η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει για να σώσει ότι μπορεί να σωθεί από την ελληνική κτηνοτροφία. Δεν μπορούμε να παραδώσουμε αμαχητί έναν παραδοσιακά δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας. Την στιγμή μάλιστα που είναι μονόδρομος η ανακάμψει όλων των κλάδων πρωτογενούς παραγωγής για να ανακάμψει η χώρα μας από την πολυετή κρίση και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.