Τα χελιδόνια ήρθαν και φέτος στην πατρίδα μας να μας δώσουν χαρά, να φτιάξουν τις φωλιές τους, να ζευγαρώσουν και τον Οκτώβριο να ξαναφύγουν για την δεύτερη πιο ζεστή πατρίδα τους.
Αν και τα χελιδόνια ήρθαν στην ώρα τους ο Απρίλιος φέτος είναι πιο κρύος από τον Φεβρουάριο. Οι αέρηδες πάλι είναι τόσο δυνατοί που τα χελιδόνια δεν μπορούσαν ούτε ούτε καν τις φωλιές τους να φτιάξουν. Ο μόνος τρόπος για να ζεσταθούν και να αντισταθούν στους αέρηδες είναι να μην πετάνε και να βρουν ένα πιο ζεστό σημείο συνήθως στα μπαλκόνια των σπιτιών ή την άσφαλτο.
Όμως οι ασυνείδητοι οδηγοί ,που τρέχουν χωρίς να τους νοιάζει αν στο οδόστρωμα είναι τα χελιδόνια, τα πατάνε . Ενώ άλλα πεθαίνουν από το κρύο.
Μέλη του συλλόγου προστασίας άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ έκανε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών ότι :
«Επειδή μας ρωτάτε πολλοί τι μπορείτε να κάνετε για τα χελιδόνια: αν είναι σε οδόστρωμα απομακρύνετέ τα, αλλιώς αφήστε τα εντελώς ήσυχα, δεν τρώνε τίποτε που να μπορείτε να τους προσφέρετε. Θερμή παράκληση, όσοι έχουμε γατούλες να τις κρατήσουμε μέσα αυτές τις μέρες όσο γίνεται».
Ενώ η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία κάνει έκκληση λέγοντας:
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι ισχυροί βορινοί άνεμοι έχουν αναγκάσει χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά να διακόψουν το ταξίδι τους και να αναζητήσουν απεγνωσμένα καταφύγιο σε πολλές περιοχές της νότιας Ελλάδας.
Παρακαλούμε σεβαστείτε τα πουλιά που έχουν πιεστεί πολύ από τις ακραίες αυτές συνθήκες και βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση:
– Μην τα πλησιάζετε και μην τα ενοχλείτε καθόλου! Είναι αποδυναμωμένα και κάθε περαιτέρω σπατάλη ενέργειας μπορεί να αποβεί γι’ αυτά μοιραία.
– Πολλά πουλιά σταθμεύουν στην άσφαλτο. Πολύ προσοχή από τους οδηγούς! Είναι κρίμα ένα πουλί να έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο για να καταλήξει κάτω από τις ρόδες ενός αυτοκινήτου.
– Προστατέψετε τα από τις οικόσιτες γάτες, μέχρι να αναχωρήσουν ή να καταφέρουν να πετάξουν σε πιο ασφαλές μέρος.
Για όσα χρειάζονται περίθαλψη, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα με έναν Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων για να σας δοθούν σχετικές οδηγίες:
Αλκυόνη – Aegean Wildlife Hospital Κέντρο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής.
Η μετανάστευση ξεκίνησε μεν αρχές Μαρτίου αλλά πριν από περίπου μία εβδομάδα είχαμε δυσχερείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα, πολλοί πληθυσμοί μεταναστευτικών πουλιών, να φτάσουν εξουθενωμένοι στην Ελλάδα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, με ειδικότητα στη Διαχείριση Άγριας Πανίδας, Δημήτρης Μπακαλούδης.
Χελιδόνια, σαχτάρες, φυλλοσκόποι, μυγοχάφτες που συλλαμβάνουν και τρώνε στον αέρα διάφορα έντομα, πετώντας πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος βρέθηκαν μέσα στη δίνη των ισχυρών βόρειων ανέμων που επικρατούσαν πρόσφατα. «Τα πουλιά αυτά», συνεχίζει ο κ. Μπακαλούδης, «πετάνε μέχρι και 350 χιλιόμετρα τη μέρα, με τους αντικυκλώνες να τα ευνοούν στο ταξίδι τους αφού τα “σηκώνουν” προς τα πάνω».
«Ωστόσο, σ’ αυτό το ταξίδι ενός μέρους του πληθυσμού, οι καιρικές συνθήκες ήταν εναντίον του, κάτι που βέβαια έχει ξανασυμβεί. Τα ζώα διαχειμάζουν στη νότια Σαχάρα μέχρι τη νότια Αφρική και ξεκινούν κατά κύματα τη μετανάστευση από τις αρχές Μαρτίου σε μια διαδρομή με περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα», σημειώνει ο καθηγητής, συμβουλεύοντας μάλιστα τον κόσμο, όταν βλέπει εξαντλημένα πουλιά στο δρόμο, να τα απομακρύνει γιατί λειτουργούν και ως «κράχτες» και για άλλα πουλιά που ψάχνουν ένα μέρος να ξεκουραστούν.
Κλήσεις για εξαντλημένα ή νεκρά χελιδόνια από διάφορες περιοχές της χώρας, δέχθηκε και η Δράση για την Άγρια Ζωή. Δεκάδες ήταν οι καταγραφές για εξαντλημένα και νεκρά πουλιά ή χελιδόνια που πετούσαν ασυνήθιστα χαμηλά με ενδείξεις κατάπτωσης και από την Εθελοντική Ομάδα Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, σύμφωνα με το μέλος της ομάδας Μάχη Αθανασιάδου, η οποία ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχουν συνεχείς σχετικές αναφορές από κατοίκους.
«Οποιος εντοπίζει πουλιά, πρέπει να ενημερώνει ένα σύλλογο περίθαλψης άγριων ζώων και να λαμβάνει την ανάλογη καθοδήγηση. Εμείς, σε όσους μας καλούν, τους συμβουλεύουμε, αν εντοπίσουν χελιδόνια ή άλλα άγρια πουλιά στην άσφαλτο, να τα απομακρύνουν προσεκτικά και αν διαπιστώσουν ότι κάποιο είναι τραυματισμένο ή δεν μπορεί να πετάξει, να το βάλουν σε ένα χαρτόκουτο και σε ένα ζεστό μέρος και να μας ειδοποιήσουν. Συνήθως, αν δεν έχουν κάποιο τραύμα, συνέρχονται ύστερα από λίγες ώρες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Καλπάκης από τη Δράση για την Άγρια Ζωή.
Σε ό,τι αφορά την τροφή, ξεκαθαρίζει ότι τα πουλιά αυτά είναι εντομοφάγα, δεν τρώνε σπόρους και ψίχουλα, που είναι ακατάλληλη τροφή για όλα τα άγρια πουλιά και προσθέτει πως απαιτείται ειδική τροφή.
«Αν είναι μάλιστα πολύ εξαντλημένα, δεν κάνει να φάνε», προσθέτει, ζητώντας από τους οδηγούς που αυτές τις ημέρες κινούνται στους δρόμους, να έχουν την προσοχή τους στο οδόστρωμα και να αναπτύσσουν μικρές ταχύτητες ώστε να μην τα πατήσουν. «Γενικότερα, δεν πρέπει να τα ενοχλήσουμε μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους, ειδικά αν τα βλέπουμε να στέκονται σε ταράτσες και μπαλκόνια», καταλήγει.