Στη Ναύπακτο, όπως και σε όλες τις γωνιές της χώρας μας οι γυναίκες όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης προς την Μεγάλη Παρασκευή στολίζουν με πολύχρωμα λουλούδια τον επιτάφιο της κάθε ενορίας της πόλης προσπαθώντας κάθε χρόνο να είναι και πιο όμορφος.
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου, σχηματίζοντας πομπές, οι οποίες διέρχονται από το λιμάνι, όπου είναι αναμμένες δάδες ειδικά τοποθετημένες στις τάπες του Κάστρου, γύρω από το λιμάνι. Στο μέσον της εισόδου του λιμανιού οι δάδες σχηματίζουν ένα μεγάλο σταυρό, που φωταγωγεί ολόκληρο το λιμάνι παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική εικόνα.
Κατά την περιφορά του Επιταφίου, σταματούν στις διασταυρώσεις και μνημονεύουν, ενώ οι πόρτες των σπιτιών τους μένουν ανοιχτές, για να μπει μέσα η Θεία Χάρη.
Οι νοικοκυρές σε κάποια χωριά παλαιότερα πριν βγει ο επιτάφιος, σκούπιζαν τους δρόμους και όταν πέρναγε η πομπή, έβγαιναν στις πόρτες τους με ένα κεραμίδι, που είχε πάνω του αναμμένο καρβουνάκι με λιβάνι. Ενώ οι άντρες πήγαιναν νωρίτερα και τοποθετούσαν χώμα στα σημεία που θα σταματούσε ο επιτάφιος. Μόλις τελειώσει η λειτουργία, πήγαιναν και έπαιρναν από εκείνο το χώμα και το σκορπούσαν στο σπίτι για να χαθούν οι κοριοί όπως έλεγαν .
Όταν ο Επιτάφιος επιστρέψει στην εκκλησία, ο καντηλανάφτης τον ξεστολίζει από τα λουλούδια και τα φυλάει μαζί τα κεριά. Την άλλη μέρα πρωί, πρωί ο παπάς βάζει σε ένα δίσκο με τα σταυρολούλουδα και τα κεριά και τα μοιράζει στις γυναίκες. Τα λουλούδια αυτά, οι γυναίκες τα κρατούν ως φυλαχτό και όταν αρρωστήσει ένα παιδάκι βάζουν στα κάρβουνα λίγο νερό και μερικά σταυρολούλουδα και το λιβανίζουν.