Στην χώρα μας το 40% των φρέσκων ψαριών που διακινείται στην ελληνική αγορά προέρχεται από τους κλωβούς των ιχθυοκαλλιεργειών αν και τα αλιευμένα ψάρια από θάλασσες προτιμούνται ακόμα από τους καταναλωτές . Ωστόσο τα ψάρια των ιχθυοτρόφων κερδίζουν συνεχώς έδαφος ιδίως αυτά τα χρόνια της κρίσης .
Ο κύριος λόγος είναι η τιμή των ψαριών αφού τα ψάρια των ιχθυοτροφιών είναι τουλάχιστον τρεις φόρες πιο οικονομικά . Για παράδειγμα μια πελαγίσια τσιπούρα μπορεί να κοστίζει περίπου και 30 ευρώ το κιλό, ενώ η τσιπούρα ιχθυοτροφείου κοστίζει μόλις 8 ευρώ.
Η διαφορά στην τιμή μεταξύ των δύο κατηγοριών αντικατοπτρίζει και την ανάλογη διαφορά στην ποιότητα. Τα ψάρια όπου μεγαλώνουν μέσα σε κλωβούς υπάρχει συνωστισμός. Τρέφονται συστηματικά με ιχθυάλευρα ενώ τους χορηγείται και αυξητική ορμόνη και αντιβιοτικά προς αποφυγήν ασθενειών, οι οποίες, λόγω του ότι βρίσκονται σε περιορισμένο χώρο, θα μεταδίδονται άμεσα σε όλο τον πληθυσμό τους.
Άλλωστε ο στόχος είναι να παχύνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να πουληθούν όσο το δυνατών πιο σύντομα .
Τα ψάρια του ιχθυοτροφείου καταναλώνουν τροφές που είναι διαφορετικής σύστασης από τις τροφές που στο πραγματικό περιβάλλον τους τρέφονται. Τρέφονται λοιπόν με ιχθυάλευρα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές που παράγονται από μικρότερα ψάρια της ανοιχτής θάλασσας, που δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Συχνά, τα ψάρια αυτά είναι επιβαρυμένα από τοξικές ουσίες που βρίσκονται στη θάλασσα και η τοξικότητα αυτή αυξάνεται λόγω της επεξεργασίας.
Αυτή η διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά ενώ παράλληλα η έλλειψη κίνησης και οι συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται τα ψάρια οδηγεί και στη διαφοροποίηση των συστατικών τους σε σχέση με τα ψάρια που αλιεύονται στην ανοιχτή θάλασσα.
Τα ψάρια στην φύση τρέφονται από άλλα, μικρότερα ψάρια, από φυτοπλαγκτόν ή και άλλα στοιχεία που αφθονούν στο φυσικό τους περιβάλλον.