Πρόσκληση από την Περιφέρεια Αττικής για την επιχορήγηση λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), προϋπολογισμού 10,22 εκατ. ευρώ από πόρους του ΠΕΠ Αττικής και του ΕΚΤ
Γ. Πατούλης: «Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η προστασία των πολιτών, με έμφαση σε αυτούς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αποτελεί προτεραιότητά μας»
Η Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζοντας το Κοινωνικό της έργο και μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, καλεί φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιθυμούν, να υποβάλουν προτάσεις για την επιχορήγηση λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές και ολοκληρωμένες κοινωνικές υπηρεσίες.
Η σχετική πρόσκληση προϋπολογισμού 10 εκ. € περίπου εκδόθηκε στις 30 Απριλίου 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 9 του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική” 2014-2020.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, με αφορμή τη συγκεκριμένη πρόσκληση δήλωσε:
«Σε μια περίοδο όπου η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και η προστασία των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα, ο σχεδιασμός για την μετά-κορωνοΪό εποχή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η Περιφέρεια Αττικής, αξιοποιώντας πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, χρηματοδοτεί τη λειτουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για καταρχήν 3 έτη. Ουσιαστικά με τη δράση αυτή εγκαινιάζουμε τη νέα Προγραμματική Περίοδο, καθώς η επιχορήγηση των ΣΥΔ είναι στις προτεραιότητες της Διοίκησης της Περιφέρειας και για το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027».
Πιο αναλυτικά, η προκηρυσσόμενη πράξη αφορά στη χρηματοδότηση για 3 έτη των δικαιούχων, οι οποίοι λειτουργούν μία ή περισσότερες δομές ΣΥΔ για την υλοποίηση των παρακάτω υπηρεσιών/δράσεων:
α) την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προς τους επωφελούμενους ενοίκους (διαμονή, διατροφή, μέριμνα για πρόσβαση σε ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα, όποτε απαιτείται, μετακίνηση, κτλ), και υπηρεσιών οι οποίες εστιάζονται σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης και σύνδεσης με την κοινότητα, κατάρτισης και αξιοποίησης δυνατοτήτων προς επίτευξη της κοινωνικής ενσωμάτωσης, συμπεριλαμβανόμενης της αύξησης των δυνατοτήτων πρόσβασης στην εργασία
β) την υλοποίηση δράσεων δικτύωσης και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς / φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό, στόχοι της προκηρυσσόμενης πράξης είναι:
- η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών,
- η μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στην φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας,
- η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού, και
- η καταπολέμηση των διακρίσεων και η προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.