Τα Κουφονήσια είναι ένα Νησιωτικό σύμπλεγμα 3 νήσων στις Μικρές Κυκλάδες και αποτελούνται από δύο νησίδες, το Άνω και Κάτω Κουφονήσι και η Κέρος. Υπάρχουν και εννιά ακόμα μικρότερες νησίδες που βρίσκονται διάσπαρτες γύρω από τα μεγαλύτερα νησιά. Το μεγαλύτερο σε έκταση νησί της κοινότητας είναι η Κέρος ενώ το μόνο κατοικημένο είναι το Άνω Κουφονήσι που αποτελεί και την έδρα της κοινότητας.
Τα Κουφονήσια έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ουριστικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η φυσική ομορφιά και η παραδοσιακή γοητεία τους να μην έχουν αλλοιωθεί σημαντικά. Το φαγητό στα Κουφονήσια είναι εγγύηση, με βασικό συστατικό το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά που υπάρχουν άφθονα γενικά στις Μικρές Κυκλάδες
Οι περισσότερες παραλίες δεν είναι οργανωμένες, δεν έχουν δηλαδή ξαπλώστρες οι ομπρέλες, αλλά σε κάποιες θα βρεις λίγη φυσική σκιά αλλά και για μετά το μπάνιο ταβέρνες πραγματικά επάνω στο κύμα. Μην ξεχνάτε πως οι Μικρές Κυκλάδες φημίζονται για τα ψάρια τους κι έτσι στα Κουφονήσια θα φας νόστιμους μεζέδες θαλασσινών, φρέσκο ψάρι και προπαντός αυθεντική αστακομακαρονάδα.
Άνω Κουφονήσι
Το Άνω Κουφονήσι έχει έκταση 5,7 τ.χλμ. και πληθυσμό 366 κατοίκους, κύρια ασχολία των οποίων είναι η αλιεία και σε μικρότερο βαθμό η κτηνοτροφία . Ο οικισμός της Χώρας στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Στο νησί υπάρχουν αξιόλογες παραλίες με ωραιότερες το Πορί και τον Φοίνικα ενώ οι παραλίες Χαροκόπου και Πλατιά Πούντα συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο.
Κάτω Κουφονήσι
Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,4 τ.χλμ σχεδόν δεν κατοικείτε αν και παλαιότερα υπήρχε ένας οικισμός δέκα οικογενειών, καθώς διαθέτει μόνο μερικές κατοικίες ψαράδων και κατοικείται κυρίως το καλοκαίρι. Στο Κάτω Κουφονήσι υπάρχει και μια γραφική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, που είναι κτισμένη επάνω σε αρχαία ερείπια. Στο νησί υπάρχουν αξιόλογες παραλίες όπως η Παραλία Λάκοι, η Δέτης ,το Νερό και η Πεζούλια.
Αξιοθέατα
Το Λαογραφικό Μουσείο που θα το συναντήσετε δίπλα από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά δεξαμενή νερού. Εκεί θα βρείτε μικρά και μεγάλα αντικείμενα οικιακής βοήθειας, εργαλεία του αγροτικού μόχθου, του μόχθου των ψαράδων, των καραβομαραγκών, κάδρα παλαιών πορτραίτων μας θυμίζουν τις εποχές που πέρασαν.
Παράλληλα μπορείτε να επισκεφτείτε τους υπέροχους Μύλους που οι κάτοικοι στα Κουφονήσια, είχαν ως βασική τους ασχολία την παραγωγή αγαθών για την οικογένεια. Και σήμερα στέκουν υπερήφανοι να στολίζουν τα Κουφονήσια. Ο πρώτος μύλος δεσπόζει πάνω από το λιμάνι και μοιάζει να υποδέχεται τους επισκέπτες και ο δεύτερος μύλος βρίσκετε στην περιοχή του καρνάγιου, στο Λουτρό.
Στο νησί υπάρχει μια φυσική πισίνα στην ανατολική πλευρά του νησιού που θα την συναντήσετε σε έναν θαλάσσιο χώρο σε μια βραχώδη ακτή περικυκλωμένη από βράχια.
Πολύ κοντά στην παραλία Πορί, στο άκρο του κόλπου αντίθετα από το Γάλα βρίσκετε μία μικρή σπηλιά ‘Το Μάτι του Διαβόλου’. Στην είσοδό της στην δεξιά πλευρά υπάρχει μία τρύπα που επικοινωνεί με την θάλασσα, είναι Το Μάτι του Διαβόλου. Η δύναμη της θάλασσας, ο ήχος, το συνεχές πήγαινε έλα του αφρισμένου νερού, η σπηλιά, η θέα της θάλασσας δημιουργούν ένα φαινόμενο καθηλωτικό.
Η Τρυπητή ή Γάλα είναι μία τεράστια τρύπα στο έδαφος με παραλία στην χερσόνησο του Πορί, στο αριστερό άκρο του όρμου. Μπορείτε να μπείτε στην τρύπα και να απολαύσετε μία διαφορετική εμπειρία κολυμπώντας στην παραλία που εμπεριέχεται. Το όνομα ‘Γάλα’ δόθηκε από τους επισκέπτες λόγω της απόχρωσης που εμφανίζεται στην θάλασσα, στο εσωτερικό της τρύπας.
Οι Σπηλιές στον Όρμο του Ξυλομπάτη που παλαιότερα την ονόμαζαν ‘Τρυπητή’ και βρίσκονται βόρεια από τον όρμο Πορί, Η βραχώδης περιφέρεια του όρμου κρύβει 2 σπηλιές. Η μία σπηλιά είναι διαμπερής και η δεύτερη τυφλή καταλήγοντας σε μία μικρή παραλία, προσφέροντας δροσιά, ξεκούραση και απομόνωση.