Στη χερσόνησο του Pelješac στην Κροατία, βόρεια του Ντουμπρόβνικ υπάρχει ένα οινοποιείο που έχει πάει την παλαίωση του κρασιού σε άλλη διάσταση. Παλαιώνουν τα κρασιά τους αποκλειστικά μέσα στο θαλασσινό νερό σε βάθος 18-25 μέτρων. Δηλαδή το κελάρι του οινοποιείου είναι πραγματικά στο πάτο της θάλασσας.
Τα πρώτα μπουκάλια που βύθισαν ήταν προς στο τέλος του 2013, τότε ήταν που το μικρό μέχρι τότε οινοποιείο της Κροατίας πέρασε σε νέα εποχή, το γεγονός αυτό όπως ήταν φυσικό τους έκανε παγκοσμίως γνωστούς. Μάλιστα το πήγαν ένα βήμα πιο πέρα , καλούν τους πελάτες τους να βουτήξουν μαζί τους και να επιλέξουν μόνοι τους το κρασί που θα αγοράσουν από την κάβα τους.
Το οινοποιείο αυτό ονομάζετε Edivo Vina στο Drače και είναι το πρώτο του είδους του . Η διαδικασία της παλαίωσης είναι απλή αλλά και συγχρόνως εντυπωσιακή, δηλαδή αφού εμφιαλώσουν το κόκκινο κρασί τους ,το αφήνουν να ωριμάσει στο μπουκάλι για 3 μήνες σε σταθερή θερμοκρασία των 15-17 βαθμών.
Στην συνέχεια τοποθετούν τα μπουκάλια σε πήλινους αμφορείς, άλλη μια καινοτομία , τους βουλώνουν με κερί και τους βυθίζουν στη θάλασσα για δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες στον πάτο της θάλασσας δημιουργούνται οι τέλειες θερμικές συνθήκες τόσο λόγω της φυσικής ψύξης όσο και λόγω της σιωπής που βελτιώνει την ποιότητα του κρασιού. Όλα τα μπουκάλια όπως είπαμε σφραγίζονται σφιχτά και προστίθενται γύρω από αυτά δύο στρώματα καουτσούκ για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαρρεύσει το κρασί και δεν θα εισέλθει αλμυρό νερό.
Φυσικό είναι πως οι αμφορείς , δυο ολόκληρα χρόνια μέσα στο νερό, να καλύπτονται από στρώματα κοχυλιών, κοραλλιών και φυκιών και να μοιάζουν πως έχουν προέλθει από αρχαίο ναυάγιο. Αυτό είναι και το οπτικό κομμάτι του Marketing που απογειώνει την συσκευασία του κρασιού.
Έτσι η κάβα Edivo Vina κατάφερε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες κάβες στον κόσμο και να πουλάει τα κρασιά της παγκόσμια ακόμα και on line. Απλά για να γνωρίζετε ένας αμφορέας με μπουκάλι 750 ml πωλείται περίπου από 300 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά.