Ερώτηση: Γιατί η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σας αφορά;
Απάντηση: Η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου περιγράφει τι πρόκειται να συμβεί στον μελλοντικό πολεοδομικό σχεδιασμό στην περιοχή σας. Άρα καθορίζει εάν δίπλα σας μπορεί να ανοίξει ένα συνεργείο αυτοκινήτων, μια οχλούσα επιχείρηση, ή θα δημιουργηθεί ένα πάρκο. Φυσικά την δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Μαυρίδη δεν τους ενδιαφέρει η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, αλλά με τις επιλογές τους ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για τις δύο πρώτες επιλογές.
Ερώτηση: Είναι σε ισχύ αυτή την περίοδο η διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο;
Απάντηση: Όχι. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 02/10/2020 και η δημοτική αρχή αρνήθηκε την οποιαδήποτε δημόσια επίσημη διαβούλευση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επίσης, παρά τις προτάσεις της παράταξης «δήμος μπροστά+», δεν πραγματοποιήθηκε καμία απολύτως συζήτηση ούτε σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Ερώτηση: Τι έχει προτείνει η δημοτική αρχή για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου;
Απάντηση:Η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει σε δημόσιο διάλογο καμία πρόταση που να βελτιώνει την πρόταση που έχει κατατεθεί. Ειδικά σε περιοχές όπως τα Διαπουλέικα, αλλά και άλλες περιοχές της Λυκόβρυσης της αφήνει στην τύχη της, μην προβλέποντας νέες αθλητικές, πολιτιστικές και προνοιακές δομές, ενώ δεν δημιουργεί νέους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Επίσης δεν προβλέπει απολύτως τίποτα για την επένδυση του Mall, το ΕΘΙΑΓΕ και την διάνοιξη της Κύμης.
Ερώτηση: Σε ποιες ενέργειες προέβη η παράταξη σας;
Απάντηση: Η δημοτική παράταξη «δήμος μπροστά+» έχει πραγματοποιήσει ανοικτές συγκεντρώσεις κατά την επίσημη περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης, με φορείς, πολίτες και ειδικούς (μηχανικούς, δικηγόρους, πολεοδόμους, στελέχη της δημόσιας διοίκησης) έτσι ώστε να καταρτιστεί μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Επίσης ζητήσαμε την διενέργεια ενημερωτικών εκδηλώσεων για την επίσημη ενημέρωση των κατοίκων για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά η δημοτική αρχή το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Εκτός από τα παραπάνω με αίτημά μας συζητήθηκε η πρόταση της αναθεώρησης στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Λυκόβρυσης. Τέλος, καταθέσαμε τις επίσημες θέσεις μας στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, έπειτα από ειλικρινή δημόσια διαβούλευση.
Ερώτηση : Γιατί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όπως έχει προταθεί ΔΕΝ πρέπει να ψηφιστεί;
Απάντηση: Επιτρέπει σε όλη την Λυκόβρυση να συσταθούν και λειτουργούν επιχειρήσεις, όπως συνεργεία αυτοκινήτων και άλλες οχλούσες δραστηριότητες
Αυξάνει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλη την Λυκόβρυση, με αποτέλεσμα να καθίσταται άμεσος ο κίνδυνος για την πλήρη αποδόμηση της αμιγούς κατοικίας και της ήσυχης γειτονιάς.
Δεν απομακρύνει από την Λυκόβρυση τις βαριές βιομηχανίες, οι οποίες μολύνουν το περιβάλλον και απαξιώνουν το προάστιο της Λυκόβρυσης.
Δεν δημιουργεί νέους κοινόχρηστους χώρους, δεν δημιουργεί νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, δεν δημιουργεί νέους χώρους πρασίνου και αναψυχής.
Εξυπηρετεί πλήρως το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (Mall, κλπ) με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης να είναι ζημιωμένοι, ενώ τα οικόπεδα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων αναβαθμίζουν τις χρήσεις γης τους.
Δεν προστατεύει το περιβάλλον και τα δάση, καθώς επιχειρεί να εντάξει στο πολεοδομικό σχέδιο μέρος δασικής έκτασης.
Δεν προβλέπει συγκεκριμένες χρήσης γης σε περιοχές όπως το ΕΘΙΑΓΕ.
Δεν προβλέπει την λήψη ειδικών θετικών μέτρων για την μείωση της διαμπερούς κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση των κύριων οδικών αξόνων.
Δεν προβλέπει τίποτα για το κέντρο πόλης της Λυκόβρυσης
Δεν αυξάνει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις σχολικές δομές, τις προνοιακές δομές και τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.
Ερώτηση: Ποιες είναι οι προτάσεις της παράταξης «δήμος μπροστά+»;
Απάντηση:
- 1. Να χαρακτηριστεί όλο το οικόπεδο της ΑΓΕΤ, Ο.Τ. 33, ως χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων.
- 2. Να προβλεφθεί η πεζοδρόμηση του κέντρου πόλης της Λυκόβρυσης, επί των οδών Αγ. Βαρβάρας – Γρ. Λαμπράκη – Ν. Φυρογένη – Αγ. Παρασκευής
- 3. Να προβλεφθεί η διάνοιξη – διαπλάτυνση της οδού Υακίνθων έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποπεράτωση του ημιτελούς κλειστού γηπέδου.
- 4. Να προβλεφθούν χρήσης γης αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών και προνοιακών χώρων στο ΕΘΙΑΓΕ.
- 5. Να χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου ή πλατεία το ελεύθερο οικόπεδο επί των οδών Μαστρογιαννοπούλου και Σαλαμίνος
- 6. Να αφαιρεθεί από τις χρήσεις της γενικής κατοικίας 2 η χρήση «Συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων – συνήθων οχημάτων»
- 7. Να προβλεφθεί η δεκαπενταετής υποχρεωτική μετεγκατάσταση των βιομηχανιών
- 8. Η χρήση της γενικής κατοικίας να περιορίζεται μόνο στο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου που εφάπτεται με τον κύριο οδικό άξονα και όχι στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου. Εάν δεν καταστεί αυτό εφικτό, τότε στο ήμισυ του οικοδομικού τετραγώνου, αλλά σίγουρα όχι σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο.
- 9. Να μην πολεοδομηθεί η δασική έκταση του δάσους Κάσδαγλη
- 10. Να προβλεφθούν κοινόχρηστοι χώροι πέριξ της περιοχής που επίκειται να δημιουργηθεί το Mall, ενώ πρέπει να προβλεφθούν οι πολεοδομικές αλλαγές που θα φέρει η εν λόγω επένδυση.
- 11. Σε τμήμα του Ο.Τ. 129 να αυξηθεί ο χώρος που ορίζεται ως «αθλητισμός » ώστε να επεκταθεί το ανοικτό υφιστάμενο γηπέδου μπάσκετ στον συγκεκριμένο χώρο και να κατασκευαστεί στέγαστρο τύπου «μπαλόνι» για την στέγασή του.
- 12. Να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης στην περιοχή του Mall και ο δήμος να μην επιτρέψει την ιδιωτική πολεοδόμηση, όπως επίσης και να διεκδικήσει την εισφορά σε γη.