Η 25η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι γυναίκες που έχουν βιώσει ή βιώνουν τη βία, έχουν ανάγκη από βοήθεια, προσοχή και προστασία κάθε μέρα. Βία είναι κάθε πράξη που αποσκοπεί στην πρόκληση σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βλάβης.
Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο φόβος. Βασίζεται στην επιβολή της δύναμης και στην άσκηση ελέγχου από τον σύντροφο ή σύζυγο και συνήθως κλιμακώνεται με το πέρασμα του χρόνου, τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα. Δεν συμβαίνει σαν μεμονωμένο περιστατικό μία μόνο φορά. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να αντιληφθούμε ότι είμαστε σε κακοποιητική σχέση. Το πρώτο βήμα στη λύση του προβλήματος είναι να το αναγνωρίσουμε.
Γνωρίζετε ότι …
1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού
40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
500.000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.
Τι θα πρέπει να κάνει ένα θύμα έμφυλης βίας:
Να απομακρυνθεί άμεσα από το βεληνεκές δράσης του δράστη, παίρνοντας μαζί της τα παιδιά, αν υπάρχουν, και έγγραφα (ταυτότητα/ διαβατήριο) και να καλέσει το 100.
Να τηλεφωνήσει σε πρόσωπο της εμπιστοσύνης της αν νιώθει την ανάγκη υποστήριξης/συνοδείας σε νοσοκομείο.
Να προστρέξει άμεσα σε νοσοκομείο για τη φροντίδα τυχόν τραυμάτων (ή μέριμνα για περιπτώσεις κινδύνου μεταδιδόμενων νοσημάτων), από όπου θα πάρει ιατρική γνωμάτευση που θα καταγράφει τα σημάδια/τραύματα και την αιτία τους.
Να προσέλθει σε Αστυνομικό Τμήμα, αν επιθυμεί, να υποβάλει καταγγελία με την αυτόφωρη διαδικασία.
Να καλέσει το «15900» αν έχει ανάγκη στέγασης σε ασφαλές μέρος, ψυχολογικής υποστήριξης και νομικής συμβουλευτικής.