Τα κέικ έχουν την τιμητική τους τώρα τα Χριστούγεννα και δεν θα πρέπει να λείπουν από κανένα γιορτινό τραπέζι. Έτσι ψάξαμε και σας προτείνουμε να φτιάξετε ένα από τα νοστιμότερα και εντυπωσιακότερα χριστουγεννιάτικα κέικ και θα τους ξετρελάνετε όλους.
Συνταγή για το πιο υπέροχο χριστουγεννιάτικο κέικ
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
4 τεμ. αυγά
250 γρ. ζάχαρη καστανή, κρυσταλλική
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα, αλεσμένα στο μούλτι σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
250 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
1κ. σοπ. ηλιανθέλαιο ( προαιρετικά)
2 ποτήρια διάφορα γλυκά κουταλιού ή αποξηραμένα φρούτα ,κομμένα λίγο μεγάλα
1/2 ποτήρι σταφίδα ξανθή
1 τεμ. λεμόνι, το ξύσμα
30 γρ. κονιάκ
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
2 κ.γλ. κανέλα, γαρύφαλλα αλεσμένα
ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
Και τώρα η Εκτέλεση
Τα γλυκά και την ξανθή σταφίδα τα βάζω να φουσκώσουν σε μπράντυ για ολόκληρο το βράδυ.
Σε ένα μπώλ βάζω όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα γλυκά, τις σταφίδες, το αλεύρι, το Baking, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
Σε άλλο μπολ κτυπώ τη ζάχαρη με το λάδι το βούτυρο και προσθέτω τα αυγά. Βάζω και το κονιάκ.
Ενώνω τα δύο μπολ σε ένα και ανακατεύω καλά με το κουτάλι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 30 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170◦C και ψήνουμε για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160◦C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.