Σε όλες τις χώρες του κόσμου οι άνθρωποι ένιωθαν πως κάθε Πρωτοχρονιά που ξεκινά ο νέος χρόνος έπρεπε να προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους για να προκαλέσουν την καλή τύχη και την ευημερία . Ένιωθαν πως φεύγοντας ο παλαιός χρόνος κλείνει ένας κύκλος της ζωής τους αφήνοντας πίσω όλα τα κακά και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα με τον καινούριο χρόνο. Το φαγητό δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από όλα αυτά. Ήταν ο κύριος τρόπος για να προκαλέσουν θετικά την τύχη τους . Έτσι όλοι οι λαοί ανά την γη έχουν στην παράδοσή τους, την δική τους εκδοχή για το τι είναι καλότυχο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Αντίστοιχα όμως όλοι οι λαοί έχουν και τις προκαταλήψεις τους και αποφεύγουν κάποιες τροφές που φοβούνται πως θα τους φέρουν κακοτυχία. Για παράδειγμα, ο αστακός που κινείται ανάποδα και το κοτόπουλο που με τον τρόπο που σκαλίζει το χώμα με τα πόδια του ,θεωρείται πως σκαλίζει το παρελθόν και πάει προς τα πίσω. Έτσι θεωρούνται από τους περισσότερους λαούς κακότυχα και αποφεύγουν να τα μαγειρέψουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ανήμερα.
Οι λαοί ανά την γη έχουν τις δικές τους παραδόσεις για τις γλυκές και αλμυρές τροφές που τις θεωρούν ως σύμβολα της καλής τύχης . Οι τροφές αυτές συμβολίζουν την τύχη, τον πλούτο, την ευημερία και τοποθετούνται στο γιορτινό τραπέζι προκειμένου ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Αυτές θα προσπαθήσουμε να σας τις παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο .
Σας παραθέτουμε την εκδοχή του κάθε λαού ανά την γη ,για το τι είναι καλότυχο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι κατά την δική τους παράδοση
Noodles – Κίνα
Την τελευταία ημέρα του κινεζικού ημερολογίου, οι οικογένειες μαζεύονται και φτιάχνουν ένα είδος Noodles. Τα ειδικά αυτά ζυμαρικά για την πρωτοχρονιά ονομάζονται ciaozi. Παρομοιάζονται με τη μορφή ράβδων χρυσού, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως νόμισμα στην αρχαία Κίνα, ώστε να φέρουν πολλά χρήματα σε όσους τα έχουν στο τραπέζι τους. Ένα άλλο φαγητό της Πρωτοχρονιάς στην Κίνα είναι το μανταρίνι. Η παρουσία ενός στελέχους και των φύλλων στα μανταρίνια, τα οποία πιστεύεται ότι φέρνουν ευημερία, συνδέεται επίσης με τη μεγάλη διάρκεια ζωής και τη γονιμότητα.
Χοιρινό – Κούβα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αυστρία
Οι περισσότεροι λαοί καταναλώνουν χοιρινό στις γιορτές, καθώς θεωρείται το πιο τυχερό κρέας. Το γουρούνι συνδέεται με την ευημερία και την καλή ζωή .Το χοιρινό σε αυτές τις χώρες το θεωρούν τυχερό κρέας από τον τρόπο που κινείται ο χοίρος και σκαλίζει με τη μουσούδα του το χώμα. Η κίνησή του αυτή πιστεύουν πως συμβολίζει την πρόοδο και την ευημερία και πως δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη σε κάθε τομέα.
Στρογγυλά φρούτα – Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες είθισται σε κάθε χτύπημα της καμπάνας τα μεσάνυχτα που αλλάζει ο χρόνος, να τρώνε μια ρώγα από σταφύλι για την ευημερία, δηλαδή 12 χτυπήματα άρα συνολικά δώδεκα ρώγες, όσες και οι μήνες. Η παράδοση χρονολογείται από το 1909, όταν οι αμπελουργοί βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο αναβιώνοντας ένα παλαιό έθιμο για ακόμη καλύτερες πωλήσεις μετά από μια χρονιά καλής συγκομιδής, που τελικά καθιερώθηκε. Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που λέει πως η γεύση της κάθε ρώγας προμηνύει αυτά που θα έρθουν στον αντίστοιχο μήνα με την σειρά που τις τρως έως τις δώδεκα που είναι και οι μήνες.
Ολόκληρο ψάρι – Ιαπωνία
Στις χώρες της Ασίας το ψάρι είναι από τα πλέον τυχερά τρόφιμα. Τα λέπια του μοιάζουν με κέρματα, ταξιδεύουν σε ομάδες που δηλώνει ευημερία και πλέουν προς τα εμπρός, κάτι που σημαίνει πρόοδο. Παράλληλα το γεύμα της Πρωτοχρονιάς της Ιαπωνίας συμπληρώνει μια ειδική σούπα με ζυμαρικά που ονομάζεται “toşikoşi soba”. Το χαρακτηριστικό αυτών των ζυμαρικών είναι ότι είναι φτιαγμένα από αλεύρι φαγόπυρου και είναι μακριά. Ενώ το μήκος των ζυμαρικών συμβολίζει μια μεγάλη διάρκεια ζωής, το αλεύρι φαγόπυρου φέρνει επίσης αντοχή.
Ρόδι και σταφύλι – Τουρκία, Ελλάδα
Το ρόδι για αυτές τις χώρες είναι από τις πιο τυχερές τροφές . Μάλιστα τρώνε λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος ή 12 μπαλάκια Ρόδιου ή 12 ρόγες σταφυλιού, μία για κάθε μήνα του νέου έτους. Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο που λέει πως η γεύση από κάθε μπαλάκι ή ρόγα του καρπού προμηνύει αυτά που θα έρθουν στον αντίστοιχο μήνα, αν θα είναι γλυκά, πικρά ή ξινά. Στην Ελλάδα φυσικά η βασιλόπιτα είναι η πίτα σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Έχει πολλούς και διάφορους τρόπους παρασκευής σε όλη τη Ελλάδα. Φτιάχνεται με πολύ απλά υλικά αλεύρι, αυγά, ζάχαρη πολλές φορές και γάλα, και εθιμοτυπικά πάνω στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους . Μέσα στο ζυμάρι τοποθετείται ένα νόμισμα, που όποιος το βρει κατά το μοίρασμα της βασιλόπιτας στο κομμάτι του θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς.
Πράσινα λαχανικά – Βρετανία
Τα πράσινα λαχανικά όπως τα σέσκουλα, το πράσινο σγουρό λάχανο και άλλα τα θεωρούν τυχερά και αυτό γιατί τα φύλλα τους όπως μαγειρεύονται τσαλακώνονται ή διπλώνουν και τους θυμίζουν τα χαρτονομίσματα.
Φακές – Ιταλία
Φακές και σταφίδες λόγω του στρογγυλού τους σχήματος συμβολίζουν τα νομίσματα. Δεν υπάρχει σπίτι στην Ιταλία που να μην έχει αυτά τα δύο στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Στην Τοσκάνη θεωρούν καλότυχες τις φακές με χοιρινό λουκάνικο. Οι φακές με το στρογγυλό τους σχήμα πολλαπλασιάζονται με το βράσιμο και έχουν περισσότερο όγκο, οπότε συμβολίζουν τον πλούτο.
Ρέγγα – Γερμανία, Πολωνία, Σκανδιναβία
Το κοινό γεύμα της Πρωτοχρονιάς της Πολωνίας και των σκανδιναβικών χωρών είναι τουρσί ρέγκα. Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Αρχικά τα ψάρια αλιεύονται άφθονα σε αυτήν τη περιοχή και το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το ασήμι. Η ρέγκα τρώγεται τα μεσάνυχτα και πιστεύεται ότι φέρνει καλοτυχία και αφθονία.
Φασόλια μαυρομάτικα – Αμερική
Στην Αμερική τα φασόλια συμβολίζουν τα κέρματα και την καλή τύχη. Ενώ παράλληλα την 1η του μήνα επιλέγουν ένα ντόνατς στρογγυλού σχήματος για να έχει ο νέος χρόνος έναν ολοκληρωμένο και τυχερό κύκλο. Σε αυτά τα ντόνατς, προστίθενται σταφίδες στη ζύμη, πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και καταναλώνονται αφού τηγανιστούν.
Καλαμποκίσιο ψωμί – Νότια Αμερική
Στην Νότια Αμερική το καλαμποκόψωμο είναι μια παραδοσιακή, comfort γεύση που θεωρείται ότι φέρνει πλούτη τη νέα χρονιά, λόγω του χρώματος του καλαμποκιού που θυμίζει χρυσό. Παράλληλα την πρωτοχρονιά τρώνε Tamale, μια από τις παραδοσιακές γεύσεις της χώρας. Αυτό το πιάτο αποτελείται από ζύμη τυλιγμένη σε μπανάνα ή φλοιό καλαμποκιού, κρέας και τυρί.