«Νέα πειραματική θεραπεία βοήθησε παράλυτα και με παραπληγία ποντίκια να περπατήσουν ξανά»
Επιστήμονες από τη Γερμανία κατάφεραν παράλυτα ποντίκια λόγω τραυματισμού στη σπονδυλική τους στήλη να περπατήσουν και πάλι. Μέσω μιας νέας πειραματικής θεραπείας πέτυχαν την ξαναναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων χρησιμοποιώντας μίας ειδικά σχεδιασμένης πρωτεΐνης, η οποία παράγεται καθοδηγούμενα στον εγκέφαλο των ζώων με την εισαγωγή των κατάλληλων γενετικών πληροφοριών.
Συγκεκριμένα επιστήμονες από το Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ με επικεφαλής τον ερευνητή Ντίτμαρ Φίσερ κατόρθωσαν να αναγεννήσουν τα νευρικά κύτταρα των παράλυτων τρωκτικών χάρη σε μία πρωτεΐνη. Η έρευνα τους παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature Communications».
Στους ανθρώπους οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη, κυρίως εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων, αφήνουν συχνά τους ανθρώπους παράλυτους, αφού διακόπτεται η μετάδοση νευρικών σημάτων μεταξύ μυών και εγκεφάλου.
Τα πλήρως παραπληγικά ποντίκια άρχισαν να περπατούν ξανά μόνο δύο έως τρεις εβδομάδες μετά την εφάπαξ πειραματική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει την εισαγωγή γενετικών οδηγιών στον εγκέφαλο (με τη βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου αβλαβούς ιού ως οχήματος), έτσι ώστε να παράγει μία πρωτεΐνη κυτταροκίνη (υπερ-ιντερλευκίνη-6) και να τη στείλει στους κινητικούς νευρώνες. Η εν λόγω πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των νευρώνων. Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν τη δική τους υπερ-ιντερλευκίνη-6, η οποία στη συνέχεια διανέμεται σε πιο μακρινά σημεία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής από το Πανεπιστημίου Ρουρ του Μπόχουμ Ντίτμαρ Φίσερ τόνισε στο περιοδικό «Nature Communications»:
«Με μία σχετικά μικρή παρέμβαση, ενεργοποιούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεύρων, ώστε να αναγεννηθούν και τελικά αυτός είναι ο λόγος που τα ποντίκια μπορούν να περπατήσουν ξανά. Η θεραπεία μπορεί να βελτιωθεί ήμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Τα πειράματα θα συνεχίσουν σε μεγαλύτερα ζώα, όπως χοίρους, σκύλους ή μαϊμούδες, πριν δοκιμάσουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά της σε ανθρώπους, κάτι που ασφαλώς θα πάρει πολλά χρόνια».