Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day – SID) που εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, δεν είναι ένας απλός συμβολισμός, αλλά μια επέτειος που μας αφορά όλους. Αναλογιζόμαστε αλήθεια πόσο ανάγκη έχουμε όλοι μας την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο;
Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μας προσφέρουν απλόχερα έναν κόσμο με τεράστιες δυνατότητες. Το διαδίκτυο αυτή η κοινωνία ανθρώπων που το 1998 ανέρχονταν σε πάνω από 100 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες, σήμερα ξεπερνούν τα 2 δις εκατομμύρια παγκοσμίως. Το διαδίκτυο έχει καθιερωθεί ως προτιμώμενος χώρος επικοινωνίας στον πλανήτη, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές.
Ποτέ η απόκτηση της γνώσης και της πληροφορίας δεν ήταν τόσο εύκολη και ποτέ δεν είχαμε τόσες ευκαιρίες για μάθηση, ανταλλαγή, συμμετοχή και δημιουργία. Ωστόσο, το Διαδίκτυο ανοίγει και άλλες πόρτες που εγκυμονούν κινδύνους για τους χρήστες του – ειδικά για τα πιο ευάλωτα άτομα, όπως τα παιδιά. Οι γονείς δεν εφησυχάζουμε όταν τα παιδιά τους υπερ-απασχολούνται στο διαδίκτυο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ανησυχήσαμε για την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής, ούτε λίγες οι φορές που ακούσαμε για την ψηφιακή παρενόχληση “Cyberbullying”, για την παραπληροφόρηση, για την έκθεση σε δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο και επιθετικές συμπεριφορές.
Πώς μπορούμε όμως να διασφαλίσουμε ότι κάθε φορά που θα μπαίνουμε σε αυτόν τον μαγικό κόσμο θα μπαίνουμε σε ένα ασφαλές και ενθαρρυντικό περιβάλλον όπου θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του, ενώ ταυτόχρονα θα μετριάζονται όλες αυτές οι αρνητικές παρενέργειες;
Η απάντηση είναι πολύ απλή, ενημέρωση και μόνο ενημέρωση. Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς που κρατάει έναν κόσμο στο χέρια πρέπει να ξέρει και να τον χρησιμοποιήσει και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με την ενημέρωση και την προφύλαξη.
Μπορούμε για περισσότερες πληροφορίες να επισκεφθούμε την επίσημη ιστοσελίδα https://www.saferinternetday.org/ για να μάθουμε για τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα ζητήματα ασφάλειας επίσης και στη ιστοσελίδα https://saferinternet4kids.gr.
Ακόμη πολύτιμη συνδρομή μας προσφέρουν η Ελληνική γραμμή αναφοράς παράνομου περιεχομένου στο internet www.safeline.gr, το Yπουργείο Δημόσιας Τάξης, www.ydt.gr αλλά και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο www.sch.gr