Ανακοίνωση της Δημοτικής παράταξης Παπάγου Χολαργού «Για την Πόλη που μας Αξίζει» για την Ημέρα της Γυναίκας
Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση:
«Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Μια γιορτή σε έναν κόσμο αντρών.
Ο Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας επικεφαλής της παράταξης “Για την Πόλη που μας Αξίζει“ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων και τα Στελέχη της είναι κοντά στη γυναίκα, που σήμερα εορτάζει, αλλά και στα προβλήματά της. Δεν λησμονούμε ότι από τη γυναίκα “πηγάζει τα κρείττω”, όπως απάντησε η Κασσιανή στον αυτοκράτορα Θεόφιλο, «ότι δηλαδή από τη γυναίκα πηγάζουν τα πιο μεγάλα αγαθά».
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και είναι, ίσως, η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο. Είναι μια γιορτή χωρίς καρδούλες και πολύχρωμα μπαλονάκια. Είναι μια ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών, σε έναν κόσμο αντρών.
Μια γιορτή η οποία ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων, απλών, καθημερινών γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Οι γυναίκες αυτές που δίνουν ζωή στις κοινωνίες, σε έναν αδιάκοπο αγώνα μέσα σε αυτές. Γιατί η ζωή είναι γυναίκα.
Οι γυναίκες έβαλαν γερά θεμέλια έτσι ώστε, στον 21ο αιώνα, να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες. Τούτο βέβαια δεν συνέβαινε πάντα και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις ούτε και σήμερα συμβαίνει. Όλα, βέβαια, ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα… Στα 1789 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού, στις Βερσαλλίες, ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».
Η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως μέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.
Αργότερα, το 1977 η 8η Μαρτίου ορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης. Μια μέρα επανάστασης και αέναης ελευθερίας. Κι ας πέρασαν τόσα χρόνια από την πρώτη «σπίθα».
Η γυναίκα είναι εκείνη που πάντα μέσα από διαρκείς αγώνες, έχει μάθει να κερδίζει. Να θυμηθούμε τις “Σουφραζέτες“, από τη λέξη «suffragist», που δηλώνει τον υποστηρικτή του δικαιώματος ψήφου. Τη συγκεκριμένη κατάκτηση πέτυχαν οι “Σουφραζέτες”, ένα κίνημα Βρετανίδων γυναικών που ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στην απόκτηση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών, σε μια εποχή που οι όμοιες τους είχαν λίγα δικαιώματα και δεν έπαιζαν κανένα ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.
Όπως είχε γράψει ο Πολωνός γνωμικογράφος Αντρέι Μαζέφσκι, «Οι γυναίκες είναι ωραίες στο φως της ημέρας, αλλά είναι περισσότερο ωραίες στις σκιές της νύχτας». Τόσες πολλές γυναίκες, τόσο διαφορετικά μαγικές. Με όλα τα χρώματα στο δέρμα τους, κάθε εθνικότητας, ανεξαρτήτως ύψους και βάρους. Γυναίκες που υποφέρουν τα δεινά του «ανίσχυρου φύλου», αυτής της σεξιστικής απάτης η οποία δεν ισχύει.
Η γυναίκα έτσι κι αλλιώς είναι ένας μύθος από μόνη της, ένας μύθος που έχει γεννήσει κι άλλους μύθους και πραγματικότητες. Τιμή, όμως, σε όλες τις γυναίκες του πλανήτη, τιμή στα πλάσματα που φέρνουν μέσα τους τη ζωή, που γεννούν τις ελπίδες της ανθρωπότητας.
Εκτός από τις ουσιαστικές κοινωνικές ανισότητες, το μισθολογικό χάσμα που απασχολεί κρατικούς και μη φορείς, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης όσον αφορά την γυναικεία κακοποίηση, που στις μέρες μας είναι ένα ιδιαίτερα φλέγον ζήτημα.
Εκτιμάται ότι 120 εκ. γυναίκες κάτω των 20 ετών έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Περισσότερο από το 1/3 των γυναικών σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία σε κάποια φάση της ζωής τους και κυρίως στην εφηβεία.
Όχι μόνο μια Παγκόσμια Ημέρα, αλλά κάθε ημέρα αξίζει δόξα σε αυτό το θαύμα που λέγεται γυναίκα, η οποία ζει σ’ έναν κόσμο με ακραίο σωβινισμό, σ’ έναν κόσμο αντρών. Η γυναίκα δίνει ζωή στις κοινωνίες, όπως και να το αποδώσεις, σε έναν αδιάκοπο αγώνα μέσα σε αυτές – no, woman, no cry. Η ζωή είναι γυναίκα. “ Χρόνια σας Πολλά “
Δελτίο Τύπου 6 Μαρτίου 2021