Για την κοινωνική και πολιτιστική της δράση στον Όμιλο για την UNESCO Βορείων Προαστίων και στο πανελλήνιο αυτοδιοικητικό Δίκτυο για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ SDG 17 Greece, τιμήθηκε η Πρόεδρος του Δικτύου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας που διοργάνωσε ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού.
Με την ευκαιρία της βράβευσής της η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ηλία Αποστολόπουλo και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Μιμή Ρουφογάλη, και με αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας απηύθυνε μήνυμα ευαισθητοποίησης για την κακοποιημένη γυναίκα:
«Ο άνδρας και η γυναίκα δεν είναι αντίπαλοι στη ζωή αλλά συνοδοιπόροι και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό και από τις δύο πλευρές. Μέσα από την εμπειρία μου στην αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να φροντίσουν ώστε να προσφέρουν στη γυναίκα ένα καταφύγιο. Ένα καταφύγιο που θα της προσφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο σε επίπεδο ψυχολογικής υποστήριξης όσο και νομικής κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της, αλλά και πρόσβασης σε ευκαιρίες ψηφιακού αλφαβητισμού για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας. Πολλές από τις γυναίκες θα πρέπει να αναρωτηθούν εάν υφίστανται κακοποίηση, bullying, βία. Μέσα από τη διαδικασία της ενδοσκόπησης, καθεμιά μας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τις πιέσεις που δέχεται και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, να ορθώσει τη φωνή της, να μιλήσει για το πρόβλημά της, να αναζητήσει βοήθεια μέσα από τις δομές των Δήμων όπως και άλλους φορείς ώστε να μπορέσει να χειραφετηθεί, να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της, να διεκδικήσει την υπόστασή της και εν τέλει την ίδια της τη ζωή. Στο πλαίσιο των δράσεων του SDG 17 Greece έχουμε ξεκινήσει μια εκστρατεία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία για τη στήριξη της κακοποιημένης γυναίκας, για την αποφυγή, την καταστολή της βίας. Στόχος μας είναι μέσα από την ενδυνάμωση των δομών και μέσα από τον ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε ως Δίκτυο, να στηρίξουμε τους Δήμους και τις υπάρχουσες δομές μέριμνας για την κακοποιημένη γυναίκα αλλά και να συμβάλλουμε στη δημιουργία νέων δομών ώστε να μπορέσει η γυναίκα να εξασφαλίσει την επιβίωσή της, ένα καλό επίπεδο αξιοπρεπούς ζωής. Πλέον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε η γυναίκα να αποκτήσει φωνή. Κάθεμιά από μάς πρέπει να γνωρίζει ότι “Έχει Φωνή”, πρέπει να αναλογιστεί τον ρόλο της και πόσο σημαντικό είναι να διεκδικήσει τη ζωή της. Γιατί όταν η Γυναίκα είναι ευτυχισμένη, είναι καλά όλη η οικογένεια».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 13 Μαρτίου 2021