Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα με αντικείμενο την επιτάχυνση των δράσεων για την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής
Γ. Πατούλης: «Με συγκεκριμένα βήματα, δράσεις και σε συνεργασία με τη Κεντρική Διοίκηση, δίνουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Οφείλουμε στις επόμενες γενιές να κάνουμε την Αττική Περιφέρεια «πρότυπο» στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των Δράσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα. Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τον υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα αναφέρθηκε στις Δράσεις Πρόληψης, Διαλογής στην Πηγή και Ευαισθητοποίησης που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί. Επίσης συζήτησε τα θέματα χρηματοδότησης των μεγάλων έργων υποδομών που θα απαιτηθούν.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, δύο εκ των Τεχνικών Συμβούλων σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ ο Δ. Μπούρκας και ο Β. Μιχαλόπουλος καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που περιλαμβάνουν τις Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (Μ.Ε.Α) για την επεξεργασία των σύμμεικτων απορριμμάτων καθώς και το Δίκτυο των Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων για την Αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Γ. Πατούλης ανέπτυξε διεξοδικά τις δράσεις που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής για την ενίσχυση των Δήμων στη συλλογή βιοαποβλήτων με την παράδοση του απαραίτητου εξοπλισμού, στο δίκτυο μικρών γωνιών ανακύκλωσης για την αύξηση της ανακύκλωσης στην Αττική, στη δημιουργία του παρατηρητηρίου ανακύκλωσης και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και ανακύκλωσης.
Σχετικά με τις μεγάλες υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων αναλύθηκε η πρόοδος ωρίμανσης των έργων και παρουσιάστηκε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών ώστε η Αττική το 2025 να θάβει λιγότερο από το 10% της παραγόμενης ποσότητας. Επιπλέον έγινε αναφορά και στα θέματα χρηματοδότησης των δράσεων, όπου επισημάνθηκε ότι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο είναι το τρέχον (2014-2020) και το νέο (2021 -2027) ΕΣΠΑ.
Ο κ. Σκρέκας ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη για την οριστική επίλυση των προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας τόνισε:
«Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος κάνει σπουδαία δουλειά στην Αττική συνολικά και σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια για την διαχείριση των απορριμμάτων. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει δυστυχώς τους πολίτες της Αττικής πολλά χρόνια και για το οποίο οφείλουμε να δώσουμε μόνιμες και βιώσιμες λύσεις. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ως υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για να στηρίξουμε την Περιφέρεια στις αποφάσεις που έχει πάρει ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει γρήγορα αυτές τις δράσεις που έχουν αναληφθεί».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τόνισε:
«Στην Περιφέρεια Αττικής είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στοχεύουμενα κάνουμε την Αττική Περιφέρεια πρότυπο στην Ευρώπη. Μετά τη συνάντησή μας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για την ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Η ευαισθησία του Υπουργού, το ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα του Μ.Γραφάκου αλλά και των στελεχών μας συμβάλλουν προκειμένου να βρούμε κοινές συνιστάμενες προκειμένου να εισέλθουμε σε μια νέα περίοδο στα θέματα της διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση και στη διαχείριση των αποβλήτων. Έχουμε αποδείξει με πράξεις ότι υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο τρόπο διαχείρισης των παθογενειών και των προβληματικών καταστάσεων οι οποίες εδώ και δεκαετίες δημιούργησαν μία απέραντη χωματερή που λέγεται Φυλή. Ο νέος σχεδιασμός βασίζεται σε συγκεκριμένους βασικούς άξονες όπως η στροφή προς την κυκλική οικονομία, η υλοποίηση ρεαλιστικών λύσεων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, η ενίσχυση της ανακύκλωσης με στόχο την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων και η ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Με συγκεκριμένα βήματα, δράσεις και σε συνεργασία με τη Κεντρική Διοίκηση, δίνουμε οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική».