«Η ιστορία του τόπου μας» Το βίντεο αφιέρωμα στο Μαρούσι
Θ. Αμπατζόγλου : «Αναδεικνύουμε την πολιτισμική και πολιτιστική αξία του τόπου μας»
Με την προβολή ενός βίντεο,για την ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου, διάρκειας 12 λεπτών, ξεκινούσαν οι παραστάσεις στο Αίθριο Θέατρο κατά τη διάρκεια του θερινού Φεστιβάλ της πόλης. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία μέσα από αυτό το ολιγόλεπτο βίντεο να παρακολουθήσουν ένα μικρό αφιέρωμα για τη σύγχρονη πλέον πόλη των Βορείων Προαστίων που διατηρεί όμως αίγλη και κληρονομιά από τις αρχαίες αρετές της.
Με σύντομες περιγραφές έγιναν αναφορέςστην πόλη του Αμαρουσίου, από το Αρχαίο Άθμονονκαι τους Αθμονείς, την ίδρυσή του από τον Κέκροπα γύρω στο 3000 π.χ. όπου αποτελούσε έναν από τους 12 Δήμους της Αττικής, την εύφορη γη, την προστάτιδά του, τη θεά του κυνηγιού Άρτεμις Αμαρυσία, όπου προήλθε και το όνομα του Δήμου, τους περιφερειακούς ολυμπιακούς αγώνες «Τα Αμαρύσια», το υδραγωγείο επί εποχής Αδριανού, τα χρόνια επί Βυζαντίου με τις εκκλησιές που υφίστανται μέχρι σήμερα.
Το βίντεο αποτελεί μία παραγωγή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ)
Το βίντεο συνεχίζει, διαπερνώντας μέσα από το χρόνο, στην εποχή της Τουρκοκρατίας όπου οι Μαρουσιώτες μετανάστευσαν από τη γη τους, όταν η πόλη διανεμήθηκε σε Οθωμανούς ευγενείς και φτάνει μέχρι τα χρόνια της απελευθέρωσης όταν η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα και ο Δήμος «Αμαρύσιον Αττικής» αποκτά οκτώ οικισμούς και 360 κατοίκους με πρώτο Δήμαρχο τον Δημήτριο Μόσχα.
Η περιγραφή συνεχίζει με την εγκατάσταση των πρώτων αγγειοπλαστών από τη Σίφνο που μετέφεραν την τέχνη τους στους ντόπιους, και συνεχίζει το ταξίδι στο μακρινό 1860,όπου λειτουργεί το πρώτο Δημοτικό Σχολείο και το Μαρούσι αποτελεί εκπαιδευτικό κέντρο της Βόρειας Αττικής. Οι εικόνες πορεύονται στο1885όταν φτάνει στην πόλη το «θηρίο», ο πρώτος ατμοκίνητος σιδηρόδρομος ενώ το 1896 γίνεται χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα. Στην Αθήνα γίνονται οι πρώτοι σύγχρονοι ολυμπιακοί αγώνες με νικητή τον Μαρουσιώτη μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη, όπου τότε η πόλη αποκτά γυμναστικό σύλλογο και γυμναστήριο. Το 1925 το Μαρούσι υφίστανται ως ανεξάρτητη πλέον κοινότητα και γίνεται η ανέγερση του πρότυπου γυμνασίου.
Η ιστορία συνεχίζει στο μεταγενέστερο 2004, με την 28η ολυμπιάδα και επίκεντρο την πόλη, όπου το ΟΑΚΑ αποτελεί σύμβολο όχι μόνο του Αμαρουσίου αλλά και όλης της Ελλάδας. Η περιγραφή καταλήγει στο σήμερα πουθέλει το Μαρούσι μία υπερσύγχρονη πλέον πόλη, ένα επίζηλο επαγγελματικό κέντρο που αποτελεί προνομιακό τόπο διαμονής.
Στο βίντεο προβάλλονται δηλώσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου που ανάμεσα άλλων τονίζει :
«Το Μαρούσι είναι σημαντικό Μητροπολιτικό κέντρο όχι μόνο για την Αττική αλλά για όλη την Ελλάδα. Είναι ένας πολύ μεγάλος επιχειρηματικός, συγκοινωνιακός κόμβος. Προτεραιότητά μας ο Πολιτισμός. Θέλουμε να δώσουμε σημασία σε αυτό που ονομάζουμε αισθητική παιδεία και σε αυτό που ονομάζουμε τοπική καλλιτεχνική παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής αναπτύσσουμε δράσεις ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και των καινούργιων τάσεων και των καινοτομιών που υπάρχουν στο χώρο».
Και συνεχίζει ο Δήμαρχος κάνοντας αναφορά στις πολιτιστικές δομές της πόλης που αποτελούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού. Τη Βορέειο Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο, το μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης», το μουσείο Φυσικής Ιστορίας, την Ολυμπιακή Πινακοθήκη «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» καθώς και το Κέντρο Κεραμικής επί της Λ. Κηφισίας.
Επίσης στο βίντεο προβάλλονται δηλώσεις του Προέδρου της ΚΕΔΑ Νίκου Πέππα: «Παρουσιάζουμε τον πολιτισμικό πολιτισμό μας μέσα από την ιστορία και τα αρχαία μνημεία αυτού του τόπου ώστε όχι μόνο να μαθαίνουμε αλλά και να μεταβιβάζουμε τη γνώση στις επόμενες γενεές. Στο Μαρούσι γίνεται σήμερα μεγάλης έντασης παραγωγή πολιτισμού μέσα από τα δεκάδες τμήματα και δραστηριότητες που είναι αναγκαίες για μία σύγχρονη πόλη».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 29 Ιουλίου 2021