Στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας οι αρχές καταρτίζουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει τη δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων, συμπεριλαμβανομένης της σβάστικας.
Συγκεκριμένα στην πολιτεία Βικτόρια η πολιτειακή κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε πως καταρτίζει νομοσχέδιο που θα απαγορεύσει τη δημόσια επίδειξη ναζιστικών συμβόλων, συμπεριλαμβανομένης της σβάστικας. Και διευκρίνισε πως τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί έξαρση «της νεοναζιστικής δραστηριότητας» και της διέγερσης «συμπεριφορών μίσους».
Η πολιτειακή κυβέρνηση ανέφερε παράλληλα πως θα επεκτείνει με νόμο την προστασία έναντι στην εξύβριση «πέραν της φυλής και της θρησκείας», ώστε να καλύπτει «το φύλο, την έμφυλη ταυτότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία και τους ανθρώπους με HIV/AIDS».
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Βικτόριας, η Τζάκλιν Σάιμς τόνισε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της:
«Όλες οι μορφές του μίσους είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία θέση στη Βικτόρια» και η αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να προστατεύονται περισσότεροι «θα στείλει σαφές μήνυμα ότι αυτή η ποταπή συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή»
Αυτό όμως που τονίστηκε σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση της πολιτείας είναι πως πέρα από την αλλαγή της νομοθεσίας στην πολιτεία, υπάρχουν ζητήματα για τα οποία θα χρειαστεί διαβούλευση με τους πολίτες.
Ο υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Ρος Σπενς με την σειρά του τόνισε:
«Τα ναζιστικά σύμβολα εξυμνούν μια ιδεολογία μίσους από τις χειρότερες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. Πρέπει να συγκρουστούμε με το μίσος, να το αποτρέψουμε, να μην του αφήσουμε κανέναν χώρο να αναπτυχθεί».
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την κατάρτιση του νομοσχέδιο αλλά και η ψήφιση του για να πάρει σάρκα και οστά αναμένεται να ολοκληρωθεί «το πρώτο μισό του 2022». Όπως και να έχει αυτός ο νόμος εάν εγκριθεί, θα προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις.
Ιστορικά η πρώτη χώρα που ψήφησε νόμο κατά των ναζιστικών συμβόλων ήταν η Αυστρία τον Μαΐου του 1945
Η πρώτη χώρα που ψήφησε νόμο κατά των ναζιστικών συμβόλων ήταν η Αυστρία με τον αποκαλούμενο «Νόμο Απαγόρευσης», που ήταν αμείλικτος απέναντι στην αποκαλούμενη «ναζιστική δραστηριοποίηση».
Ο Νόμος Απαγόρευσης ψηφίστηκε αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση. Με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.
Με βάση αυτό το νόμο, διαλύθηκαν επίσημα και απαγορεύτηκαν μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή «συγγενείς» οργανώσεις και κατασχέθηκαν υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται η επανίδρυσή τους και η κινητοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.
Ο νόμος είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από … «απλή» συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα μέχρι την οργανωμένη δραστηριότητα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.
Διετής φυλάκιση 19χρονου στην Αυστρία το 2018 για ναζιστικό τατουάζ
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του 19χρονου Αυστριακού που στα μέσα του 2018 καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών από το Δικαστήριο της αυστριακής πόλης Ζανκτ Πέλτεν για τατουάζ ναζιστικών συμβόλων στο σώμα του και για χιτλερικούς χαιρετισμούς, όπως επίσης για την ανάρτηση σχετικών φωτογραφιών του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Ο εισαγγελέας είχε κάνει λόγο για παραβίαση του αποκαλούμενου «Νόμου Απαγόρευσης» και πως η αυστριακή Δικαιοσύνη παραμένει αμείλικτη απέναντι στην αποκαλούμενη «ναζιστική δραστηριοποίηση».