Οι Έλληνες από πάππου προς πάππου την Κυριακή μαζεύονταν γύρω από το οικογενειακό παραδοσιακό τραπέζι. Αυτή τη Κυριακή θέλουμε το σπίτι σας να μυρίσει όπως όταν ήσασταν παιδί. Έτσι σκεφτήκαμε πως όλες οι κυριακάτικες μυρωδιές ανέκαθεν προέρχονταν από το φαγητό που σιγοψηνόταν στον φούρνο ή στην κατσαρόλα και πρωταγωνιστής ήταν το κρέας.
Το φαγητό που θα σας προτείνουμε έχει απίθανη γεύση και είναι πραγματικά θρεπτικό. Ένα τέλειο φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι σας:
Μοσχάρι με λαχανικά στο φούρνο
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1-1/2 κιλό μοσχαρίσια ελιά
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φλ. ζεστό νερό
3 μεγάλες πατάτες
3 κρεμμύδια
2 καρότα
2 σκ. σκόρδο
λίγο δεντρολίβανο
πιπέρι και αλάτι
2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά κόβουμε το κρέας σε αρκετά μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας για λίγα λεπτά.
Το επόμενο βήμα είναι να προσθέτουμε 3 φλ. νερό ζεστό μέχρι να σκεπάζουμε το κρέας και να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 35 λεπτά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε φέτες. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και αρχίζουμε στρώσεις . Αρχικά μια στρώση με πατάτες, και κατόπιν σε μια στρώση όλο το κρέας και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Ραντίζουμε με λίγο ξύδι βαλσαμικό και περιχύνουμε προσέχοντας να πάει παντού με το ελαιόλαδο.
Τέλος περιχύνουμε με 1 ποτήρι ζωμό από αυτό που βράσαμε το κρέας .
Βάζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας όλες τις άκρες.
Ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC στις αντιστάσεις για 30′ και χαμηλώνουμε στους 160ºC.
Σιγοψήνουμε το φαγητό σε χαμηλό φούρνο για περίπου 2.45′ ώρες. Αφήνουμε να σιγοψηθεί στο φούρνο για τα επόμενα 30′ και να μείνει σχεδόν με το λάδι του.