Μαρούσι:  Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διημερίδας του Δήμου «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης»

Μαρούσι:  Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διημερίδας του Δήμου «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης»

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διημερίδας του Δήμου Αμαρουσίου «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης»

Θ. Αμπατζόγλου: «Προχωρούμε με καινοτόμες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, ως εφαρμογή στην πράξη της πολιτικής του Δήμου Αμαρουσίου για ένα αειφόρο Μαρούσι .»

Μαρούσι:  Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διημερίδας του Δήμου «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης»

Την υλοποίηση καινοτόμων πρωτοβουλιών και πολιτικών παρεμβάσεων, προανήγγειλε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλουμε την ολοκλήρωση της διημερίδας«Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης», αξιοποιώντας και τις διαπιστώσεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν από εξαιρετικούς επιστήμονες και στελέχη του Δήμου για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης.

Η διημερίδα που διοργανώθηκε από το Δήμο Αμαρουσίου και την Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΔΑ), στην αίθουσα «Κέντρο Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού ΑΜΑΡΥΣΙΑ» ολοκλήρωσε τις εργασίες της με απόλυτη επιτυχία.

Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον σύγχρονο αθλητισμό και πολιτισμό, την κεραμική, το θέατρο Σκιών και την ανάδειξη των πολιτιστικών μονοπατιών- διαδρομών του Δήμου Αμαρουσίου.

Ειδικότερα, στην ενότητα «Προάστιο παραθερισμού και τόπος περίθαλψης» ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφορικής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Γιάννης Στογιαννίδης ανέπτυξε το θέμα «Φυματίωση και θεραπευτικός παραθερισμός στο Μαρούσι από το 1880- 1940» και ακολούθως, στην ενότητα «Σύγχρονος Πολιτισμός και Αθλητισμός» η Προϊσταμένη Τμήματος Αθλητικής Ανάπτυξης – Διεύθυνση Αθλητισμού & Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου,Δρ. Φυσικής ΑγωγήςΕυγενία – Χριστίνα Αργυροπούλουμίλησε για το παράδειγμα του Δήμου Αμαρουσίου στο σύγχρονο αθλητικό περιβάλλον.

Μαρούσι:  Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διημερίδας του Δήμου «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης»

Ακολούθησε η ενότητα «Κεραμική και Θέατρο Σκιών:  Οι Εμβληματικές Τέχνες του Αμαρουσίου». Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Νικόλαος Βαλλάτος μετά από μία σύντομη αναδρομή στην κεραμική και στο Κέντρο Κεραμικής στο Μαρούσι που έχει περάσει στο ΤΑΥΠΕΔ και κινδυνεύει να χαθεί αυτός ο σημαντικός χώρος πολιτισμού και «σπίτι» των κεραμιστών υπογράμμισε τη διαδραστική σχέση που έχει η κεραμική τέχνη με την παιδεία και την κοινωνία, αναφερόμενος και στο πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη με το Δήμο Αμαρουσίου για τη διεξαγωγή του 1ου διαγωνισμού Κεραμικής για τους μαθητές των σχολείων του Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Ο κεραμίστας Αντώνης Λούτσης συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «Χώμα, Νερό, Φωτιά»  σε μία συγκινητική αναδρομή μίλησε για τους παλιούς μαρουσιώτεςκεραμίστες και τις δυσκολίες εκείνης της εποχής σε σχέση με σήμερα.

Μαρούσι:  Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διημερίδας του Δήμου «Διαχρονικό Μαρούσι. Αναζητώντας μια Σύγχρονη Φυσιογνωμία στη Μνήμη της πόλης»

Ο μαθηματικός, συνθέτης, πανεπιστημιακός Δημήτρης Λέκκας με θέμα «Καραγκιόζης εν Αμαρουσίω» μίλησε για τη στενή συνεργασία του με τον Ευγένιο Σπαθαρη και διαβάζοντας την εισήγηση του στιχουργού, δημοσιογράφου Γιώργου Παυριανούμε θέμα «Τέχνη στο σπίτι της οδού Αργοναυτών» (δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω μιας μικρής αδιαθεσίας) αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο, με παραγωγές στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση που δημιούργησαν με τον Ευγένιο Σπαθάρη στο σπίτι του στην οδό Αργοναυτών με καινούργιες φιγούρες  (Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Βάτραχοι, Οδύσσεια, κ.α) και με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών και προσωπικοτήτων του καλλιτεχνικού χώρου. «Ο Σπαθάρης τολμούσε να αλλάζει τα πράγματα εκεί που οι άλλοι δεν τολμούν. Ήταν ένας ανανεωτής που μας άνοιξε την πόρτα» υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Η Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων και Πινακοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου Μένια Σπαθάρη μίλησε με συγκινητικά λόγια για τον πατέρα της, περιγράφοντας αναμνήσεις και συναισθήματα με τον Ευγένιο Σπαθάρη.

Ο Διευθυντής της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δρ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος κατέθεσεεκμέρους της ΚΕΔΑ μία στρατηγική μελέτη για πολιτιστικές διαδρομές με πολιτιστικό και αθλητικό αντικείμενο, αλλά και για την ανάδειξη και προβολή των ιστορικών κτιρίων της πόλης, διατηρητέα και μη, μέσα στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης που είναι πλέον όχι μόνο Ευρωπαϊκή, αλλά και Ελληνική πολιτική.

«Ήδη έχει διαμορφωθεί μια πλατφόρμα στην Ε.Ε. για πόλεις βιώσιμες και μέσα από αυτή τη διαδικασία στόχος μας είναι να προβάλουμε την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά και ειδικά τις πολιτιστικές διαδρομές και μονοπάτια. Να δημιουργήσουμε ειδικούς χάρτες, ψηφιακή σήμανση, σημεία ενημέρωσης, χάρτες τσέπης, κ.α. Θέλουμε να εντάξουμε αυτά τα μονοπάτια πολιτισμού στο μόνιμο πρόγραμμα της ελληνικής εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση Περιπατητών» ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος. Έχουμε -πρόσθεσε- 26 διατηρητέα κτίρια και επίσης 28 με συγκεκριμένα ΦΕΚ, εκκλησίες γνωστά κτίρια, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε πολιτιστικές διαδρομές όπως:

Το δρόμο του νερού, την υδάτινη διαδρομή περιμετρικά του ΟΑΚΑ, το μονοπάτι του αθλητισμού από τους αγώνες του αρχαίου Άθμονον μέχρι τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, την πολιτιστική διαδρομή Τέχνης και Περιβάλλοντος, το πολιτιστικό μονοπάτι του Πνεύματος, το Πολιτιστικό μονοπάτι της θρησκευτικής παράδοσης και της Αρχιτεκτονικής.

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου κλείνοντας τις εργασίες της διημερίδας τοποθετήθηκε διεξοδικά επί όλων των προτάσεων και των προβληματισμών που ετέθησαν κατά το διήμερο της εκδήλωσης, ανακοινώνοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί, αλλά και προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις που θα εξελιχθούν το προσεχές διάστημα, ως εφαρμογή στην πράξη της πολιτικής του Δήμου Αμαρουσίου.

Πολιτιστικές- περιπατητικές διαδρομές

Όπως ανέφερε ο κ. Αμπατζόγλου για την υποστήριξη της πρότασης των πολιτιστικών διαδρομών, άμεσα θα πραγματοποιηθεί μία ενδεικτική περιπατητική διαδρομή, με ξεναγό τη σπουδαία Αθηναιολόγο και συγγραφέα Άρτεμις Σκουμπουρδή, από την οικία/ εργαστήριο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, ακολούθως στην οικία του Γιώργου Κατσίμπαλη, το Μεταβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, τη Βορέειο Βιβλιοθήκη με κατάληξη την Ολυμπιακή Πινακοθήκη στην πλατεία Ηρώων.

Σπαθάρειο Μουσείο

«Στις προτεραιότητές μας –υπογράμμισε- ο Δήμαρχος Αμαρουσίου είναι να αναδείξουμε το Σπαθάρειο Μουσείο και το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη, μέσα στη νέα εποχή. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην ανάδειξη της παράδοσής μας  και αυτό Θα γίνει πραγματικότητα με συγκεκριμένες προτάσεις και ενέργειες.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι έχουμε την έγκριση της πρότασης που καταθέσαμε πριν τρεις μήνες  για την ανάδειξη των πτυχών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,μέσα από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη με την αξιοποίηση των εφαρμογών τεχνολογιών πληροφορικής &VR (εικονική πραγματικότητα)για την ενίσχυση της βιωματικής εμπειρίας και μάθησης των επισκεπτών του Μουσείου Θέατρου Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου «Ευγένιος Σπαθάρης».

Η πρότασή μας θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα και το Σπαθάρειο μετατρέπεται σε ένα ιστορικό πολιτιστικό προορισμό βιωματικής εμπειρίας και μάθησης με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και εργαλείων επαυξημένης εικονικής πραγματικότητας, προσεγγίζοντας τη νέα γενιά».

Πολιτισμός και Αθλητισμός

«Πολιτισμός-αθλητισμός-νεολαία- παιδεία είναι έννοιες ταυτόσημες. Στο Μαρούσι χρειαζόμαστε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, δύο ακόμη μικρά γήπεδα μπάσκετ και ίσως ένα ακόμη κολυμβητήριο, καθώς το υπάρχον δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Αυτά χρειάζεται το Μαρούσι και εκεί επικεντρώνουμε τις προσπάθειες μας» σημείωσε ο κ. Αμπατζόγλου .

Κεραμική- Αγγειοπλαστική

«Με τον κ. Βαλλάτο είμαστε σε στενή επαφή και συνεργασία για να δούμε πως θα αναδείξουμε το έργο των αγγειοπλαστών και της κεραμικής στο Μαρούσι που είναι συνυφασμένη με την ιστορικότητα και τον πολιτισμό της πόλης. Το πιο μεγάλο θέμα, η πιο μεγάλη δυσκολία αυτή τη στιγμή είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου της Κεραμικής, αυτού του χώρου που είναι χαρακτηρισμένος ως πολιτιστικό κέντρο και βρίσκεται στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αποφασίσει να δώσει μάχη για αυτό -τόνισε- βλέποντας το πάθος και το μεράκι των κεραμιστών για τη δουλειά τους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι είμαστε σε μία καλή συνεννόηση με τη διοίκηση του ΤΑΥΠΕΔ, έτσι ώστε, να μπορέσουμε να αποκτήσουμε το χώρο, καθώς, εάν αποκτήσουμε αυτό το χώρο η κεραμική τέχνη στο Μαρούσι θα απογειωθεί όπως τις αξίζει».

Δομημένο περιβάλλον- κυκλική οικονομία-πολεοδομικός σχεδιασμός

«Στην πρώτη ημέρα της διημερίδας ακούστηκαν πολλές και χρήσιμες τοποθετήσεις  για το έδαφος , τα φυτά το κλίμα, τον κύκλο του νερού κ.α.»ανέφερε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, και πρόσθεσε:

«Είδαμε επίσης κάποια πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από τον καθηγητή κ. Θωμά Μαλούτα, σύμφωνα με τα οποία το Μαρούσι αυτή τη στιγμή είναι ο πρώτος Δήμος σε ρυθμό εγκατάστασης ατόμων μέσου και ανώτερου επιπέδου από πλευράς γνώσεων και εισοδημάτων, στελέχη επιχειρήσεων και τελευταίο στη σειρά από πλευράς εγκατάστασης εργατικών χεριών. Αυτό δείχνει τη μετάλλαξη που υπάρχει στη σύνθεση του ίδιου του Μαρουσιώτικου πληθυσμού. Αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εύρημα καθώς προσδιορίζει και τις προτεραιότητές μας σε πολλούς τομείς».

Διοργάνωση νέων ημερίδων

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου τόνισε επίσης: «Τη διοργάνωση τέτοιων επιτυχημένων ημερίδων θα τη συνεχίσουμε και το 2022 με τους ίδιους διοργανωτές.Το πρώτο θέμα θα είναι η κυκλική οικονομία, η διαχείριση των απορριμμάτων, η καθαριότητα και το περιβάλλον και ως δεύτερο θέμα έχουμε επιλέξει να δούμε πρακτικά τι σημαίνει βιώσιμη αστική κινητικότητα (ΣΒΑΚ).

Ο κ. Αμπατζόγλου συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της διοργάνωσης, την ΚΕΔΑ, την εφημερίδα «Αμαρύσια» για την υποστήριξη, καθώς και τους εισηγητές πανεπιστημιακούς και στελέχη του Δήμου για την συνεισφορά τους στην επιτυχία της διημερίδας.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες των στελεχών του Δήμου μας και των συνεργατών μας και να τονώνουμε τη θετική δημιουργική πρωτοβουλία τους» κατέληξε.

Την δεύτερη ημέρα της διημερίδας παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης, Γιάννης Νικολαράκος, Ελένη Λέκκα,Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας, ο Αντιπρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ Κων/νος Αντωνόπουλος,η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Φανή Λέκκα, η Ειδική Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά, στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία και ο σχεδιασμός της διημερίδας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Βίντεο Διημερίδας

1η ημέρα: https://youtu.be/_G03QUfPNpM

2η ημέρα: https://youtu.be/CfXfAv84pGg

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 10 Νοεμβρίου 2021

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα edisorama.gr , συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο