Μήνυμα Προέδρου Δικτύου SDG 17 Greece και Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνας Σταυράκη Πατούλη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece και Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, απευθύνει μήνυμα.
Σας παραθέτουμε το μήνυμα:
«Φέτος συμπληρώνονται 32 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματά τους με γνώμονα τη δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών.
Ωστόσο, παρά τη διεθνή κατοχύρωση των δικαιωμάτων των παιδιών σε πολλές χώρες, και τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί σε όσον αφορά στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των παιδιών και στη διασφάλιση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, ο αγώνας για την προστασία των παιδιών συνεχίζεται όχι μόνο στις θεωρητικά υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες. Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, να στερούνται στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, να υφίστανται τις τραγικές συνέπειες πολεμικών συρράξεων και βίαιων ξεριζωμών, να βιώνουν την κακοποίηση.
Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης. Αλλά και στη χώρα μας, παρά τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ζωής των παιδιών σε νομοθετικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, εξακολουθούν να υφίστανται πολλά κενά και ελλείψεις που καθιστούν επισφαλή τα παιδιά, ειδικά εκείνα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Η Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού προσφέρει την ευκαιρία ώστε Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες να δεσμευτούμε σε ένα εθνικό σχέδιο για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του παιδιού, εργαζόμενοι στη βάση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης 1, 2, 4 για εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας και την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά. Επιπλέον η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ποικίλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, που επηρεάζουν αρνητικά και τη ζωή των παιδιών και τα καθιστούν ακόμα πιο ευάλωτα.
Ως Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων, στη βάση των αρχών που υπηρετούμε, προασπίζουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού να ζει με αξιοπρέπεια και να είναι ίσο με το άλλο, αλλά και το δικαίωμά του ισότιμα να έχει πρόσβαση σε παιδαγωγικά και πολιτιστικά ερεθίσματα που συμβάλλουν στην πνευματική του ανάπτυξη και καλλιέργεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ως Όμιλος μέσα από τη λειτουργία του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης αναλαμβάνουμε σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να προσφέρουμε στα παιδιά μας εκπαιδευτικά ερεθίσματα, τα βοηθάμε να αποκτήσουν τις απαραίτητες άμυνες έναντι του σχολικού και κάθε άλλης μορφής εκφοβισμού, των «παγίδων» του κυβερνοχώρο αλλά και της σεξουαλικής κακοποίησης. Το μέλλον του κόσμου μας είναι τα παιδιά. Πανανθρώπινα, οφείλουμε να ξεριζώσουμε τον πόνο και τον φόβο από τις ψυχές τους και να τις γεμίσουμε με γαλήνη, χαρά, αγάπη, υγιή πρότυπα και ερεθίσματα».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι, 20 Νοεμβρίου 2021