Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ με τον Υπ. Υγείας στο επίκεντρο της συνάντησης η υλοποίηση του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Η υλοποίηση του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης, στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη με τον Υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρη στην Περιφέρεια Αττικής
Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση και η Ιατρική Κοινότητα μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Υγείας για την ενδυνάμωση των υγειονομικών δομών και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»
Οι δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας Περιφέρειας Αττικής, ΙΣΑ και Υπουργείου Υγείας στο πλέγμα των πολιτικών και δράσεων που αφορούν στην καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Υπ. Υγείας Αθ. Πλεύρη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην Περιφέρεια Αττικής.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός κ. Πλεύρης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο συγκροτείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ. Μάλιστα όπως επισήμανε πρόκειται για ένα Δίκτυο το οποίο θα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της Πανδημίας. Για το λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να υπάρξει εκ νέου συνάντηση προκειμένου να διαμορφωθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει σε πιλοτικό επίπεδο, με στόχο την εφαρμογή του στο σύνολο της χώρας.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ενημέρωσε τον Υπουργό Υγείας για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για τη σύσταση του Δικτύου, η σύνθεση του οποίου αναμένεται να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά. Ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει υποβάλλει τη σχετική πρόταση στο πρόεδρο του Ν. Πλατανησιώτη.
Ο Γ. Πατούλης επανέλαβε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Ιατρική Κοινότητα μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πρόληψη. Επίσης ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου των ΚΕΠ Υγείας που εφαρμόζεται μέσω του ΕΔΔΥΠΠΥ και σημείωσε ότι στόχος είναι η επέκτασή του και στους 66 Δήμους της Αττικής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη διερεύνηση του πλαισίου συνεργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια Υγεία και μέσα από τη διασυνδεσιμότητα των ΚΕΠ Υγείας και των ΤΟΜΥ. Επιπλέον συζητήθηκε και η στοχευμένη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο πλαίσιο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.
Το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ειδικότερα για το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι θα το απαρτίζουν παθολόγοι, πνευμονολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Ουσιαστικά θα είναι ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Με αφορμή τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Αθ. Πλεύρη, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε:
«Η Αυτοδιοίκηση και η Ιατρική Κοινότητα μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Περίθαλψης. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Υγείας για την ενδυνάμωση των υγειονομικών δομών και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η Ελλάδα στη παρούσα φάση δίνει μια δύσκολη μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό την πανδημία. Έχει αποδειχθεί από τη διεθνή εμπειρία ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην υγειονομική θωράκιση απέναντι στην πανδημία καθώς αποτελεί το ανάχωμα για να μην συρρέουν τα περιστατικά στα νοσοκομεία, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των δημόσιων δομών υγείας. Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή παρακολούθηση του ασθενή κατά τα πρώτα κρίσιμα στάδια της λοίμωξης είναι καθοριστική για να αποτραπούν οι σοβαρές επιπλοκές. Όλοι μαζί ενωμένοι θα δώσουμε και αυτή τη μάχη ενάντια στην πανδημία. Αυτή άλλωστε θα είναι και η αποστολή του Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποφασίσαμε να συστήσουμε. Τις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε για τον τρόπο και τη διαδικασία ενεργοποίησης του Δικτύου. Η θετική ανταπόκριση της Κεντρικής Διοίκησης και του Υπουργού Υγείας Αθ. Πλεύρη, μας γεμίζει αισιοδοξία και μας δίνει τη βεβαιότητα ότι το εγχείρημα μας αυτό, όχι μόνο θα πετύχει, αλλά θα αποτελέσει και τη βάση για την επέκταση του σε όλη τη χώρα».