Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας για τη Μικρά Ασία στο χώρο του Παναιτωλίου στην Αλσούπολη
Σε μία σεμνή και συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022 στον εκθεσιακό χώρο του Παναιτωλίου στην Αλσούπολη τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Μικρασία-Αλησμόνητες Πατρίδες» στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ιωνίας και τους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο πρ. Υπουργός κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων των τριών Δήμων, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Μικρασιατικών σωματείων.
Η Δήμαρχος κα. Δέσποινα Θωμαΐδου στον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για τη συνεργασία και συνεχάρη τον κ. Λουκά Χριστοδούλου και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. για την άρτια επιμέλεια της έκθεσης. Επιπλέον, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Το 2022, έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού αποτελεί για εμάς ορόσημο σε μια πορεία που ξεκίνησε το 2021, επετειακό έτος από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και ολοκληρώνεται στα 2023, επετειακό έτος ίδρυσης της πόλης μας. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τις προγονικές ρίζες δεν προσεγγίζεται μόνο ως τραύμα αλλά και ως ευκαιρία περισυλλογής και άντλησης συμπερασμάτων σήμερα. Η τέχνη της φωτογραφίας που θα απολαύσουμε μας καλεί όμως να επιλέξουμε πού να σταθούμε. Γιατί αυτό που κάνει τη φωτογραφία μια παράξενη εφεύρεση είναι οι πρώτες ύλες της, το φως και ο χρόνος. Αυτό το φως της Ιωνίας δεν μπόρεσε κανείς ούτε και πρόκειται να τα καταφέρει να σβήσει!».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε απόσπασμα ομιλίας της καθηγήτριας κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, το οποίοι και συγκίνησε βαθιά το κοινό.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου, φιλοξενεί 160 μοναδικές φωτογραφίες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα των Αλησμόνητων Πατρίδων. Κάθε φωτογραφία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο που αποτυπώνει πολύπλευρα τη θυσία του Ελληνισμού στην πατρογονική γη της Μικράς Ασίας.
Μέσα από το συγκινητικό φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης αναβιώνει την πιο σκοτεινή σελίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας 100 χρόνια μετά την καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ