Μήνυμα Προέδρου Δικτύου SDG 17 Greece Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη, για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, απευθύνει το μήνυμα.
Σας παραθέτουμε το μήνυμα:
«Με την ευκαιρία της επετείου του θανάτου του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, η Ελληνική Πολιτεία έχει καθιερώσει να γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης είχε πει ότι η διάνοια του Σολωμού χάραξε μια για πάντα την πορεία της ελληνικής γλώσσας.
Σήμερα αναδεικνύουμε την ανεκτίμητη αξία της ελληνικής γλώσσας γιατί διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος. Διαδίδουμετο μεγαλείο και τη σπουδαιότητα της ως θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμού. Στο διάβα των 40 αιώνων αδιάλειπτης παρουσίας της υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως. Σήμερα αναδεικνύουμε την τεράστια αυτή τράπεζα που εμπλουτίζει μέσα από εκατομμύρια γλωσσικά δάνεια τιςομιλούσες γλώσσες του κόσμου.
Η ελληνική είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της ιατρικής, είναι η μητρική μας γλώσσα, η οποία στερείται, όμως, της αναγνώρισης και εκτίμησης τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους ξένους που αρμόζει στον πλούτο και στην παγκόσμια προσφορά της. Στην ελληνική γράφτηκαν τα σημαντικότερα έργα της ανθρωπότητας για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός της σημερινής Ημέρας, επομένως, είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση του μεγαλείου της ελληνικής γλώσσας ώστε πρώτα εμείς οι Έλληνες να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας. Έχουμε χρέος να εμφυσήσουμε στους νέους μας την αγάπη για την αρχαία ελληνική που αποτελεί τον οδηγό για να κατανοήσουν τη νεοελληνική γλώσσα που μιλούν.
Ως Δίκτυο για την προώθηση του Στόχου 4 των Ηνωμένων Εθνών για Ποιοτική Εκπαίδευση αλλά και μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων στηρίζουμε την προσπάθεια της Πολιτείας για την ανάδειξη του ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα μέσα στο πέρασμα των αιώνων, συμβάλλοντας στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Καλούμαστε όλοι να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες που ενισχύουν την παρουσία της ελληνικής γλώσσας και προάγουν την ευρύτερη προσπάθεια διάδοσης των ανθρωπιστικών αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα είναι ο πρεσβευτής της εθνικής μας ταυτότητας και υπερηφάνειας, η ζωντανή σύνδεσή μας με το παρελθόν και το μέλλον μας».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ