Στην Άσκηση με τον κωδικό «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022» που πραγματοποιήθηκε στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω ενόψει της αντιπυρικής περιόδου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης
Γ. Πατούλης: « Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην πρόληψη που είναι το πιο ισχυρό μας «όπλο» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης»
Στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση την πρόληψη, η Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών με το συντονισμό της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποίησε Άσκηση πεδίου με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022», στο Ποικίλο Όρος (κορυφογραμμή Πετρούπολης/Καματερού) και στο Όρος Αιγάλεω (θέση ΠΑΝΘΕΟΝ) σε πραγματικό χρόνο και σε προσομοιωτικές συνθήκες με την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.
Την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Όρος Αιγάλεω παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μαζί με τους Δημάρχους Αγ. Βαρβάρας Λ. Μίχο και Αιγάλεω Γ. Γκίκα. Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Α. Λεωτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλης και η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, εθελοντές και άλλοι.
Η Άσκηση
Ο Σκοπός της Άσκησης αφορούσε στον έλεγχο μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι αντικειμενικοί στόχοι της Άσκησης ορίστηκαν ως εξής:
- Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
- Η βελτίωση του συντονισμού, της επικοινωνίας και της διαχείρισης της επικοινωνίας.
- Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).
- Η δοκιμασία της διαδικασίας έκτακτης σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο χώρο του συμβάντος.
- Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.
Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης μίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι η πρόληψη, η ετοιμότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός, πριν εκδηλωθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης πυρκαγιάς, με στόχο την αποτροπή της στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας. Η διενέργεια τέτοιων ασκήσεων συνιστά ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη συνακόλουθη επιτυχή επικοινωνία και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.
Γ. Πατούλης: «Δεν μένουμε στα ευχολόγια, επενδύουμε σε πράξεις»
Στον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης αφού συνεχάρη τόσο την Αντιπεριφέρεια του Δυτικού Τομέα και προσωπικά τον κ. Λεωτσάκο για την πρωτοβουλία όσο και τα μέλη του πυροσβεστικού σώματος καθώς και τους εθελοντές, εξάροντας την πολύτιμη συνδρομή τους στη διαχείριση έκτακτων φαινομένων και κρίσεων επισήμανε πως η Διοίκηση της Περιφέρειας θα συνεχίσει να επενδύσει στην πρόληψη, την οποία χαρακτήρισε το πιο ισχυρό «όπλο» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Στη συνέχεια συνεχάρη τους δύο Δημάρχους Αιγάλεω και Αγ. Βαρβάρας Γ. Γκίκα και Λ. Μίχο τόσο για το έργο τους στις πόλεις τους, όσο και για την ευαισθησία που επιδεικνύουν με πράξεις σε ζητήματα πολιτικής προστασίας και εστίασε στη σημασία, συνεργασίας κεντρικής διοίκησης, με την Αυτοδιοίκηση και όλους τους αρμόδιους φορείς στην αντιμετώπιση κρίσεων.
«Ο συντονισμός και η εκπαίδευση είναι τα κλειδιά για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τις κρίσεις και να προστατεύουμε τους πολίτες και τις πόλεις μας. Εμείς δεν αρκούμαστε σε ευχολόγια αλλά επενδύουμε στην πρόληψη με πράξεις» ανέφερε και προς αυτή την κατεύθυνση επισήμανε πως τον ερχόμενο Ιούνιο θα εγκαινιαστεί το νέο σύγχρονο κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας.
Ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στις 3 νέες υδατοδεξαμενές που έχουν τοποθετηθεί στο όρος Αιγάλεω στο πλαίσιο της πρόληψης και διαμήνυσε πως θα ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα και με άλλα εργαλεία, με στόχο να γίνει πιο εύκολο το έργο της. Παράλληλη υπογράμμισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. «Κανείς δεν περισσεύει σε αυτές τις μάχες. Θέλουμε την Αττική μία Περιφέρεια-Πρότυπο σε αυτά τα ζητήματα» σημείωσε.
Ακολούθησε καλωσόρισμα του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Α. Λεωτσάκου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Άλλο ο σχεδιασμός επί χάρτου και άλλο πραγματική άσκηση ετοιμότητας για το συντονισμό όλου του μηχανισμού πυροπροστασίας με συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δασών μας.»
Την κήρυξη έναρξης της Άσκησης έδωσε ο Δρ. Νίκος Πασσάς, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.
Μετά το πέρας της Άσκησης αποτυπώθηκε το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων, λόγω του μεγάλου βαθμού συμμετοχής των φορέων Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού, όπως και του επαγγελματισμού, που επέδειξαν και της καλής γνώσης του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν. Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της διενέργειας αυτής της πρωτοβουλίας για πρώτη φορά στη χωρική αρμοδιότητα της ΠΕ του Δυτικού Τομέα Αθηνών και του πολύτιμου ρόλου των ΣμηΕΑ στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.
Στην Άσκηση παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν:
Ο Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων-Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας, η Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Καλλιόπη Καρδαμίτση, το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγάλεω κ. Χρήστος Αρβανίτης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Βαρβάρας κ. Θεόδωρος Βασιλάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κορυδαλλού κ. Μιχάλης Ευθυμιάδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χαϊδαρίου κ. Κωνσταντίνα Χρονοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αγ. Αναργύρων-Καματερού κ. Δημήτρης Βαβλαδέλης, η Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Περιστερίου κ. Μαίρη Τσιώτα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πετρούπολης κ. Φώτης Χριστόπουλος, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Νατάσα Παναγοπούλου, ο Αντιπύραρχος Διοικητής ΠΕΠΥΔ Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτρης Πατράκης, ο Ταξίαρχος Διοικητής ΔΙΠΥ Αθηνών κ. Αθανάσιος Χατζόπουλος, ο Πύραρχος Διοικητής του 10ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Πέτρος Μπούγιας, ο Αντιπύραρχος Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Νίκος Μπαλαούρας, ο Διοικητής Τροχαίας Περιστερίου κ. Νίκος Γκουτζούρης, ο Α΄ Αστυνόμος ΕΛΑΣ κ. Σπυρίδων Νταλής, η Υπαρχιφύλακας ΕΛΑΣ κ. Μαρία Λάππα, ο Υπαστυνόμος Α΄ ΕΛΑΣ κ. Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος του Δήμου Παπάγου-Χολαργού κ. Χρήστος Πετράκης, εκπρόσωπος του Δασαρχείου κ. Ευστάθιος Κυριάκης και εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Νικόλαος Καψιμαλάκος. Όσον αφορά στους φορείς και τις εθελοντικές οργανώσεις που έλαβαν μέρος ήταν η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, η Εθελοντική Ομάδα Δράση, η ΛΕΦΕΔ Αττικής, η Δασική Υπηρεσία, η ΕΕΕΔΕΑ, η ΕΟΠΠ και η ΟΕΔΔ.