Εκδήλωση με θέμα «Ψυχική Υγεία και Ζωή – Ενδοοικογενειακή Βία και Ψυχολογικές Επιπτώσεις στα Παιδιά» στο Δημαρχείο Αμαρουσίου
Σημαντικά τα συμπεράσματα από την εκδήλωση με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Ζωή: Ενδοοικογενειακή Βία και Ψυχολογικές Επιπτώσεις στα Παιδιά» που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου
Την εκδήλωση με θέμα: «Ψυχική Υγεία και Ζωή: Ενδοοικογενειακή Βία και Ψυχολογικές Επιπτώσεις στα Παιδιά»που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, με μεγάλη συμμετοχή κοινούτη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022,χαιρέτησε ο ΔήμαρχοςΘεόδωρος Αμπατζόγλου παρουσία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας, τον Δήμο Αμαρουσίου, και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Θάλπος».
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά το χαιρετισμό του σημείωσε:
«Ο ρόλος του Δήμου, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του για τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής είναι καίριος.Αποτελεί τον πλησιέστερο θεσμό στον πολίτη και μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά, με την επαγρύπνηση και συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών –τοπικοί σύλλογοι, ενώσεις γυναικών, αθλητικά σωματεία, πρωτοβουλίες γειτονιάς, πολιτιστικοί σύλλογοι – τόσο στο πεδίο της πρόληψης και του εντοπισμού των περιστατικών όσο και της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους (…) Μέριμνά μας να αναδεικνύουμε τα κοινωνικά ζητήματα, να προβληματιζόμαστε γύρω από αυτά και να αναπτύσσουμε πολιτικές που απαιτούνται (…) υπό την καθοδήγηση και εποπτεία του Υπουργείου Υγείας μπορούμε να αναπτύξουμε πολιτικές και δράσεις που να αγκαλιάσουν την τοπική μας κοινωνία (…) Είμαστε περήφανοι που είμαστε ο πρώτος Δήμος της χώρας που θέσπισε την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, μέσα από την οποία αναπτύσσονται δράσεις και ιδέες (…)
Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη ανάμεσα σε άλλα τόνισε:
«Δυστυχώς η ενδοοικογενειακή βία, ιδίως μετά την πανδημία, αποτελεί μία μάστιγα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι παράγοντες που επέβαλλαν την ψυχική υγεία ήταν η εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος αλλά ιδίως η απομόνωση σε ένα χώρο, όπως αυτός του σπιτιού. Το lockdown έφερε ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις, δυσκολίες, συγκρούσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΠΟΥ κατέγραψε αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στο 60% (…) Κατόπιν έρευνας η χώρα μας κατέγραψε αύξηση βίας 20%, ένα μεγάλο ποσοστό στα καταγγελλόμενα περιστατικά (…)Ο πρωθυπουργός θεώρησε απαραίτητη τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου, στην περίοδο της πανδημίας, για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις, το οποίο δημιούργησε το καλοκαίρι του 2020 ακριβώς για να δοθεί έμφαση στα κοινωνικά ζητήματα βίας και κυρίως για την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών»
Ο Ιατρός Γαστρεντερολόγος, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Δρ Στέφανος Τσιπουράκηςαναφέρθηκε στη σημασία της ψυχικής υγείας, την αλληλεξάρτησή της με τη σωματική υγεία αλλά και στη σημασία της πρόληψης που αφορά συνεργασίες με κοινωνικούς φορείς αλλά και παγκόσμιους οργανισμούς όπως ο ΠΟΥ (World Health Organization).
Η Πρόεδρος Δ.Ε. του Φορέα «Θάλπος – Ψυχική Υγεία» Αθηνά Πάσσιουτόνισε την υλοποίηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Ειδικότερα αναφέρθηκε στον φορέα ΘΑΛΠΟ – Ψυχική Υγεία όπου μέσα από τη λειτουργία των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης προσφέρει συνεχές καθημερινό έργο, υποστηρίζοντας ψυχικά και φροντίζοντας τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες της.
Η Πρόεδρος «Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου» Μαίρη Παχιαδάκη αναφέρθηκε στους σκοπούς του σωματείου που εξυπηρετούν την ισότητα των φύλων, τον κοινωνικό πολιτισμό καθώς και το φαινόμενο της κακοποίησης μέσα στην οικογένεια.
Η Οικογενειακή Σύμβουλος – Συγγραφέας Τένια Μακρή αναφέρθηκε στα περιστατικά βίας που αφορούν κυρίως γυναίκες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η βία «διδάσκεται» μέσα στην οικογένεια. Στη συνέχεια έκανε λόγο για «τα σημάδια» που χαρακτηρίζουν τη «βία» και ειδικότερα κατονόμασε τις διαστάσεις της συναισθηματικής κακοποίησης προτείνονταςστρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση και διαχείριση των μορφών της.
Τέλος προσωπικές εμπειρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων της, διηγήθηκε η αστυνομικός του ΑΤ Αμαρουσίου Ανθούλα Κλειδωνά.
Την εκδήλωση συντόνισαν οι Δημοσιογράφοι Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας.
Προβλήθηκε βίντεο για τις μορφές κακοποίησης από τον «Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου»
Στην εκδήλωση ακόμη παραβρέθηκαν:
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, οι Αντιδήμαρχοι: Σπύρος Σταθούλης, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Ρένα Χαλιώτη(υπεύθυνη για τη διοργάνωση της εκδήλωσης), Γιάννης Νικολαράκος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπήςα’βαθμιαςεκπαίδευσης Ελένη Βλάχου, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου και Δημοτική Σύμβουλος Μαρία Γώγου, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Αθλητισμού και Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας Ελένη Λέκκα, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Ανάπτυξης Τουρισμού και Προστασίας Καταναλωτή Φανή Λέκκα.
Ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου Θανάσης Βλαχοπιώτης.
Την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ιωάννης Κεχρής, οΑντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Βασίλειος Γιαννακόπουλος.
Από το Α.Τ. Αμαρουσίου ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθανάσιος Φυλακτάκης ο Διοικητής Ιωάννης Αντωνόπουλος.
Ο Πρόεδρος του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.
Ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΨΝΑ (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής) Κωνσταντίνος Δούρος.
Ο Πρόεδρος της Β4 ΝΟΔΕ ΝΔ Σπύρος Αβραμάκος, ο Πρόεδρος της Τ.Ο. ΝΔ Αμαρουσίου Χρήστος Μπελεγράτης, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Αμαρουσίου Ηλίας Ζορμπαλάς.
Ο Πρόεδρος Π.Ε.Κ.Α. (Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών) και Σ.Α.Κ.Α. (Συνεταιρισμός Αγγειοπλαστών και Κεραμιστών Αμαρουσίου) ΝίκοςΒαλλάτος.
Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Μάχη Νικολαράκου.
Τέλος, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, Διευθυντές Σχολείων Α΄βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και Φορείς και Παράγοντες της Πόλης του Αμαρουσίου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Μαρούσι,31 Μαΐου 2022