Ξεκίνησε σήμερα η δωρεάν διανομή καφέ κάδων κουζίνας
Η συλλογή των βιοαποβλήτων σε ειδικούς κάδους είναι μια απλή διαδικασία αλλά η συμμετοχή σε μια δράση που δίνει νέα ζωή σε προϊόντα που θα κατέληγαν στη χωματερή είναι από μονή της μια πράξη προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και βελτιώσεις της ίδιας μας της ζωής .
Δωρεάν διανομή καφέ μικρών κάδων κουζίνας
Έτσι λοιπόν και ο Δήμος Πεντέλης με σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον -βελτιώνουμε την ζωή μας» ξεκίνησε σήμερα στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής την δωρεάν διανομή καφέ μικρών κάδων κουζίνας καθώς και το αντίστοιχο ενημερωτικό υλικό αρχικά από την περιοχή της Καλλιθέας -Πεντέλης .
Σκοπός του προγράμματος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μείωση των απορριμμάτων και η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών.
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστας Καλιανιώτης , και η Τοπικός Σύμβουλος του Δήμου Μελισσίων Ελένη Σκιαδά μαζί με τους υπαλλήλους του Δήμου έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους κατοίκους της πόλης και επικοινωνούν τα οφέλη της συμμετοχής τους στην δράση αυτή ενώ παράλληλα απαντούν σε κάθε απορία των πολιτών σχετικά με το νέο ρεύμα ανακύκλωσης του καφέ κάδου οργανικών απόβλητων .
Δωρεάν διανομή κάδων κομποστοποίησης
Στον Δήμο Πεντέλης προχώρησαν λίγο περισσότερο ώστε να διευκολύνουν τους δημότες που το επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και της οικιακής κομματοποίησης μοιράζοντας ειδικούς κάδους μετά από αίτηση των πολιτών .
Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος με πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.
Οδηγίες για τον καφέ κάδο
Στον καφέ κάδο ρίχνουμε: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.
Στον καφέ κάδο ΔΕΝ ρίχνουμε: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, στάχτη, αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κατοικίδιων.
Πρακτικές συμβουλές
Αφήνουμε τα υγρά υπολείμματα να στραγγίξουν πριν τα απορρίψουμε στον κάδο ή τα τυλίγουμε με εφημερίδα/χαρτί.
Απορρίπτουμε τα υπολείμματα τροφών είτε σε σακούλες (βιοαποδομήσιμες/ κομποστοποιήσιμες ή χάρτινες μαναβικής) είτε χύμα.
Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας.