Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ
Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής : Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση και την πράσινη αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναδείξαμε το έργο μας τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αντί κάποιοι να μιλούν για καύση, ας συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια να αυξήσουμε την ανακύκλωση.
Παρά την θεσμικά απρεπή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ακυρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής , μην αναγνωρίζοντας στη Διοίκηση το κατοχυρωμένο από τη νομοθεσία δικαίωμα της να καθορίσει το πότε και το πως θα διεξαχθεί η δημοκρατική συζήτηση για την ψήφιση της στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ , τελικά η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά και μετά από εκτενή διάλογο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Με την υπερψήφιση της ΣΜΠΕ σηματοδοτείται η οριστική στροφή της Περιφέρειας Αττικής στη νέα εποχή, όσον αφορά την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων.
7 βήματα με τα οποία αλλάζει η Αττική ,τον τρόπο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της.
Όπως αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ , από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έγιναν 7 σημαντικά βήματα, για να μπορέσει επιτέλους η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης για τους Δήμους
Ολοκληρώθηκε ο μεγαλύτερος διαγωνισμός εξοπλισμού ανακύκλωσης , με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και μηδενικό κόστος για δήμους και δημότες , ύψους 93 εκ. ευρώ.
Με τον εξοπλισμό αυτό δημιουργούμε έναν «ενιαίο καμβά» υποδομών ανακύκλωσης, σε 56 μέχρι σήμερα δήμους. Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε 11 Δήμους, 14 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης και 7 Υπόγειες Γωνιές Ανακύκλωσης.
Τους επόμενους μήνες , αναμένεται η επιτάχυνση του προγράμματος και η τοποθέτηση σχεδόν όλου του εξοπλισμού πριν το καλοκαίρι του 2023.
60 Κινητά «πράσινα σημεία» σε όλη την Αττική
Με 60 Κινητά Πράσινα Σημεία που ήδη κυκλοφορούν στην Αττική , συλλέγουμε υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση. Εκτελούνται
πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και έχουν γραφτεί πάνω από 200.000 πολίτες ως χρήστες της κάρτας επιβράβευσης ανακύκλωσης.
Βάζουμε τον καφέ κάδο στη ζωή μας
Από την πρώτη μέρα δώσαμε μεγάλη έμφαση στη διακριτή συλλογή βιοαποβλήτων. Θέλουμε όλοι οι Δήμοι να αποκτήσουν την πρακτική δυνατότητα να οργανώσουν προγράμματα διακριτής συλλογής και να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό άμεσα.
Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει:
126 υπερσύγχρονα «καφέ» οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων σε 55 δήμους, και έρχονται άλλα 74 τους επόμενους μήνες
Πάνω από 30.000 καφέ κάδους και 15.000 τους επόμενους μήνες
40 από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν προγράμματα διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων και οι εκτρεπόμενες από την ταφή ποσότητες έχουν 8πλασιαστεί , σε σχέση με το 2019.
Νέες υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων
Όσον αφορά της νέες υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, με στόχο να εκτρέψουμε πάνω από 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή:
Ξεκινήσαμε από το μηδέν την προετοιμασία 10 αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης.
Έχουμε ήδη καταθέσει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα της Ραφήνας και τη μονάδα του Λαυρίου.
Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η ΜΠΕ για τη μονάδα του Κορωπίου.
Ενώ ως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να προχωρήσουν οι μονάδες στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Τροιζηνία, ενώ οι υπόλοιπες θα ωριμάσουν εντός του 2023.
Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη από το νέο ΕΣΠΑ.
Περιφέρεια, Δήμοι κι ΕΔΣΝΑ «μια γροθιά».
Στον ΕΔΣΝΑ , στον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι Δήμοι έχουν και ισχυρή φωνή, αλλά και πλειοψηφική παρουσία .
Υποστηρίξαμε όλους τους Δήμους για την κατάρτιση των απαραίτητων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε 55 εκ των 66 δήμων , ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.
Δημιουργήσαμε HelpDesk για την υποστήριξη τους σε θέματα αναζήτησης λύσεων και χρηματοδοτήσεων.
Σύγχρονες υποδομές για την προώθηση των στόχων
της κυκλικής οικονομίας.
Τα προηγούμενα χρόνια δεν κατασκευάστηκε ούτε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αντίθεση με αυτή την πρακτική , μέχρι στιγμής , υλοποιούμε 2 μεγάλες υποδομές Π/Υ 130 εκ. ευρώ με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων κι άλλα 2 έργα, Π/Υ 640 εκ. ευρώ με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό :
Προχωρήσαμε άμεσα στη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο.
Δημοπρατήσαμε τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού, εκπληρώνοντας τη νομική αλλά και πραγματική μας υποχρέωση για ολοκληρωμένη διαχείριση. Η διαδικασία δημοπράτησης έχει ολοκληρωθεί από μεριάς ΕΔΣΝΑ ωστόσο εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.
Προχωράμε την υλοποίηση του ΣΔΙΤ που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Πειραιά. Έχει ολοκληρωθεί και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και εντός του έτους αναμένεται η τελική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί η ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΝ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.
Άμεσα προχωρά και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού θα γίνει σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των μελετών αναζήτησης χώρων που είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δεσμευτεί και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό ότι η λύση θα είναι εκτός της ΟΕΔΑ Φυλής.
Θα κάνουμε τα πάντα για για να υλοποιήσουμε τις 6 μονάδες , όπως αναφέρει ο ΠΕΣΔΑ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το δίκαιο περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά.
Αναμένουμε εντός του 2022 την ολοκλήρωση των μελετών αναζήτησης χώρων για τη Νοτιοανατολική Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών για να αποφασίσουμε αν και με ποιους όρους θα προχωρήσουμε και σε δημοπράτηση και αυτών των δύο έργων, έτσι ώστε να προωθείται το σύνολο του σχεδιασμού.
Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και εντός του Οκτωβρίου θα δημοπρατήσουμε το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ύδρας, με προϋπολογισμό σχεδόν 12 εκ. ευρώ που λύνει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών του πανέμορφου αυτού νησιού.
Η Αττική είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναχρησιμοποίηση, δρομολογώντας νέες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής
Για πρώτη φορά, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, έχουμε πλέον «καθαρή» εικόνα πόσο ανακυκλώνει κάθε Δήμος.
Τα ψέματα της κας Δούρου για την καύση των απορριμμάτων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση σε αυτούς που ψευδώς υποστήριξαν πως το νέο ΠΕΣΔΑ προωθεί την καύση των απορριμμάτων. Δόθηκε έμφαση πως το σχέδιο της σημερινής Διοίκησης δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση , την επαναχρησιμοποίηση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Πουθενά στον ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπεται μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης στην Αττική. Η πρόβλεψη για αυτού του είδους τις μονάδες υπάρχει στο νέο Εθνικό Σχέδιο , την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη .
Όμως η αρμοδιότητα για χωροθέτηση και λειτουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης ανήκει στο ΥΠΕΝ. Και να θέλαμε ως ΕΔΣΝΑ και Περιφέρεια Αττικής να φτιάξουμε μια τέτοια μονάδα, δεν έχουμε την αρμοδιότητα.
Αν μελλοντικά το ΥΠΕΝ προτείνει τη χωροθέτηση μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης στην Αττική, ως Περιφέρεια Αττικής θα φέρουμε ξανά σε διαδικασία διαβούλευσης κι έγκρισης τόσο τον ΠΕΣΔΑ όσο και την ΣΜΠΕ, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν.
Στον ψευδέστατο ισχυρισμό της κας Δούρουότι οι εργολάβοι θέλουν αδιέξοδο για να κάνουν μονάδα καύσης , πήρε την καθαρή απάντηση πως « η δική της αδράνεια την περίοδο που ήταν περιφερειάρχης , όσον αφορά την μη επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, είναι αυτή που έφερε την Αττική προ αδιεξόδου και άνοιξε την όρεξη σε όσους προωθούν ως λύση, την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Και δική της αντιπεριφερειάρχης ήταν αυτή ( η κα Βασιλική Λάσκαρη), η οποία μίλησε για «ενεργειακή αξιοποίηση» το Φεβρουάριο του 2015. Ως Περιφερειάρχης η κα Δούρου δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση, δεν χωροθέτησε καμία νέα μονάδα επεξεργασίας , ούτε ένα πράσινο σημείο, δεν προχώρησε ούτε ένα έργο ώστε να μην θάβονται σκουπίδια στη Φυλή. Το μόνο έργο που δρομολόγησε ήταν η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής τον οποίο κατά τα άλλα ήθελε να κλείσει ».
Επίσης, από πλευράς Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής τονίστηκε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν ψάξαμε να βρούμε λύσεις με μεταφορά σκουπιδιών στην Κίνα, όπως έκαναν στελέχη της παράταξης της κας Δούρου, την εποχή που ήταν περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ».
Γιατί δεν υπάρχουν χωροθετήσεις στον νέο ΠΕΣΔΑ
Στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ απαντήθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον εισηγητή της πλειοψηφίας, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη , και το ερώτημα γιατί ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει τις χωροθετήσεις των νέων μονάδων που προβλέπεται να κατασκευαστούν.
Ξεκαθαρίστηκε ότι :
Ούτε στον ΠΕΣΔΑ του 2016 υπήρχαν οι χωροθετήσεις για τις τέσσερις μονάδες που προέβλεπε ( 2 για τον Κεντρικό Τομέα κι από μια σε Πειραιά και Νότια Αττική).
Το ΠΕΣΔΑ εκ του νόμου δεν κάνει χωροθετήσεις σε συγκεκριμένα «οικόπεδα», αλλά αυτές έπονται και γίνονται με βάση , τις προτεινόμενες διαχειριστικές ενότητες που ορίζονται στο ΠΕΣΔΑ, τα κριτήρια προτίμησης που θεσμοθετούνται στο ΠΕΣΔΑ, καθώς και τις δυναμικότητες σχεδιασμού πο προκύπτουν.
Το ΠΕΣΔΑ δημιουργεί το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν στη συνέχεια οι χωροθετήσεις και ορίζει ευρύτερες περιοχές εξυπηρέτησης .
Η σημερινή Διοίκηση εκπονεί 4 μελέτες αναζήτησης χώρων , για τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας σε Πειραιά, Κεντρικό Τομέα, Βόρειο Τομέα και Νοτιοανατολική Αττική.
Κάλεσμα ενότητας για προώθηση της ανακύκλωσης.
Τα σκουπίδια δεν έχουν κόμμα και χρώμα.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε από τους συμβούλους όλων των παρατάξεων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες της Αττικής να ανακυκλώνουν περισσότερο.
Αντί να συζητούν αν , πότε κι εφόσον αποφασιστεί από άλλους αν θα λειτουργήσει μονάδα ενεργειακής επεξεργασίας στην Αττική, να συνεργαστούν προκειμένου να επεκτείνουμε και εντατικοποιήσουμε την ανακύκλωση, να πιάσουμε τους στόχους μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων και να δώσουμε βάρος στην επαναχρησιμοποίηση .
Αυτός τόνισε είναι ο καλύτερος τρόπος « να κάνουμε τη διαφορά σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού αλλά και πολιτικής ουσίας. Τα σκουπίδια δεν έχουν ούτε κόμμα , ούτε χρώμα» .
Επισυνάπτεται η παρουσίαση των μελετητών
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ22/09/2022