Τελευταίο αντίο για τον Τάκη Καφετζή – Το συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου
Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι θα πουν σήμερα, Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023, στις 5 το απόγευμα, στον ναό του Αγ. Νικολάου Χαλανδρίου, το τελευταίο αντίο στον Τάκη Καφετζή.
Η απώλεια του κορυφαίου πολιτικού επιστήμονα και συγγραφέα Τάκη Καφετζή, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή, στις 29 Ιουνίου 2023, προκάλεσε βαθύτατη θλίψη σε οικείους και φίλους, αλλά και στην επιστημονική κοινότητα, καθώς υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες της Πολιτικής Επιστήμης και της Κοινωνικής Έρευνας στη χώρα μας.
«Αποχαιρετούμε σήμερα, με βαθιά θλίψη, τον Τάκη Καφετζή, έναν άνθρωπο που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον αντιδικτατορικό αγώνα, την Πολιτική Επιστήμη και την Κοινωνική Έρευνα στην Ελλάδα, με το σημαντικό επιστημονικό του έργο. Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη βαθιά αγάπη του για την επιστήμη και τον άνθρωπο, όπως και την ανιδιοτελή προσφορά του στην κοινωνία. Η τελευταία του επιθυμία να δωρίσει την προσωπική του βιβλιοθήκη του στον Δήμο Χαλανδρίου, σφραγίζει με τον πιο ανεξίτηλο τρόπο το πέρασμά του από την πόλη μας. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους του και μαζί τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη μας για το πολύτιμο δώρο που πρόσφερε στην πόλης μας. Το Χαλάνδρι θα τον θυμάται για πάντα», σημείωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.
Ο Τάκης Καφετζής είχε σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες, στην Αθήνα και το Παρίσι, αναδείχθηκε διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ για 20 χρόνια ήταν ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναγνώριση του έργου του Κέντρου στο διεθνές ερευνητικό πεδίο.
Δίδαξε ως καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το έργο του και τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του αφορούσαν ζητήματα πολιτικής κουλτούρας, θεωρίας Κράτους και Δημοκρατίας, εθνικισμού και εμπειρικής πολιτικής ανάλυσης.
Πολυγραφότατος, ο Τάκης Καφετζής, υπήρξε μέλος της συντακτικής ομάδας του ιστορικού περιοδικού «ΑΝΤΙ», συνεργάτης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και της «Εφημερίδας των Συντακτών» ενώ συμμετείχε σε συλλογικές εκδόσεις για θέματα πολιτικής επιστήμης.
Ως συνεργάτης του Κωνσταντίνου Τσουκαλά και του Ηλία Νικολακόπουλου, συνέβαλε, μετά τη δικτατορία, στην ανάδειξη των Ελλήνων πολιτικών και κοινωνικών επιστημόνων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής κοινότητας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ