«Βιομηχανία πορνό στην Ιαπωνία» Μια προσοδοφόρα βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων
Μια πραγματικά προσοδοφόρα βιομηχανία που απασχολεί 10.000 ηθοποιούς με έσοδα πάνω από 380εκατ. δολαρίων το χρόνο. Ενδεικτικό είναι πως γυρίζονται κάθε μήνα πάνω από 4.500 βίντεο.
Εξάγουν παραγωγές και διανέμουν ταινίες πορνό σε όλες τις γειτονικές χώρες αλλά και παγκόσμια. Για παράδειγμα η Νότια Κορέα, όπου η παραγωγή και η διανομή πορνογραφικού υλικού είναι επίσημα απαγορευμένη είναι ένας από τους σημαντικούς εξαγωγείς ταινιών. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της επιτυχίας της, αρκεί να αναφερθεί ότι στην Ταϊπέι, την πρωτεύουσα της Ταιβάν, κάποτε εκδίδονταν κάρτες του μετρό με σφραγίδα, που απεικόνιζε μια Γιαπωνέζα σταρ του πορνό.
The Japanese porn industry is estimated to churn out 4,500 videos a month, to generate about 55bn yen (about $380m) a year, and to employ around 10,000 actors and performers https://t.co/lWGM9ThQ1k
— The Economist (@TheEconomist) August 19, 2023
Τον Μάιο του 2022 η κυβέρνηση της χώρας στην προσπάθεια να βάλει φρένο στην ανεξέλικτη βιομηχανία πορνό ψήφισε έναν νόμο που στόχευε να περιορίσει την μάστιγα του εξαναγκασμού που είχαν βιώσει χιλιάδες κορίτσια κυρίως φτωχότερων οικονομικών τάξεων. Ο νόμος υποχρεώνει τις εταιρείες να υπογράφουν συμβάσεις με τους συμμετέχοντες στις ταινίες πορνό, στις οποίες διευκρινίζεται επακριβώς τι αναμένεται να κάνουν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Όποια εταιρεία δεν συμμορφώνονταν με τα προβλεπόμενα επισείει μεγάλα πρόστιμα. Η ψήφιση ενός τέτοιου νόμου από το ανδροκρατούμενο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, όπου μόλις το 15% των βουλευτών είναι γυναίκες ήταν «θαύμα», δηλώνει στο βρετανικό περιοδικό ο Σιομούρα Αγιάκα, ο οποίος ηγήθηκε της σχετικής πρωτοβουλίας ως μέλος του αντιπολιτευόμενου Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος. «Είναι ένα τεράστιο βήμα για την προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση».
Η της βιομηχανίας πορνό της Ιαπωνίας δεν σταματούσε πουθενά μάλιστα το 2020, μια κυβερνητική έρευνα αποκάλυψε ότι μία στις τέσσερις γυναίκες κάτω των 40 ετών είχαν προσεγγιστεί, ενώ περπατούσαν στο δρόμο με την πρόταση να γίνουν μοντέλα. Από αυτές που συμφώνησαν να κυνηγήσουν τον συγκεκριμένο επαγγελματικό δρόμο ένα 14% υποχρεώθηκε σε σεξουαλικές πράξεις. Το πρόβλημα έγινε ακόμα χειρότερο, όταν τον περασμένο χρόνο η Ιαπωνία κατέβασε την νόμιμη ηλικία ενηλικίωσης από τα 20 στα 18 χρόνια. Οι ακτιβιστές της χώρας απευθύνουν έκτοτε συνεχείς προειδοποιήσεις ότι οι έφηβοι μπορούν να γίνουν εύκολη λεία των επιτηδείων, που στρατολογούν συνεχώς νέα άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες της τεράστιες αυτής βιομηχανίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ανησυχίας, ο νέος νόμος, που πέρασε σε διάστημα αστραπής μόλις τριών μηνών, δεν έγινε δεκτός από τις περισσότερες εργαζόμενες στον κλάδο. Κι αυτό γιατί θεωρούνται εκτός πραγματικότητες οι διατάξεις του που απαγορεύουν σε μια ηθοποιό να κάνει γυρίσματα για ένα μήνα αφότου υπογραφούν τα συμβόλαια, αλλά και την κυκλοφορία των σχετικά βίντεο για τέσσερις μήνες αφότου γυρίστηκαν.
Η μη κυβερνητική οργάνωση «PAPS» που βοηθά τα θύματα της βιομηχανίας πορνό της Ιαπωνίας εξηγεί πως πραγματικά δεν υπάρχει κανένα είδος συναίνεσης στη βιομηχανία του σεξ στην χώρα .
Το 2017 έγιναν απανωτές αποκαλύψεις για γυναίκες, που εξαναγκάστηκαν να γίνουν πρωταγωνίστριες ερωτικών ταινιών, αλλά το επίσημο κράτος δεν μπόρεσε ουσιαστικά να αντιδράσει. Όμως ήταν η χρονιά που δημιουργήθηκε η οργάνωσης AV Human Rights Ethics Organisation. Χάριν του τεράστιου κέρδους δεν υπήρχε πραγματική πρόθεση από κανένα να βελτιώσει τα πράγματα στην χώρα.