Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Βάσως Μαυρουδή «Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό» στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου
Στην κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου παρουσιάστηκε, τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου,το νέο παραμύθι της Βάσως Μαυρουδή «Η πεταλούδα με το τσακισμένο φτερό», στη γεμάτη συγκίνηση, ευαισθησία και ευγένεια ψυχής εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Χαλανδρίου και οι εκδόσειςiWrite.
«Αποδοχή του διαφορετικού, αλληλεγγύη, σημαντικότητα της μοναδικότητας, φιλία μεταξύ ανόμοιων υπάρξεων» είναι μερικά από μηνύματα που περνάει το παραμύθι, όπως τα συνόψισε η δημοσιογράφος Ελένη Τσερεζόλε, που συντόνισε την εκδήλωση.
Για το βιβλίο μίλησαν η συγγραφέας Βάσω Μαυρουδή, ο σκηνοθέτης- συγγραφέας και αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χαλανδρίου, Σέργιος Γκάκας, καθώς και η κοινωνική λειτουργός-ανάπηρη, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου, Δήμητρα (Μιμή) Γκασούκα.
«Ήθελα να μιλήσω για την επίδραση του τυχαίου στη ζωή μας, για την αναπηρία, τη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη, την αγάπη, το νοιάξιμο, καθώς και για τον θάνατο, που είναι το δεύτερο βασικό στοιχείο τής ζωής μας», σημείωσε η συγγραφέας.
Η Μιμή Γκασούκα στάθηκε στο ότι το παραμύθι αυτό μπορεί να διαβαστεί σε παιδιά από γονείς, αλλά και από παιδιά στους γονείς, και να αποτελέσει εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς και θεραπευτές και εξήγησε: «Τα μηνύματα που περνάνε μέσα από το συγκεκριμένο παραμύθι είναι βαθιά φιλοσοφικά και ανυψώνουν το αίσθημα της αλληλεγγύης, της φιλίας και της αγάπης, αυτά που θα έπρεπε να είναι το ζητούμενο για όλες και όλους μας. Μας φέρνει πιο κοντά σε αυτό που ήμασταν ως παιδιά, σε αυτό που πραγματικά είμαστε και θέλουμε να προσφέρουμε ξανά στα παιδιά μας αλλά και στο εσωτερικό μας παιδί, που θέλει να ξαναθυμηθεί τις έννοιες της φιλίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης για να μαλακώσει η ψυχή του».
Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις που του δημιούργησε η ανάγνωση του βιβλίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας είπε, μεταξύ άλλων:«τελειώνοντας την ιστορία της πεταλούδας με το σπασμένο φτερό έμεινα με τη γεύση – ή μάλλον με τη σιγουριά ότι εμείς καθορίζουμε τις ζωές μας, όταν κατανοούμε τον κόσμο που ζούμε και προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια, απλόχερα σε όποιο πλάσμα έχει ανάγκη. Άλλωστε όλες και όλοι είμαστε πεταλούδες με τσακισμένα φτερά.
»Νομίζω ότι τα βότανα που φτιάχνει η πεταλούδα Φρύνη για να θεραπεύει τις πιο απίθανες αρρώστιες, μπορούμε – αν θέλουμε – να τα ανακαλύψουμε κι εμείς και να τα παρασκευάσουμε και να τα προσφέρουμε γιατρεύοντας πληγές. Οι πληγές του κόσμου είναι πολλές και διαφορετικές και χρειάζονται τα βότανα που θα εφεύρουμε εμείς και θα παράγονται από την επώνυμη εταιρεία που λέγεται “αλληλεγγύη και αγάπη χωρίς όρια και διακρίσεις”. Μπορεί το βιβλίο να μιλάει για μια μαχήτρια της ζωής, Μπορεί να καταλήγει στο πώς ένας θάνατος μπορεί να είναι άξιος και όμορφος. Οπωσδήποτε όμως μιλάει για την ευτυχία που νοιώθεις όταν δίνεις και δίνεσαι. Για την αξία των πολύχρωμων πραγμάτων. Για την ανάγκη συνύπαρξης με το διαφορετικό: “Η μολόχα φυτρώνει δίπλα στην τσουκνίδα για να μας θεραπεύει από το τσίμπημά της”. Μιλάει και μας προτείνει να πάρουμε μέρος στη μεγάλη γιορτή του έρωτα και της αιώνιας άνοιξης», είπε ο Σέργιος Γκάκας.
Η ιστορία του παραμυθιού γεννήθηκε, όπως είπε η Βάσω Μαυρουδή, με αφορμή κάποια σημαντικά γεγονότα της ζωής της, όπως ο θάνατος τής βαφτιστήρας της Φρύνης Παπαδάτου στα 22της χρόνια. Υπήρξε κόρη της αγαπημένης της φίλης Κατερίνας Σαμαρά, η οποία έχει εικονογραφήσει το βιβλίο.
Η εικαστικός και ακαδημαϊκός Κατερίνα Σαμαρά που ήταν παρούσα στην εκδήλωση δήλωσε ευγνώμων για το έργο της Βάσως Μαρουδή, που, όπως είπε, την κάνει να πιστεύει ότι η κόρη της ζει και ταξιδεύει ανάμεσα στους ανθρώπους, έχοντας αφήσειτο αχνάρι της στον κόσμο, μέσω του βιβλίου.
Τα έργα της εικονογράφησης του βιβλίου εκτίθενται στο φουαγιέ του Κέντρου Νεότητας μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Η έκθεση είναι επισκέψιμη από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ