«Αθλητισμός και Αντίσταση» στη λήθη – Το επίκαιρο μήνυμα της εκδήλωσης τιμής
Η ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης αλλά και η αξία της αντίστασης στο φασισμό, μέσα από τους αθλητικούς χώρους, αναδείχτηκαν μέσα από την εκδήλωση «Αθλητισμός και Αντίσταση», που πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, από τον Δήμο Χαλανδρίου και την πρωτοβουλία φιλάθλων «Επίσκυρον», παρουσία πολλών αθλητικών παραγόντων και αιρετών.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης φωτίστηκε ο ρόλος και η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών στο μέτωπο της Αλβανίας αλλά και στις πράξεις αντίστασης, αλληλεγγύης και στήριξης του δοκιμαζόμενου λαού, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
«Γράφτηκαν σελίδες ξεχασμένης δόξας» στο μέτωπο της Αλβανίας και τα χρόνια της Κατοχής, όπως είπε ο δημοσιογράφος – ερευνητής Γιάννης Γεωργάκης. Και πράγματι, αν αναλογιστούμε ότιδυο ποδοσφαιρικές μορφές της εποχής, ο Μίμης Πιερράκος του Παναθηναϊκού και ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος του Ολυμπιακού, πολέμησαν δίπλα ο ένας στον άλλο στο αλβανικό μέτωπο ή ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ κατέβηκαν σε κοινή αντικατοχική διαδήλωση, το 1942, μετά από τη ματαίωση του μεταξύ τους φιλικού αγώνα στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας. Ο ίδιος ανέδειξε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, τονίζοντας ότι «χωρίς ιστορική μνήμη δεν υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα».
Εκατοντάδες τα περιστατικά αντίστασης κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους–σε πολλά από αυτά αναφέρθηκε ο επίσης δημοσιογράφος – ερευνητής Νάσος Μπράτσος- από τους αθλητές της εποχής, που δρούσαν μέσα από την Ελληνική Ένωση Αθλητών αλλά και μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ. Συνδέοντας το παρελθόν με το σήμερα, ο κ. Μπράτσος τόνισε ότι οι αθλητικοί χώροι, που έχουν μεγάλη διείσδυση στην κοινωνία, μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως φυτώρια αντίστασης στο φασισμό, θυμίζοντας ότι τη δεκαετία του ’90, αποτέλεσαν, δυστυχώς, τους χώρους όπου η Χρυσή Αυγή στρατολόγησε πολλά από τα μέλη της.
Μια άλλη πτυχή των ιστορικών γεγονότων της εποχής, που λίγοι γνώριζαν πριν από την εκδήλωση, είναι ότι ο βαλκανιονίκης και γιατρός Γρηγόρης Λαμπράκης, που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς το 1963, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Αθλητών, όπως ανέφερε ο γιός του και πρόεδρος του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, κ. Γρηγόρης Λαμπράκης. Η Ελληνική Ένωση Αθλητών στήριξε με πολλούς τρόπους τους αθλητές και τις οικογένειές τους στα χρόνια της Κατοχής, αλλά και τις δράσεις αντίστασης κατά των κατακτητών.
Από την ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που συντόνισε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και πρόεδρος του «Επίσκυρον» Νίκος Μάλλιαρης, κρατάμε επίσης την παρέμβαση του προέδρου της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ), κ. Χρήστου Οικονόμου, στο τέλος των ομιλιών, ο οποίος τόνισε την ανάγκη «η ιστορία της αντίστασης να διδαχθεί, να την μάθει η νεολαία, γιατί ως κοινωνία χάνουμε τη μνήμη μας και οδηγούμαστε σε αποσύνθεση».
Παραβρέθηκαν, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές Χρήστος Αρδίζογλου και Νίκος Πανταζής, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Γιάννης Παπαδάτος, ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Αθηνών Γαβρήλος Παπαδόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και πρόεδρος του ΠΑΚ Χαλανδρίου, Νίκος Σκιαδάς, οι ζωγράφοι και μέλη του «Επίσκυρον» Νίκος Οικονομίδης και Πέτρος Ζουμπουλάκης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Χριστίνα Μαχαίρα, Δημήτρης Βασιλόπουλος, Αλέξης Μαυραγάνης και Ευθύμιος Κουράσης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου Τάνια Καραγιάννη, ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρης Ρώμας και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ο 90χρονος βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Σμύρνης και του Ολυμπιακού, Σάββας Παπάζογλου, έστειλε χαιρετισμό στην εκδήλωση, εκφράζοντα τη λύπη του που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, για λόγους υγείας.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ