Αγωγή κατέθεσε το TikTok κατά του νόμου για την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ
Την Τρίτη 7/5 η TikTok και η κινεζική μητρική της εταιρεία ByteDance κατέθεσαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας να εμποδίσουν τον νόμο που υπέγραψε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εξαναγκάζει την κινεζική εταιρεία να πουλήσει την εφαρμογή που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, αλλιώς θα απαγορευτεί η χρήση της.
Συγκεκριμένα οιι εταιρείες δήλωσαν ότι κατέθεσαν αγωγή στο Εφετείο της Κολούμπια, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος παραβιάζει το αμερικανικό Σύνταγμα για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και ότι προσκρούει στο άρθρο 1 για την προστασία της ελευθερίας του λόγου. Ο νόμος, που υπογράφηκε από τον Μπάιντεν στις 24 Απριλίου, δίνει στην κινεζική ByteDance προθεσμία μέχρι τις 19 Ιανουαρίου του επόμενους έτους για να πουλήσει το TikTok.
Η TikTok έδωσε αντίγραφο της αγωγής της στο Reuters.
Η αγωγή αναφέρει ότι η πώληση «είναι απλά αδύνατη: ούτε εμπορικά, ούτε τεχνολογικά, ούτε νομικά. … Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: ο νόμος θα επιβάλει το κλείσιμο του TikTok μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025, φιμώνοντας τα 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να επικοινωνούν με τρόπους που δεν μπορούν να αναπαραχθούν αλλού».
Με βάση τις ανησυχίες των Αμερικανών νομοθέτων ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών μέσω της εφαρμογής, το μέτρο ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Κογκρέσο λίγες εβδομάδες μετά την εισαγωγή του.
Η αγωγή αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η TikTok έχει δαπανήσει 2 δισεκατομμύρια δολάριαγια να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών των ΗΠΑ και ανέλαβε πρόσθετες δεσμεύσεις σε ένα σχέδιο συμφωνίας εθνικής ασφάλειας 90 σελίδων που αναπτύχθηκε μέσω διαπραγματεύσεων με την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS).
Αυτή περιελάμβανε τη συμφωνία για μια «επιλογή διακοπής λειτουργίας» που θα έδινε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ την εξουσία να αναστείλει το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν παραβίαζε ορισμένες υποχρεώσεις, σύμφωνα με την αγωγή.
Τον Αύγουστο του 2022, αναφέρει η αγωγή, η CFIUS σταμάτησε να συμμετέχει σε ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία και τον Μάρτιο του 2023 «επέμεινε ότι η ByteDance θα έπρεπε να εκποιήσει την επιχείρηση TikTok στις ΗΠΑ».
Η τετραετής μάχη για το TikTok είναι ένα σημαντικό μέτωπο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση για το διαδίκτυο και την τεχνολογία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Τον Απρίλιο, η Apple είπε ότι η Κίνα της έδωσε εντολή να αφαιρέσει το WhatsApp και τα Threads των Meta Platforms από το App Store της στην Κίνα λόγω ανησυχιών για την κινεζική εθνική ασφάλεια.