Η Κίνα δημιουργεί το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο μήκους 400 χλμ.! – Θα τροφοδοτεί με ενέργεια όλο το Πεκίνο
Αναμένεται να επιτύχει μέγιστη παραγωγική ικανότητα 100 γιγαβάτ, με ετήσια παραγωγή που προβλέπεται στα 180 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), υπερβαίνοντας σημαντικά την τρέχουσα κατανάλωση του Πεκίνου περίπου 135, 8 δισεκατομμύρια kWh ετησίως.
Η Κίνα δημιουργεί το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο μήκους 400 χλμ.! – Θα τροφοδοτεί με ενέργεια όλο το Πεκίνο.
Η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταικό πάρκο στον κόσμο γνωστό ως “Solar Great Wall, το οποίο στοχεύει να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Πεκίνου έως το 2030.
Το Solar Great Wall θα εκτείνεται περίπου 400 χιλιόμετρα κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού στη βόρεια Κίνα, συγκεκριμένα στην περιοχή Kubuqi Desert της Εσωτερικής Μογγολίας.
Το τείχος θα έχει πλάτος 5 χιλιόμετρα.
Αναμένεται να επιτύχει μέγιστη παραγωγική ικανότητα 100 γιγαβάτ, με ετήσια παραγωγή που προβλέπεται στα 180 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh), υπερβαίνοντας σημαντικά την τρέχουσα κατανάλωση του Πεκίνου περίπου 135, 8 δισεκατομμύρια kWh ετησίως.
https://www.facebook.com/ChinaGlobalTVNetwork/videos/862861272076000/
Το έργο έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και για την καταπολέμηση της ερημοποίησης στην περιοχή. Στοχεύει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας παρέχοντας σκιά και αποτρέποντας τη διάβρωση του εδάφους, η οποία μπορεί να βελτιώσει τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το “Solar Great Wall” της Κίνας στοχεύει να παράγει 100 γιγαβάτ έως το 2030, παρέχοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το Πεκίνο, δημιουργώντας 50.000 θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την ερημοποίηση, και επενδύοντας έως και 100 δισεκατομμύρια $ σε ηλιακή υποδομή κατά μήκος του Κίτρινου Ποταμού.
Περίπου 50.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν έως το 2030, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες και αυξάνοντας τα μέσα εισοδήματα για τους κατοίκους κατά πάνω από 20.000 RMB (£2.300) ετησίως.
Η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 12, 6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα ετησίως και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 31, 3 εκατομμύρια τόνους.
Χρονοδιάγραμμα και Επένδυση
Η πρωτοπορία για το Ηλιακό Σινικό Τείχος ξεκίνησε στις αρχές του 2024, με την ολοκλήρωση να στοχεύει για το 2030. Η εκτιμώμενη επένδυση για το έργο θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 100 δισεκατομμύρια $, αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί συγκεκριμένες οικονομικές λεπτομέρειες.
Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη εγκατασταθεί περίπου 5,4 γιγαβάτ ηλιακής ισχύος, παρουσιάζοντας σημαντική πρόοδο σε αυτό το τεράστιο έργο υποδομής.
Το Ηλιακό Σινικό Τείχος αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο στοιχείο της στρατηγικής της Κίνας για τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. Αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια σε τόσο μεγάλη κλίμακα, η Κίνα ελπίζει να δημιουργήσει προηγούμενο για παρόμοιες πρωτοβουλίες παγκοσμίως, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τόσο τις ενεργειακές ανάγκες όσο και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.