Ένα διήμερο αφιερωμένο στην ανεκτικότητα και την πρόληψη των διακρίσεων στη Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA)
Με αφορμή την άφιξη της περιοδεύουσας έκθεσης από το Detmold της Γερμανίας με τίτλο «Η δύναμη της ανεκτικότητας» (ToleranzRäume) στη Γερμανική Σχολή Αθηνών (DSA) πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 δύο σημαντικές εκδηλώσεις.
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου μαθητές και μαθήτριες της DSA είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ημερίδα «Η ανεκτικότητα ξεκινά από εσένα!», στην οποία συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική, τον πολιτισμό, την επιστήμη και φορείς κοινωνικών δράσεων. Ειδικότερα, στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Δρ Ηρακλής Μοσκώφ, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Toleranz-Tunnel, Δρ Jarek Korczynski, η θρησκειολόγος και εθνολόγος Leyla Jagiella, η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Αφρικανών γυναικών στην Ελλάδα, Loretta Macauley και ο τραγουδιστής, ηθοποιός και μουσικός παραγωγός, Jerome Kaluta. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας απαντήθηκαν ερωτήματα των μαθητών/ τριών αναφορικά με κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας, όπως η ενσωμάτωση των μεταναστών, ο ρατσισμός απέναντι σε διεμφυλικά άτομα, ο θρησκευτικός φανατισμός, ο ρόλος των ΜΜΕ στην καλλιέργεια της ανεκτικότητας κ.α.
Την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Η δύναμη της ανεκτικότητας» και του ιδιαίτερου αφιερώματος της DSA σε ένα σύγχρονο σύμβολο ανεκτικότητας, τον Αργύρη Σφουντούρη, επιζώντα της σφαγής του Διστόμου. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Andreas Kindl, η Πρέσβειρα της Αυστρίας, Gerda Vogl και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως το τιμώμενο πρόσωπο του αφιερώματος, ο Αργύρης Σφουντούρης.
Κεντρικά μηνύματα και στις δύο εκδηλώσεις ήταν η ευθύνη όλων -προπαντός της νέας γενιάς- στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας για την αποκατάσταση κοινωνικών αξιών που βλέπουμε στις μέρες μας να εξασθενούν: της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και της ανθρωπιάς.
Η διοργάνωση των εκδηλώσεων έγινε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του ομίλου της DSA για τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης «Η DSA θυμάται» και από τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, Regina Wiesinger και Δημήτρη Χαλάτση.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/01/25