Ένα τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε ανοιχτά των ακτών της Ανταρκτικής και «αναδύθηκαν» τα μυστικά της υποθαλάσσιας ζωής
Οι ερευνητές στα ανοιχτά των ακτών της Ανταρκτικής ήρθαν αντιμέτωποι μ’ ένα πρωτόγνωρο θέαμα, όταν ένα τεράστιο παγόβουνο αποκολλήθηκε και αναδύθηκε έναν κόσμος αθέατος από το φως του ήλιου. Στις 13 Ιανουαρίου ένα γιγάντιο παγόβουνο, μήκους περίπου 19 μιλίων αποκολλήθηκε αποκαλύπτοντας μια τεράστια έκταση ωκεανού η οποία δεν είχε ερευνηθεί ποτέ.
Μετά την αποκόλληση του γιγάντιου παγόβουνου ξάφνιασαν τους επιστήμονες ψάρια, κοράλλια, θαλάσσιες αράχνες και σφουγγάρια καθώς αναδύθηκε έναν κόσμος αθέατος από το φως του ήλιου.
Το πλήρωμά του ερευνητικού σκάφος Falkor που ερεύνησε τον ωκεανό ήταν οι πρώτοι που είδαν το πρωτόγνωρο θέαμα όπου για πρώτη φορά το φως αποκάλυψε έναν αθέατο κόσμο αποκαλύπτοντας μια τεράστια έκταση ωκεανού, η οποία δεν είχε δει ερευνηθεί ποτέ. Η ομάδα επιστημόνων που επέβαινε στο σκάφος Falkor αποφάσισε να ερευνήσει τον πυθμένα στο «φρέσκο» τμήμα του ωκεανού. Ποτέ πριν τα βάθη του συγκεκριμένου τμήματος δεν είχαν εξερευνηθεί.
Η επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής η Πατρίσια Εσκουέτε δήλωσε πως «Όταν είσαι τόσο κοντά σ’ ένα τέτοιο γεγονός, δεν μπορείς να το αφήσεις ανεξερεύνητο».
Οι αρχικές τους προσδοκίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, καθώς πίστευαν πως κανένα είδος ζωής δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει κάτω από ένα τόσο παχύ στρώμα πάγου. Τελικά όμως, έμελλε να διαψευστούν και να εκπλαγούν βαθύτατα καθώς αντίκρισαν πλήθος από ψάρια, θαλάσσιες αράχνες, κοράλλια και σφουγγάρια. Συνολικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν δεκάδες νέα είδη.
«Ήμαστε πραγματικά έκπληκτοι από τα ποικίλα και πλούσια οικοσυστήματα που βρήκαμε εκεί κάτω», δήλωσε η Πατρίσια Εσκουέτε.
Η ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, αποδεικνύει πώς η ζωή βρίσκει διέξοδο σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων και των θαμμένων τμημάτων κάτω από πλωτούς παγετώνες. Παράλληλα, η ανακάλυψη προσφέρεται ως νέο πεδίο έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο η ζωή στα βάθη της θάλασσας μπορεί να αλλάξει σ’ έναν πλανήτη που… θερμαίνεται.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής που διήρκεσε περίπου έναν μήνα, οι ερευνητές οδήγησαν ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα για να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο και να συλλέξουν δείγματα από μερικά από τα βαθύτερα σημεία της Ανταρκτικής. Η ομάδα εξερεύνησε επίσης περιοχές της απομακρυσμένης θάλασσας Μπελλινγκσχάουζεν. Μεταξύ των ειδών που είναι δυνητικά νέα για την επιστήμη υπάρχουν θαλάσσια σαλιγκάρια, σκουλήκια και ψάρια. Θα χρειαστούν μήνες εργαστηριακής ανάλυσης για να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη οποιουδήποτε νέου είδους.
«Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας ξεκινά τώρα. Πώς ακριβώς ευδοκιμεί τόση ζωή κάτω από τόσο πολύ πάγο; » πρόσθεσε η Πατρίσια Εσκουέτε.
Το μεγαλύτερο μυστήριο ωστόσο, δεν επικεντρώνεται σε κάποιο συγκεκριμένο πλάσμα αλλά σε ολόκληρο το οικοσύστημα. Στο επίκεντρο των ερευνών αναμένεται να βρεθούν τα ωκεάνια ρεύματα, το νερό που έχει προκύψει από το λιώσιμο των πάγων και όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροφή για τα πλάσματα του βυθού.