Νέο online σεμινάριο θεατρικού φωτισμού με τον Αλέξανδρο Πολιτάκη «Από την θεωρία στην πράξη»
Νέο online σεμινάριο θεατρικού φωτισμού με τον Αλέξανδρο Πολιτάκη «Από την θεωρία στην πράξη» Οι εγγραφές μόλις άρχισαν – Ο θεατρικός φωτισμός από το Α έως το Ω
Σε ποιους απευθύνονται τα μαθήματα
Τα μαθήματα απευθύνονται σ’ όσους επιθυμούν να εργαστούν ως φωτιστές στο Θέατρο, σε σκηνικούς καλλιτέχνες εν γένει, αλλά και σ’ όσους θέλουν να γνωρίσουν την τέχνη του φωτισμού και τις εφαρμογές του στη θεατρική πράξη.
Διάρθρωση σεμιναρίου και θεματικές ενότητες
Το σεμινάριο διαρθρώνεται σε 12 διαδραστικά τρίωρα μαθήματα, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πρακτική εφαρμογή: Σημειολογική ανάλυση του φωτός, μελέτη εικόνων, θεωρητική & τεχνική κατάρτιση, ρεαλιστική 3D προσομοίωση τεχνικής πρόβας, όπου ο μαθητής θα σχεδιάζει τον φωτισμό για τη σκηνή που θα του ανατεθεί, δίνοντας οδηγίες με τον ίδιο τρόπο που ένας φωτιστής κατευθύνει τους τεχνικούς στο θέατρο.
Το σεμινάριο παραδίδεται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom και δίνονται αναλυτικές σημειώσεις και βιβλιογραφία για κάθε μάθημα.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
- Θεωρία & ιστορία του φωτισμού
- Φωτιστικά σώματα του θεάτρου
- Κατεύθυνση του φωτός
- Χρώμα (θεωρία, σημειολογία, σύνθεση)
- Σχήμα και γεωμετρία (gobo, μαχαίρια, σκίαστρα)
- Η πλοκή κι οι σχέσεις των προσώπων ως πυρήνας του σχεδιασμού (δραματουργική ανάλυση και έρευνα)
- Μελέτη έργων ζωγραφικής
- Φωτοδιαπερατά, αντανακλαστικά κι ημιδιάφανα υλικά (πειραματισμοί με καθρέφτη, γάζα, ριζόχαρτο, μουσαμά, γυαλί και διάφορα υφάσματα)
- Ιδιότητες της σκιάς
- Εισαγωγή στις ρομποτικές κεφαλές και τη χρήση τους στο θέατρο
- Ειδικές συσκευές (black light, μηχανές καπνού κα.)
- Πλάνο φωτισμού με μολύβι και χαρτί ή ψηφιακά
- Ψηφιακή απεικόνιση
- Γνωριμία με κονσόλες και λογισμικά φωτισμού
- Υπολογισμός φορτίων, τύποι καλωδίων, συνδέσεις, ασφάλεια, ηλεκτρολογικά θέματα
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Για την εκμάθηση της τέχνης του φωτισμού, όπως και κάθε άλλης, απαιτείται χρόνος, άσκηση, πειραματισμός, επαφή με την πράξη. Οι εγγεγραμμένοι στο σεμινάριο πρέπει να αφιερώνουν χρόνο (τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα) σε μελέτη θεωρίας και εργασίες. Αυτές αφορούν κυρίως σχέδια φωτισμού, φωτογράφιση (με οποιαδήποτε κάμερα) αναζήτηση εικόνων στο διαδίκτυο, σχεδιασμός με ψηφιακή απεικόνιση.
Συνεπώς, αν κάποιος δεν είναι εξοικειωμένος με σχεδιαστικά προγράμματα, δεν έχει υπολογιστή ή δεν έχει χρόνο για μελέτη και εργασίες, μπορεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο, όμως θα δυσκολευτεί κατά την αφομοίωση της ύλης.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
2 μήνες (12 τρίωρα μαθήματα)
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ
Κυριακή στις 15:00 (μαθήματα κορμού)
& Πέμπτη στις 20:00 (προαιρετικής παρακολούθησης)
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΕΧΡΙ
18 Σεπτεμβρίου 2023
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
6955175007
ΚΟΣΤΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
260 € + ΦΠΑ 9%